петък, ноември 25, 2022

Митове обгръщат огромното наследство на Георги Парцалев: Злато, пари и антики

Любимият комик на народа се молел на 100 икони всяка вечер

Последно

Късметче на деня за 25 ноември 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 25 ноември 2022 година "Покажи на какво си способен, остави...

Красива, но и надарена от Бога с доброта: Така всички ще запомнят Анахид Тачева

Тя беше най-красивото лице на БНТ. Телевизията трябва достойно да се раздели с нея. Жалко, че така...

Иван Кокинов, който намушка ученичката Селин 19 пъти: Кучето мръсно оцеля

Часът е около 8 вечерта, 27 юни 2021 г. Две момичета и техен приятел излизат от блок...

Златните бижута били фаталната слабост на легендарния артист Георги Парцалев. Невероятният комик обичал да влага парите си в изделия от скъпия метал и винаги носел 5-6 масивни пръстена, които сменял постоянно. Само един-единствен не слизал от ръката му, съобщава bgdnes.bg. „Споделяше ми, че бижуто принадлежи на цар Фердинанд. Наследил го от баща си. Почти никога не сваляше и медальона си талисман „Вяра, Надежда и Любов“, който след смъртта му изчезна, още в болницата“, обясняваше приживе Стоянка Мутафова.

Независимо дали играел роля на аристократ или слуга, Парцалев не се разделял със златните си пръстени, с които били накичени и двете му ръце. „Носенето на бижута на сцената беше забранено, освен ако персонажът не го изисква. Единствено за него обаче се правеше изключение. И в „Ревизор“ от Гогол, и като Иван Гамашев в „Суматоха“ на Радичков той излизаше на сцената окичен с многобройните си пръстени с камъни“, спомня си Таня Лолова.

Георги Парцалев

Какво се е случило с богатството на неповторимия комик, от чието рождение се навършват 95 години, и до днес остава мистерия. В продължение на десет години роднините на комика – сестра му Теодосия и нейният съпруг арх. Георги Натов, водели люти спорове за наследството с неговия иконом Петър. Съдебната одисея обаче приключила с хепиенд за него. Съдът решил, че исковата молба на близките на Парцалев е без покритие, а обвиненията им, че той го е окрал, останали недоказани.

Предусещайки, че смъртта му наближава, всенародният любимец решил да подари своето имущество на съгражданите от град Левски. Целият род Парцалеви били дълголетници, но оставали без наследници. Актьорът няма деца, а единствената му сестра Теодосия също нямала потомство. Възрастната жена страдала от напреднала склероза. Четири години след смъртта на актьора майка му Веска дарила антиките на музея с думите: „Не ограждайте мебелите с въжета, та да влизат хората, да не стоят като препарирани и да не смеят да ги пипнат вещите му. Не правете музей, а нещо като клуб.

Живот да има, а не мъртви предмети зад шнурове“.
След смъртта на комика близките му започнали да се джафкат за имуществото му. До последния си ден Парцалев няма собствен дом. Целият му апартамент на ул. „Леонардо да Винчи“ в София, където живеел, бил обзаведен с антики. Актьорът бил запален колекционер на старинни вещи, които тогава още не се търсели у нас. Той треперел над редките предмети.

Веднъж на купон Катя Паскалева му направила голяма мизерия. Пацата наскоро си бил купил в Ловеч парчета от старинна гръцка ваза и през целия път до София ги вардел като зеницата на окото си. Бръкнал се с огромна сума за реставрация на антиката. Малко след ремонта на униката Парцалев събрал на купон колегите си – Явор Милушев, Илия Добрев, Катя Паскалева и т.н. Всички знаят, че той не може без уханието на любимия „Пако Рабан“. Той го държал в луксозно порцеланово шише, виенска изработка от 20-те години на века, което имало златен кант и се мъдрело върху тоалетката в банята. Звездата от „Козият рог“ влязла по едно време в банята. След няколко минути се чул трясък.

