петък, декември 9, 2022

Милиардерите в Русия задминаха по богатство американските магнати

Империята на Путин се различава съществено от другите страни

Последно

Късметче на деня за 9 декември 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 9 декември 2022 година "Ще ви изненадат с подарък, който...

Стефан Данаилов и Аня Пенчева живели заедно в Перник

Големият Стефан Данаилов е на 40 години, когато една красива млада актриса го влюбва отново.

Страшна болест застигна Селин Дион

Селин Дион е диагностицирана със Синдрома на скованата личност (SPS), който кара мускулите й да се напрягат...

Руските милиардери са по-малко от американските, но затова пък са по-богати от тях. Има и други съществени разлики. Ето кои са най-заможните руснаци, според класация на сп.“Форбс“, цитирана от „Дойче веле“.

Фактът, че империята на Путин се различава съществено от други страни, си личи и по разпределението на богатствата. В Русия богатството винаги води и до политическа власт. Има и други разлики. Руските милиардери може и да са по-малко от американските на брой, но пък са по-богати от тях. В САЩ свръхбогатите са 614, докато в Русия – само 99.

Милиардерите в Америка разполагат средно с по пет милиарда долара, докато руснаците имат по близо 14 милиарда. Най-богатите в САЩ са спечелили парите си от иновации и благодарение покупателната способност на населението. В Русия залагат на природните богатства и на добрите връзки с Кремъл. За разлика от други страни, в които милиардерите обичайно са наследили капитали от предишното поколение, в Русия магнатите сами са натрупали богатството си.

По данни на списание „Форбс“, заради кризата с коронавируса състоянието на десетимата най-богати руснаци се е свило за една година с 27 милиарда долара. Но подобна „беда“ е сполетяла и останалите богаташи – всеки втори от тях е обеднял в последната година. Ето кои са десетимата най-богати руснаци:

Роман Абрамович

Той е на десето място със състояние от 11.3 милиарда долара, а в световен мащаб е на 113-та позиция сред най-богатите хора. Имуществото му е натрупано благодарение на дяловото му участие в стоманодобивния гигант „Евраз“ и в „Норникел“ – водещия световен производител на никел и паладий. След като през 2018 година неговата британска инвеститорска виза не бе удължена, собственикът на „Челси“ си взе израелско гражданство.

Андрей Мелниченко

48-годишният Мелниченко е най-младият сред десетимата най-богати руснаци, той е на деветата позиция. Започва кариерата си през 90-те години с верига обменни бюра, а днес притежава мажоритарни пакети в международната компания за производство на торове „Еврохим“ и в третата по големина руска въгледобивна компания „СУЕК“. Състоянието му възлиза на 12.5 милиарда долара.

Михаил Фридман

Той е роден през 1964 година в Украйна, подобно на Абрамович има израелско гражданство и живее през по-голямата част от времето във Великобритания. Той е основател на „Алфа-Банк“ – най-голямата частна банка в Русия по данни на „Форбс“. В Русия той е на осмо място сред най-богатите, а в световен мащаб е на 86-то с 13 милиарда долара.

Алишер Усманов

Неговото състояние в рамките на една година е нараснало с 800 милиона и е достигнало 13.4 милиарда долара. Той полага основите на богатството си по съветско време с производството на найлонови торбички, които тогава са рядкост в страната. Днес Усманов, на седмо място по богатство в Русия, притежава дялове от стоманодобивния гигант „Металинвест“, има и различни други дялови участия, включително във Фейсбук и китайската компания за електроника „Сяоми“.

Генадий Тимченко

Според данните на „Форбс“, Тимченко е един от най-могъщите хора в Русия и поддържа близки отношения с президента Путин. За една година той е загубил към една трета от богатството си – покрай срива в курса на акциите на неговия газов концерн „Новатек“. Така състоянието му сега възлиза на 14.4 милиарда долара, което му осигурява шестото място в класацията.

Вагит Алекперов

Във времената на СССР той е една от най-важните фигури в нефтената и газовата индустрия, след което продължава кариерата си, основавайки концерна „Лукойл“. Акционерното дружество, от което Алекперов притежава почти една четвърт, е на трето място (по данни на „Форбс“) сред най-големите руски предприятия – след държавните концерни „Сбербанк“ и „Роснефт“. Със своите 15.2 милиарда долара Алекперов е на пето място в Русия и на 65-то място в света.

Алексей Мордашов

Според „Форбс“, състоянието на Алексей Мордашов е 16.8 милиарда долара, които му осигуряват 54-то място в света и четвърто в Русия. Той е мажоритарен собственик и председател на съвета на директорите на металургичния концерн „Северстал“ и на компанията за добив на злато „Нордголд“. През 2007 Мордашов придоби три процента от германския туристически концерн ТУИ, днес 25 процента от акциите на дружеството са собственост на семейството.

Леонид Михелсон

През 2019 г. „Форбс“ определя Михелсон за най-богатия човек в Русия, сега той е „едва“ на трето място. Причината и при него е сривът на акциите на газовия гигант „Новатек“ – състоянието му намалява с почти седем милиарда до 17.7 милиарда долара.

Владимир Лисин

И на него вече му се е случвало да оглавява класацията на най-богатите руснаци, а тази година за малко се разминава с водещата позиция. Непосредствено преди съставянето на класацията обаче акциите на неговия Новолипецки металургичен комбинат спадат заради кризата с коронавируса с почти 30 процента. Лисин губи 3.2 милиарда долара и остава с 18.1 милиарда на 45-то място в света и на второ в Русия.

Владимир Потанин

Той е най-богатият руснак в актуалната класация – със състояние от 19.7 милиарда долара. Плюсът в имуществото му се дължи най-вече на дивидентите от металодобивната компания „Норникел“ – към 1.6 милиарда долара. По данни на „Форбс“, Потанин има и дялове от фармацевтичния концерн „Петровакс Фарм“.

Най-нови

Стефан Данаилов и Аня Пенчева живели заедно в Перник

Големият Стефан Данаилов е на 40 години, когато една красива млада актриса го влюбва отново. Първата им среща...

Страшна болест застигна Селин Дион

Селин Дион е диагностицирана със Синдрома на скованата личност (SPS), който кара мускулите й да се напрягат неконтролируемо. Синдромът...

Тъжна вест: Почина уважаван писател и журналист от соца

Напусна ни още един от големите майстори на българското художествено слово Валентин Караманчев, съобщиха на БТА от Съюза на българските писатели.

Ани Салич се моли на Преподобна Стойна

Тв звездата Ани Салич е потърсила упование в духовната учителка на Баба Ванга – неканонизираната светица Преподобна Стойна. Новинарката...

Германия заплаши да наложи вето над Хърватия, ако България и Румъния останат извън Шенген

Германия и Люксембург заплашиха да наложат вето над Хърватия, ако България и Румъния не бъдат приети в шенгенското пространство, съобщи журналистът Джак...

Още интересни публикации