вторник, октомври 3, 2023

Наим нямаше да избяга, ако не му бяха сменили името

Братът на Джобния Херкулес Мухарем със сензационни разкрития

Последно

Късметче на деня за 4 октомври 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 4 октомври 2023 година Рисковете, които поемеш днес, ще бъдат...

Мъж простреля бащата на бившата си, взе нея и майка й за заложници

Мъж простреля в ръката бащата на бившата си приятелка след скандал. Екшънът се...

Това ли е новият Одрин: Пазар с невиждана евтиния на един хвърлей от границата

Домати и чушки за 2 лв. килото се продават на пазара в гр. Делчево, Северна Македония.

Мухарем Сюлейманоглу е бивш щангист, настоящ клубен треньор по вдигане на тежести в Турция и брат на легендарния Наим Сюлейманоглу. Състезавал се е на олимпиадата по вдигане на тежести в Барселона през 1992 г. Пред „България днес“ Мухарем си спомня за прочутия си брат и разказва любопитни подробности за детството им.

Г-н Сюлейманоглу, подобно на брат си Наим сте бивш щангист. С какво се занимавате в момента?
В момента съм треньор по щанги в Анкара. Преди бях старши наставник на национално ниво, сега съм на клубно. Винаги съм в контакт с Българската федерация по вдигане на тежести. Виждаме се с ръководителите и сме приятели.

Помагате ли по някакъв начин за развитието на клуба, носещ името на брат ви в Момчилград?
Досега двама бизнесмени помагаха с купуването на щанги. Обзаведена е залата и условията са добри. Догодина даже женският национален отбор на Турция има планове да направи лагер в Момчилград преди олимпиадата в Париж. Аз съм съветник на президента на федерацията по вдигане на тежести в Турция. Съвсем скоро разговаряхме с него за тази възможност и с каквото мога ще помогна, тъй като градът и клубът са малки.

В Турция има ли спортни комплекси, носещи името на брат ви?
Постоянно се отварят спортни зали в Турция. Но първата спортна зала, кръстена на Наим, е тази в Момчилград. Това беше голям жест от тогавашния кмет Сунай Хасан. В същия комплекс с брат ми бяхме започнали кариерите и развитието ни като щангисти. За нас беше голяма чест, защото Наим е човек, който наистина е прославил България и Турция.

Редовно ли посещавате паметника на Наим?
Да, разбира се, редовно го посещавам. Майка ни живее в Момчилград. Имам къща там. Когато имаме възможности и покрай празниците си идваме. Тогава, когато мога, посещавам неговия паметник.

Ако неговото име не беше сменено покрай „възродителният процес“, щеше ли Наим да избяга и впоследствие да се състезава за Турция?
Той не си е и помислял за такова нещо преди смяната на името. Ние обичаме България.

Какво беше любимото ви хоби с Наим?
С брат ми през свободното ни време ходехме на вилата си. Занимавахме се с пчеларство и градинарство. Баща ни беше пчелар, Наим също, а аз продължавам тази традиция и до днес.

Какви са ви впечатленията от българските щанги днес?
Аз предимно следя мъжете, а за жените не мога да кажа толкова много. Има някои таланти, които все още не са се прочули, но според мен ще прогресират добре. В Българската федерация имат някои проблеми, които скоро ще опитат да разрешат. Навремето беше по-лесно да се набелязват талантливи щангисти, но сега е трудно.

Какви са разликите между българските и турските щангисти?
Ние най-напред се гордеем, че сме възпитаници на България, но по мои наблюдения няма разлика в системата, по която се работи.

Какви са вашите амбиции в момента?
Като става дума за щангите, ситуацията в Турция е сходна на тази в България. Не се полагат толкова грижи и обмислям предсрочно да се пенсионирам като треньор. Ще продължавам обаче да съм съветник на президента на Турската федерация по вдигане на тежести.

Какво бихте казали на децата и младите хора в България, които се занимават с щанги?
Във всеки спорт трябва да се работи много и е важно винаги да има вяра. С тези неща успехите винаги идват рано или късно.

Най-нови

Мъж простреля бащата на бившата си, взе нея и майка й за заложници

Мъж простреля в ръката бащата на бившата си приятелка след скандал. Екшънът се разиграл в село Вълково, община...

Това ли е новият Одрин: Пазар с невиждана евтиния на един хвърлей от границата

Домати и чушки за 2 лв. килото се продават на пазара в гр. Делчево, Северна Македония. В събота на...

Експерт: Сиренето поскъпва, защото млякото се внася – с цистерни и на прах

България почти се е изравнила с европейските страни по цени на стоките в т. нар. малка потребителска кошница, която съдържа предимно хранителни...

Илон Мъск се подигра на Зеленски с колаж

Украинските власти изразиха днес възмущението си от публикация на милиардера и собственик на социалната мрежа "Екс" Илон Мъск, в която той се...

Въвеждат такса за „Фейсбук“ и „Инстаграм“

Технологичната корпорация "Мета" (Meta), която е собственик на "Фейсбук" (Facebook) и "Инстаграм" (Instagram), проучва възможностите за въвеждане на абонамент за двете социалните...

Още интересни публикации