петък, декември 2, 2022

Надежда за третата възраст: БСП предлага ново преизчисляване на пенсиите

Трябва да влезе в сила от 1 януари 2023-а

Последно

Късметче на деня за 2 декември 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 2 декември 2022 година "Ето, че пак най-добрият късмет случи...

Велко Кънев помни до края си последните думи на умиращия Апостол Карамитев

Mлад актьор. Талантлив. Нахъсан. Изиграва ролята си на сцената. Брилянтно. Откроява се от всички колеги.

Пуснат в София фиш за 2,60 донесе 5,7 милиона лева от тотото

България има своя нов милионер от тотото. В 95-ия тираж някой е познал и...

Сред законопроектите, внесени в Народното събрание, се появиха няколко идеи за промени в Кодекса за социално осигуряване.

Повдигането на темата е очаквано, като се има предвид, че партиите се стягат за нови избори и започват отново да ухажват пенсионерите.

Ново преизчисляване на пенсиите предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени от БСП в Народното събрание.

Предлага се пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 г., да се преизчислят от 1 януари 2023 г. с процент 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане.

Пенсиите за трудова злополука и професионална болест, отпуснати до 24 декември 2021 г., също да се преизчислят от 1 януари 2023 г. със съответния коефициент по чл. 79, ал. 1.

При линия на бедност от 413 лева за тази и очаквана от 504 лева за следващата година от 1 октомври средната пенсия стана 725 лева.

Към септември тази година пенсиите за трудова дейност, приравнени на минималния размер, са 44,8 на сто от всички трудови пенсии и 43,4 на сто от всички пенсии, пише в мотивите към законопроекта.

В тях се напомня, че за последните месеци са извършени три актуализации на пенсиите – от 25 декември всички пенсии бяха преизчислени чрез повишаване на тежестта за всяка година стаж от 1,2 на 1,35 на сто.

Това доведе до средно нарастване на пенсиите с около 12%. От 1 юли пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., бяха увеличени с 10 на сто.

В размера им бяха включени и т. нар. Ковид добавка от 60 лева, както и компенсаторните добавки заради разликата в изплащаните пенсии за декември 2021 и януари 2022 г.

От 1 октомври пък всички пенсии бяха преизчислени с цел да се намали разликата между най-старите и новите пенсии.

След това преизчисляване обаче пенсиите, отпуснати през различни години, отново останаха с различни „коефициенти на тежест“ на осигурителния стаж, пише в мотивите.

Въпреки тези увеличения размерът на пенсиите остава на ниски нива, обясняват вносителите от БСП.

Затова според тях трябва да се предвиди съществена промяна в размера им освен ежегодното осъвременяване от 1 юли.

Ново „швейцарско правило“ пък предлагат от „Продължаваме промяната“.

То предвижда от 1 юли пенсиите всяка година да се вдигат с онзи от двата показателя, който е нараснал в по-голяма степен – или със 100% от ръста на инфлацията, ако тя расте по-бързо, или със 100% от ръста на осигурителния доход, ако той я изпреварва.

По същия механизъм пенсиите бяха вдигнати от 1 октомври, но бе еднократно.

ДПС отново предлага за действителен стаж да се признават и периодите на наборна военна служба, и тези на лишаване от свобода за репресираните.

Казармата се признава за осигурителен стаж и по сегашното законодателство – влиза при определяне правото на пенсия за осигурителен стаж и възраст в масовия случай при трета категория, както и при ранно пенсиониране – с пълен осигурителен стаж, но до 1 г. преди нужната възраст.

Този период обаче не се брои точно в случаите, където стажът не стига.

Това е хипотезата, според която при недостатъчен стаж човек може да се пенсионира на възраст 66 г. и 10 м. (за двата пола, като възрастта расте всяка година), ако има минимум 15 години действителен осигурителен стаж.

Именно в тези случаи промените на ДПС ще помогнат на хората да получат право на пенсия.

Най-нови

Велко Кънев помни до края си последните думи на умиращия Апостол Карамитев

Mлад актьор. Талантлив. Нахъсан. Изиграва ролята си на сцената. Брилянтно. Откроява се от всички колеги. Завесите се спускат, аплодисментите...

Пуснат в София фиш за 2,60 донесе 5,7 милиона лева от тотото

България има своя нов милионер от тотото. В 95-ия тираж някой е познал и шестте числа, изтеглени в играта...

Филип бесен след финала на „Игри на волята“

Любимецът на зрителите в "Игри на волята" Филип бил бесен след финала на шоуто. Инженерът си тръгва супер ядосан от плажа, където...

Валери Йорданов: Страхувам се за живота си, ще съдя директора на Народния театър

"Цяла нощ не съм спал и на сутринта бях в болница с 27,3 кръвна захар. Извадил съм си...

Васко Кръпката: Срам ме е, че гоним украинци

"Срам ме е от всичко това. Оказа се, че целият нормален свят помага на Украйна по всякакъв начин, само нашата държава шикалкави...

Още интересни публикации