сряда, юни 7, 2023

Нагъл и жесток тормоз над българите: Колектори от С.Г. груп изнудват длъжници (Видео)

Силовата война срещу народа с типично мафиотски методи продължава

Последно

Късметче на деня за 7 юни 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 7 юни 2023 година Каквото търсиш, това ще намериш. Затова...

Тъжно: Ласка Минчева няма повече да проходи, мускулите й са атрофирали

Легендарната режисьорка Ласка Минчева вече четири години е на легло и шансовете й да проходи са нулеви.

Трусове в ефира: Билалов, Нана и Сашо Кадиев слизат от екран

Три от най-обичаните лица в родния тв ефир слизат от малкия екран. Нана Гладуиш...

Безсрамните колектори от известната фирма „С. Г. груп“, станала през последните 10 години символ на силовата война срещу народа с типично мафиотски методи, лъснаха в брутален аудиозапис, от който става ясно как те сплашват по телефона.

Клиентка на име Албена Иванова получава обаждане от „адвокат“ Иван Богатов, за когото сайтът lupa.bg разкри, че е част от „частния съд“ на фирмата, който открито я заплашва с изземане на имущество и съд без присъда за нейни стари задължения към един от трите мобилни оператори в размер на баснословните 600 лева.

Сумата е натрупана заради дълг от 22 лева, дължими към 2010 г. Докато госпожата, живееща във Видин, се опитва да обясни на грубия си събеседник, че няма договорни отношения с въпросния телеком от 10 години, той неколкократно се опитва да я сплаши. И дори си позволява да я нарича „дребна, скъсана, празна женица от Видин“.

Мъжът, представящ се за юрист, пък настоява, че бил „честен гражданин“, „баща на 3 деца“ и… възпитаник на МВР школата в Симеоново.
Въпреки че тя го предупреждава, че разговорът им се записва, колекторът не престава с психологическия натиск и твърди, че съвсем скоро домът й ще бъде обискиран, въпреки че прокурорско постановление за това няма и не може да съществува.

А дори дамата да имаше неплатени такси, съдът би я освободил от тях по давност, както изрично е разписано в нормативната уредба. Иван Богатов си позволява дори да я обвинява, че взима наркотици и е под въздействие на „психотропни вещества“.
Чуйте сами във видеото на какво подлагат хората от въпросната фирма за събиране на вземания, срещу която и бившият омбудсман Мая Манолова поде битка:

Тормоз от колекторски фирми и бум на лошите кредити

Още в началото на месец май тази година Асоциацията за защита на потребителите обяви, че през следващите месеци ще има бум на непогасените кредити и задължения и затова настоява да се вземат мерки, които да контролират колекторските фирми и да не позволяват гражданите да бъдат подвеждани и тормозени заради задълженията си. Според асоциацията причините са две – стотици хиляди българи загубиха работата си в резултат на пандемията, наблюдавала се и тенденция банките и други кредитни институции да предпочитат по-рано да продават на колекторските компании лошите си кредитни портфейли.

„Проблемът с колекторските фирми винаги е бил с методите, които използват и нерегламентираната с ясни правила дейност. Неведнъж се е стигало до насилие, а психическият тормоз над длъжниците е норма за тези фирми и не напоследно място непрозрачните формули, по които изчисляват наказателни лихви, хонорари на юристи и др., посочват от асоциацията“, подчертават от асоциацията.

В становището й се подчертава, че колекторските компании не се контролират от никого, работят свободно на пазара, като в момента оперират с дългове за над 3 млрд. лв. на българските граждани. Масовата практика е те да изкупят дългове на 15-20 процента от стойността им, а същевременно не се дава възможност първо на длъжника да си изкупи дълга от банката и едва след това да бъде предложен на колекторските фирми.
Според писмен отговор на депутатски въпрос от БСП правосъдният министър Данаил Кирилов очаква да бъде удължен срокът, в който колекторските фирми няма да могат да направят вземанията си. Сега този срок е 13 май и уреден в закона за извънредното положение. Ако парламентът приеме съответните поправки в закона за здравето обаче срокът ще бъде удължен до 13 юли.

В отговора си до Кристина Сидорова министърът посочва, че дейността на фирмите за събирания на вземания предхожда евентуалното производство за принудително вземане. Припомня, че целта е събиране, за което не е постановено осъдително решение или изпълнителен лист. Колекторските фирми не могат без съд и частен или държавен съдебен изпълнител да осъществят принудително изпълнение, „макар вероятно да твърдят това в комуникацията с длъжниците, по телефон или по друг начин“.

„Смятам, че длъжниците следва да познават правата си в този случай и да не се поддават на необоснован „тормоз“ или заплахи“, казва Кирилов.
В отговор обаче от Асоциацията за защита на потребителите заявяват, че министър Кирилов очаква всеки гражданин да бъде с юридическо образование и хвърля изцяло вината върху потребителите, ако те допуснат да бъдат подведени от фирмите за събиране на вземания.
Във вторник се очаква депутатите да вземат окончателно решение, а нагласите са, че частните съдебни изпълнители и държавните съдебни изпълнители няма да могат да налагат запори на банкови сметки на физически лица до 13 юли.

Най-нови

Тъжно: Ласка Минчева няма повече да проходи, мускулите й са атрофирали

Легендарната режисьорка Ласка Минчева вече четири години е на легло и шансовете й да проходи са нулеви. Това каза...

Трусове в ефира: Билалов, Нана и Сашо Кадиев слизат от екран

Три от най-обичаните лица в родния тв ефир слизат от малкия екран. Нана Гладуиш и Михаил Билалов няма да...

Правнучката на Тато с нова любов (снимки)

Най-голямата правнучка на Тодор Живков е на крилете на любовта. Людмила Стефанова, първородната дъщеря на дизайнерката Жени Живкова, показа...

Лелята на Ангел Христов от братятя Галеви: В тая България само се чудят кои да издирват

"Изядоха го детето, изядоха го, докато такъв, та онакъв, та това, та онова“, казва през сълзи лелята на Ангел Христов пред bTV.

Късметче на деня за 6 юни 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 6 юни 2023 година Човекът е част от Вселената и Вселената е вътре в човека....

Още интересни публикации