Парцалев пребледнял, оставил чашата с уиски и се запътил към банята. В този момент Катя излязла, гледайки гузно, обгърната в облаци от парфюм и счупила вазата. Парцалев едва се овладял да не вдигне скандал, но с голям зор се въздържал.
От години комикът притежавал и невероятна колекция от образи на светци. Когато призори шумните компании се разотидели от апартамента му, той оставал сам вглъбен пред иконите. С тяхна помощ се пренасял в друг свят. След катастрофата през 1963 г., когато най-добрият му приятел Енчо Багаров загива, а самият той, Стоянка Мутафова и Невена Коканова по чудо се отървават с драскотини и навяхвания, Парцалев придобива навика всяка нощ да пали свещи пред ликовете на светците. „Не махаше восъка, който падаше. Събира се планина от восък, които бяха много красиви“, разказваше приживе Мутафова.

Въпреки че бил шумен в компании и черпел наред, Парцалев всъщност бил отшелник. В къщата му лично Светлин Русев променил фасадата. За да съберат на втория й етаж и антиките на актьора, той махнал картините на Мърквичка и Вешин. Усмихнатият портрет в позлатена рамка посреща известни и неизвестни гости. „Бил е известен колекционер. Известна е била страстта му и към старинните мебели. Не е имал собствено жилище. Изчезнали са много от реликвите му – златни бижута, сервизи и антики. Имал е приятел, който го е придружавал навсякъде, и се говори, че сигурно е взел част от тях. Имал е и страхотна колекция от пушки. Няма останала нито една. Само мебелите и иконите му са запазени в музея.

Комикът, досущ като Гоголевия Плюшкин, кътал непотребни вехтории в мазето си, но не от скъперничество, а от сантименталност. Пазел дори портокалови корички, които майка му събирала, за да прави сладко, но така и не успяла да го свари. Актьорът и приятелите му често се събирали в малката му квартира и викали духове върху плота на уникален шкаф за милион и половина, изработен по поръчка в Италия. Всички части и елементи на дървената мебел били слепени, защото провеждали спиритичните сеанси направо върху плота. Според окултисти, посветени в тайните на викането на духове, покойните души не пристигали, ако в мебелите имало заковани пирони или метал.

Книгите, оставени от Парцалев, пък можели да се съберат в един камион. Актьорът обичал да колекционира и свои снимки от театрални и филмови роли. Неясна е съдбата и на други негови вещи, които загадъчно потънали след смъртта му в нечий дом. Останала само една огромна ваза от китайски порцелан, другите се изпарили безследно. 40 от 100-те икони били изографисани от майстори на Тревненската и Самоковската школа. Най-ценна била руската икона „Матер Божия“ с големи размери, която трудно била реставрирана.

След смъртта на Парцалев в негови сметки в ДСК били открити 30 хиляди лева. Тъй като нямал преки наследници, парите наследила сестра му Теодосия. Част от бижутата си, които според приятелите му тежали повече от 3 кила, били дарени на приятелките му Катя Паскалева, Стоянка Мутафова и Невена Коканова. Следите на останалите му скъпоценности обаче се губят.

Най-нови

Красива, но и надарена от Бога с доброта: Така всички ще запомнят Анахид Тачева

Тя беше най-красивото лице на БНТ. Телевизията трябва достойно да се раздели с нея. Жалко, че така бързо си тръгна от екрана...

Иван Кокинов, който намушка ученичката Селин 19 пъти: Кучето мръсно оцеля

Часът е около 8 вечерта, 27 юни 2021 г. Две момичета и техен приятел излизат от блок 33 на бургаския кв. “Изгрев”...

Сбогом, „Газпром“: Германия посрещна първия си кораб с втечнен природен газ

Първият кораб, специално предназначен за връщане на втечнен природен газ (ВПГ) обратно в газообразното му състояние, пристигна в Германия днес, предаде ДПА.

Завесата падна: Ето го бебето на Лиляна Павлова (снимка)

Лиляна Павлова е станала майка за втори път преди 40 дни. Новината потвърди нейната вече пораснала първородна щерка София,...

Скръбна вест: Почина любим глас от БНР

Почина дългогодишната журналистка от програма "Христо Ботев" на БНР Грациела Ингелска. Това съобщи нейната сестра Силвана Ингелска за БНР.

Още интересни публикации