петък, май 14, 2021

Най-добрата рецепта за вкусни пирожки

Трябва да ги опитате

Последно

Късметче на деня за 14 май 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 14 май 2021 година "Истинска изненада от специален човек. Пригответе...

Обърнат десерт с компот: Вкусен, лесен, бърз и най-вече евтин

Съчетанието на вкусен, лесен, бърз и икономичен сладкиш е мечта на всяка домакиня. Обърнатият сладкиш с компот...

Трагедията е огромна: Внезапно почина Миро от „Биг Брадър“

Победителят от втория сезон на предаването "Биг Брадър" е починал тази сутрин от инсулт. Това е вторият...

Трябва да ги опитате, за да разберете защо всички се прехласват по пирожките, предават от actualno.com!
Необходими продукти:
брашно – 500 г
кисело мляко – 1/2 ч.ч.
мазнина – 1/2 ч.ч.
свинска мас неразтопена, може и краве масло
сол – 1 ч.л.
сода – 1 ч.л. бикарбонат
яйца – 2 броя
сирене – 200 г
мазнина – 30 г
краве масло

Изядохме си пръстите: Харна къпана баница – сочна и пухкава, мека и бухнала

Начин на приготвяне:
Киселото мляко се обърква заедно със солта и содата бикарбонат. Към пресятото брашно се добавят киселото мляко и свинската мас. Омесва се меко тесто, което се разделя на 8-10 топчета. Сиренето се натрошавa в купа и се обърква заедно с едно яйце и белтъка от второто. Тестените топчета се разточват на питки, в средата на които се слага от плънката. Прегъват се на 2 и се притиска по края. Пирожките се мажат с жълтък и се пекат в намазана с масло тава.

Тестото представлява еднородна смес от брашно, малко количество вода и други съставки като готварска сол, захар, мая, сода за хляб, мазнина, яйца, прясно или кисело мляко. Тестото се използва за направата на т.нар. тестени изделия.

В зависимост от продуктите и технологията на приготвяне съществуват различни видове тесто:
хлебно тесто – хляб
козуначено тесто – за козунаци и кифли
парено тесто – за еклери и тулумбички
бисквитено тесто (пандишпан) – за реванета
многолистно маслено (бутер) тесто – за бутер соленки
ронливо (пясъчно, линцер) маслено тесто.

В зависимост от консистенцията си, тестото се излива във форма (като пандишпана и течното тесто за палачинки), шприцова (като тестото за тулумбички) или се меси и точи (като козуначеното тесто). В кулинарната практика се използват специални ножове за тесто, както и формички за сладки и соленки.

Тестото подлежи на разнообразна термична обработка: обикновено се пече на фурна (хляб, козунак и др.), понякога се пържи (мекици, бухтички), а в редки случаи се вари (пелмени). При видовете тесто, съдържащи захар, трябва да се внимава и да не се превишава посоченото количество в рецептата, понеже при печене захарта спира процеса на бухване и изделието остава клисаво и ронливо.

Обикновено, за да не загаря тестото по дъното на формата, тя се намазнява и/или посипва с брашно. При лепкави теста, които изискват ръчно оформяне (например някои видове соленки) мазнината и брашното спомагат също за по-лесното отделяне на тестото от пръстите.

Перфектната кавърма: С дроб, по воденичарски, с праз и свинско или с пиле – изборът е ваш

Под основни тестени продукти се разбира всички изделия, които са обект на хлебопекарската практика. Това са хляб, питки, погачи, козунаци, както и всякакви закуски изготявни от тесто за хляб и козунак, които се изпичат във фурна, без използване на друга технология.

При по-старата кулинарна школа и практика, към хлебарския и хлебопекарския занаят е било причислявано и производството на тестени закуски (кифли, понички, кроасани). Съвременния възглед е то да се разглежда като обект на готварството и/или сладкарството в зависимост от това, какви са продуктите и типа на получената готова храна.

Има различни възгледи в различни школи, които поставят различен акцент на спецификата при приготвяне на закуските и ги разделят в различни категории, в зависимост от начина на приготвяне, затова дребните закуски, които се пекат, въпреки че също са обект на пекарството се третират като втора основа група тестени изделя (закуски), които сега са част от сладкарството.

Трябва да се отбележи, че хлебопекарстово и сладкарство се третират и като общ клон в кулинарните практики, както е готварството и всички други кулинарни технологии свързани със спецификата при обработка на различни хранителни продукти, каквито са месарството и производство на колбаси и месни консерви, зеленчуково и плодово производство и производство/приготвяне на зеленчукови и плодови консерви и др.

Най-нови

Обърнат десерт с компот: Вкусен, лесен, бърз и най-вече евтин

Съчетанието на вкусен, лесен, бърз и икономичен сладкиш е мечта на всяка домакиня. Обърнатият сладкиш с компот отговаря на всички тези изисквания....

Трагедията е огромна: Внезапно почина Миро от „Биг Брадър“

Победителят от втория сезон на предаването "Биг Брадър" е починал тази сутрин от инсулт. Това е вторият инсулт, който е получил Мирослав...

Секретни досиета: Людмила Живкова изпада в транс в Мексико

Интересът към Людмила Живкова и нейната незавидна съдба продължава да интересува и до днес българите. Много е написано за нея, много са...

Златен дъжд за Зуека: Разграбват картините за изложбата му като топъл хляб

О, този портрет на Ван Гог е мой. Моля, сложете точка!Бившият царски депутат Владимир Дончев бе един от първите, който откупи платно...

Служебният кабинет зарадва пенсионерите: Боусът от 50 лева остава поне до изборите

Служебното правителство ще продължи помощта от 50 лв. за всеки пенсионер поне до края на мандата си. Това обяви след заседанието на...

Още интересни публикации