неделя, декември 10, 2023

Нагъл и жесток тормоз над българите: Колектори от С.Г. груп изнудват длъжници (Видео)

Силовата война срещу народа с типично мафиотски методи продължава

Последно

Ясно е кои са най-доминиращите зодии

В необятното царство на астрологията всеки зодиакален знак се характеризира с различни личностни черти и модели на...

Лична драма: Получих само злоба и завист, никаква благодарност

Завист и злоба! Това получих вместо благодарност! Но всичко по реда си. Сигурна съм, че писмото ми...

Мариан Бачев попиля „Гласът на България“

В "Гласът на България" става все по-горещо, защото големия финал вече чука на вратата. И докато талантите...

Безсрамните колектори от известната фирма „С. Г. груп“, станала през последните 10 години символ на силовата война срещу народа с типично мафиотски методи, лъснаха в брутален аудиозапис, от който става ясно как те сплашват по телефона.

Клиентка на име Албена Иванова получава обаждане от „адвокат“ Иван Богатов, за когото сайтът lupa.bg разкри, че е част от „частния съд“ на фирмата, който открито я заплашва с изземане на имущество и съд без присъда за нейни стари задължения към един от трите мобилни оператори в размер на баснословните 600 лева.

Сумата е натрупана заради дълг от 22 лева, дължими към 2010 г. Докато госпожата, живееща във Видин, се опитва да обясни на грубия си събеседник, че няма договорни отношения с въпросния телеком от 10 години, той неколкократно се опитва да я сплаши. И дори си позволява да я нарича „дребна, скъсана, празна женица от Видин“.

Мъжът, представящ се за юрист, пък настоява, че бил „честен гражданин“, „баща на 3 деца“ и… възпитаник на МВР школата в Симеоново.
Въпреки че тя го предупреждава, че разговорът им се записва, колекторът не престава с психологическия натиск и твърди, че съвсем скоро домът й ще бъде обискиран, въпреки че прокурорско постановление за това няма и не може да съществува.

А дори дамата да имаше неплатени такси, съдът би я освободил от тях по давност, както изрично е разписано в нормативната уредба. Иван Богатов си позволява дори да я обвинява, че взима наркотици и е под въздействие на „психотропни вещества“.
Чуйте сами във видеото на какво подлагат хората от въпросната фирма за събиране на вземания, срещу която и бившият омбудсман Мая Манолова поде битка:

Тормоз от колекторски фирми и бум на лошите кредити

Още в началото на месец май тази година Асоциацията за защита на потребителите обяви, че през следващите месеци ще има бум на непогасените кредити и задължения и затова настоява да се вземат мерки, които да контролират колекторските фирми и да не позволяват гражданите да бъдат подвеждани и тормозени заради задълженията си. Според асоциацията причините са две – стотици хиляди българи загубиха работата си в резултат на пандемията, наблюдавала се и тенденция банките и други кредитни институции да предпочитат по-рано да продават на колекторските компании лошите си кредитни портфейли.

„Проблемът с колекторските фирми винаги е бил с методите, които използват и нерегламентираната с ясни правила дейност. Неведнъж се е стигало до насилие, а психическият тормоз над длъжниците е норма за тези фирми и не напоследно място непрозрачните формули, по които изчисляват наказателни лихви, хонорари на юристи и др., посочват от асоциацията“, подчертават от асоциацията.

В становището й се подчертава, че колекторските компании не се контролират от никого, работят свободно на пазара, като в момента оперират с дългове за над 3 млрд. лв. на българските граждани. Масовата практика е те да изкупят дългове на 15-20 процента от стойността им, а същевременно не се дава възможност първо на длъжника да си изкупи дълга от банката и едва след това да бъде предложен на колекторските фирми.
Според писмен отговор на депутатски въпрос от БСП правосъдният министър Данаил Кирилов очаква да бъде удължен срокът, в който колекторските фирми няма да могат да направят вземанията си. Сега този срок е 13 май и уреден в закона за извънредното положение. Ако парламентът приеме съответните поправки в закона за здравето обаче срокът ще бъде удължен до 13 юли.

В отговора си до Кристина Сидорова министърът посочва, че дейността на фирмите за събирания на вземания предхожда евентуалното производство за принудително вземане. Припомня, че целта е събиране, за което не е постановено осъдително решение или изпълнителен лист. Колекторските фирми не могат без съд и частен или държавен съдебен изпълнител да осъществят принудително изпълнение, „макар вероятно да твърдят това в комуникацията с длъжниците, по телефон или по друг начин“.

„Смятам, че длъжниците следва да познават правата си в този случай и да не се поддават на необоснован „тормоз“ или заплахи“, казва Кирилов.
В отговор обаче от Асоциацията за защита на потребителите заявяват, че министър Кирилов очаква всеки гражданин да бъде с юридическо образование и хвърля изцяло вината върху потребителите, ако те допуснат да бъдат подведени от фирмите за събиране на вземания.
Във вторник се очаква депутатите да вземат окончателно решение, а нагласите са, че частните съдебни изпълнители и държавните съдебни изпълнители няма да могат да налагат запори на банкови сметки на физически лица до 13 юли.

Най-нови

Лична драма: Получих само злоба и завист, никаква благодарност

Завист и злоба! Това получих вместо благодарност! Но всичко по реда си. Сигурна съм, че писмото ми ще предизвика доста ядовити коментари...

Мариан Бачев попиля „Гласът на България“

В "Гласът на България" става все по-горещо, защото големия финал вече чука на вратата. И докато талантите мерят гласови възможности и артистично...

Бившите колеги на Сашо Кадиев бесни след неочакваното му решение

Сашо Кадиев наскоро напусна "Преди обед" и bTV, след като бе едно от лицата му в последните 12 години - период, който...

Дунев побесня след „Игри на волята“: Гатьо искаше да ми счупи кръста

"Игри на волята" свърши, големият победител е Иван Рълев, но разплитането на редица интриги тепърва ще вижда бял свят след коментарите, които...

Спомени от соца: Как празнувахме Нова година тогава

По времето на социализма или както разговорно се казва „соца“, основният декемврийски празник беше отбелязването на Нова година. Празнуването на Коледа ставаше...

Още интересни публикации