вторник, ноември 9, 2021

Министър Кацаров: Сертификат за деца само над 18 г, от утре учениците в София са онлайн

Всеки седми, влязъл в болница с Ковид, умира, съобщи здравният министър

Последно

Драмите в семейство Каролеви: Синът на Владо и дъщерята на Весела Тотева

Връзката със сина ми и дъщеря ми е много силно емоционална, казва в телевизионно интервю Владимир Каролев...

Иван Костов разгроми правителствата на Борисов и Радев: Не се справят

"Нито правителството на Борисов, нито правителствата на Радев се справят с епидемията. България се намира във фаза...

Късметче на деня за 9 ноември 2021-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 9 ноември 2021 година "Мислете позитивно в днешния ден, защото...

Народът ни е изправен пред огромно изпитание и много хора не си дават сметка, че всеки 7-и, приет в болница умира, каза пред bTV здравният министър Стойчо Кацаров. Мерките през септември не дадоха резултат, призна той. Зеленият сертификат дава възможност на хората да работят. Не искам да се ангажирам с числа, но последната възможност остава локдаун, каза той. Влизащите в сила от 21 октомври противоепидемични мерки няма да се отнасят за изборите и за участие във вота няма да се иска COVID сертификат.

От 21 октомври всички ученици в тъмночервените зони – в София и в другите общини, в които заболеваемостта е над 750 на 100 хиляди души, минават на онлайн обучение. Това важи и за малките ученици от I-IV клас, и за големите от V клас нагоре. Детските градини няма да се затварят.

Виж какво каза заместник-министърът Александър Златанов ТУК. Изказването му хвърли в смут родителите. Той съобщи пред БНР – почти по същото време, когато Стойчо Кацаров беше в студиото bTV, че в понеделник ще се решава за преминаване към дистанционно обучение в София. „От началото на идната седмица ще вземем решение дали учениците в София да преминат на дистанционно обучение, защото столицата влиза в тези условия по заповедта на здравния министър“, заяви той.

Във вторник 14-дневната заболяемост в София-град беше 751 души на 100 хиляди, а днес е 812,6 на 100 хиляди души, от това следва, че от 21 октомври всички ученици в столицата следва да минат онлайн. Основното изискване за зелен сертификат е за местата, където се събират много хора, той не се отнася за малките магазини например. Методиката, по която се определят местата, е публикуването на страницата на министерството.

Градският транспорт и училищата са извън зеления сертификат, защото без тях животът спира, каза здравният министър. Но на практика сме в ситуация ,в която вървим към затваряне на голяма част от училищата, уточни той. Този, който е регистрирал негативния тест, той издава и зеления сертификат, независимо дали тестът е антигенен или PCR. Засега зеленият сертификат не важи за изборите, там ще са валидни мерките, предвидени досега. Но може и за там да се наложи зелен сертификат, ако нещата се влошат, уточни д-р Кацаров.

Организаторите на събитията ще извършват контрола на сертификатите. Това може да го направи и сервитьорът, и разпоредителят, не се изисква специална квалификация. Те не са разследващи органи. Но държавните контролни органи могат да се заемат с това, което е престъпление. За представилите фалшив сертификат може да се търси наказателна отговорност, каза министърът. От четвъртък във всички общини, където заболеваемостта е над 750 на 100 000 души се въвежда дистанционно обучение, докато падне.

Зеленият сертификат дава възможност заведенията да работят и след 23 ч, каза здравният министър. Сертификат ще се изисква за деца над 18-годишна възраст, а не за 12-годиините, както съобщих на пресконференцията преди ден, уточни той. Похарчили сме милиони за тестове, имаме и дарения от Европейската комисия. Предоставили сме ги безплатно на лабораториите, хората ще заплащат само вземането на пробата. Вероятно ще струват между 5 и 10 лв. на човек, прогнозира той. Сертифицираните лаборатории може да организират и изнесени пунктове пред заведения.

След като познати ме търсят да намирам легла, значи проблемът е сериозен, каза д-р Кацаров. Не искам да обсъждам идеята да се отвори Арена Армеец за ковид болни, каза той. Половината от разкритите легла са свободни, но те са като хотелски легла, ако няма кислород. Освен това малко хора работят в ковид отделенията, каза здравният министър.

Броят на васнинираните лекари е над 70 процента , а в ковид отделенията и повече, съобщи той. Всеки седми пациент, влязъл в обница, е починал. Всеки четвърти, лекуван с ремдисивир, е починал.
Днес МС трябва да разреши по мое предложение вноса на медикамент, който още не е разрешен, но може да помогне за лечението въпреки риска, каза д-р Кацаров.

Най-нови

Иван Костов разгроми правителствата на Борисов и Радев: Не се справят

"Нито правителството на Борисов, нито правителствата на Радев се справят с епидемията. България се намира във фаза на силно ускорено разпространение на...

Късметче на деня за 9 ноември 2021-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 9 ноември 2021 година "Мислете позитивно в днешния ден, защото така привличате щастието на ваша...

Трогателно: Тони Димитрова почете с песен покойния си брат (Видео)

Певицата Тони Димитрова посвети нова песен на покойния си брат, Йордан Петков, по повод годишнината от смъртта му. На 7 ноември той...

Шеф Андре Токев се извини емоционално за шофирането пиян

Кулинарят Андре Токев се извини публично в социалните мрежи, след като излезе от ареста за шофиране в нетрезво състояние. Малко след ареста...

Анастасия Мозер изригна: Пенсията ми е 600 лева, как да се справя

„Благодарение на това, че вземам пенсията на покойния ми мъж Чарлз Мозер, успявам да преживявам. Иначе в България дори бях заместник-председател на...

Още интересни публикации