сряда, март 22, 2023

Наследството на професор Чирков: Носеше лекарства от Германия на болни

Със собствени пари плащаше специализации на наши лекари в чужбина

Последно

Си Дзинпин към Путин: Пази се, скъпи приятелю (видео)

"Предстои промяна, която не се е случвала от 100 години", това каза китайския президент Си Дзинпин на...

Възрастните шофьори на преглед на всеки 5 години

Европейската комисия предлага да бъдат въведени във всички страни членки на съюза задължителни медицински тестове на всеки...

Най-дългата река в Турция Къзълърмак почервеня (Видео)

Най-дългата река в Турция Къзълърмак стана червена вследствие на силните дъждове през изминалите дни и свличането на...

Професор Александър Чирков днес би навършил 85 години. И сигурно с усмивка щеше да разказва, че е сбъднал мечтата на живота си – да изгради малка кардиологична болница, работеща по немски образец, в която пациентите имат доверие на лекарите.

Професор Чирков се посвети на професията и на пациентите си. Неговите ученици разказват, че след завръщането си от Германия е отделял пари от собствената си заплата и с тях плащал специализации в чужбина на лекарите.

Спомнят си и за разговорите в края на всеки ден и за уроците по човечност. Професор Чирков е помогнал на стотици хора, загубили надежда. До последно носеше лекарства от Германия на болни, които не можеха да намерят медикаментите за лечението си в България. Голяма част от тези лекарства плащаше той.

Професор Чирков извършва първата сърдечна трансплантация в Източна Европа. През 1986 г. в столичната болница “Св. Екатерина” сърце получава 12-годишно момче, припомня „Труд“.

Оперирал е над 30 000 сърца и е оставил неизлечима следа в кардиохирургията. Професор Чирков беше сладкодумен събеседник, обичаше дискусиите за медицината на бъдещето, за трудните реформи в сферата на здравеопазването и защо българите страдат най-много от сърдечни заболявания.

Ето какво ни остави кардиохирургът като спомен за извървения път от него в родината път, който завърши с тъга и обида. Тъга по неосъществената мечта за своя болница и обида от това, че мнозина от колегите му не са го разбрали правилно.

Професор Чирков повтаряше, че здравеопазване се прави с пари, но мнозина схванаха казаното като: От здравеопазване се правят пари. Ето какво казваше професор Чирков:

За завръщането в България

През 1979 г. правителството ме покани да създам кардиохирургия в България. Поканата дойде лично от министър-председателя Георги Атанасов и Георги Йорданов – тогава зам.-председател на МС.

Най-важното е, че в „Св. Екатерина“ успяхме да изградим школа, учех ги да лекуват комплексно – всяка вечер се събирахме всички – анестезиолози, вирусолози, имунолози, кардиолози, съдови хирурзи и дискутирахме кое е най-доброто за пациента“, спомня си професорът и добавя с тъга:

Сега се действа амбулантно – без задълбочена оценка кое е най-добро за пациента, веднага се минава на процедури, които могат да бъдат излишни – коронарографии и имплантация на стентове“.

За лекарската камара

Лекарска камара трябва непрекъснато да проверява дейността и качеството на болниците и да обучават медиците, а на всеки 4 години да ги ресертифицират.

Когато лекарите знаят, че това ще се случи, ще четат непрекъснато и ще се образоват, сега не знаят някои неща и в най-добрите болници. Спомням си уроците на моя учител в Америка, проф. Кърклин.

Той често ми казваше – Алекс, много по-важно е да си добър лекар, отколкото само сръчен хирург – хирург мога да направя дори един афроамериканец от улицата за 6 месеца.

Какво вреди на сърцето

Докато сте щастлив и го споделяте, имате много приятели. А когато изпаднете в мътни времена, оставате сам.

На сърцето най-много вреди злобата, омразата, завистта, лошата храна и обездвижването. Те, заедно с лошите мисли, са му най-големите врагове, те могат да го убият.

Ако не завиждате и не злобеете и държите килограмите си под контрол, никога няма да ви удари инфаркт или инсулт. Самият аз правя лицеви опори, за да изхвърля насъбралата се отрицателна енергия.

Няма нищо, което да уврежда сърдечния мускул така, както цигарите. Ето защо пушачите час по-скоро трябва да спрат с вредния навик. Самият тютюнев дим може така да втвърди кръвоносните съдове, че да ги направи напълно нефункционални.

След дългогодишното ми изучаване на човешкото тяло и най-вече на човешкото сърце съветът ми е много прост – хранете се разумно. Първото и най-важното условие, за да живеете дълго и щастливо.

Движете се, разхождайте се – всяка наша клетка изпитва огромна потребност от движение. Избягвайте стреса, злобата, караниците, желанието да си отмъстиш.

Сърдечните болести се провокират от мозъка, всичките ни болести са реакция на мозъка. Не го оставяме да си върши работата, както трябва, товарим го с изключително опасни негативни мисли и той ни отмъщава, за да се защити.

Усмихвайте се – по 20-30 пъти на ден го правете, ще живеете здрави, без болка и щастливи. Хранете се бавно, с финес и красота в движенията, с умерени количества. Така ще живеете поне с 15 години по-дълго. Аз винаги се съобразявам какво и колко ям и никога не съм пушил.

България има необходимост от изграждане на институция, която да се грижи за достойния живот на възрастните хора. Има много самотни българи, които живеят в бедност и несрета.

Никой не ги поглежда, не разговаря с тях, дори ги отбягваме. А точно тези българи са изградили като характер младите хора, които сега се смятат за българското цивилизовано общество.

Животът около нас е пълен с приятни изненади, намерете ги. Не се лутайте като коне с капаци, наоколо има много възможности за невероятно приятни изживявания. Сигурен съм, че чудесата, които ни обграждат, не свършват.

Щрихи към портрета
Васко Бояджиев

Приятелството ми и съвместната работа с проф. Александър Чирков ме е обогатило с някои общовалидни човешки ценности.

Преди всичко става дума за неговото благоговейно отношение към хората в качеството им на пациенти или колеги. Той излъчваше някаква предразполагаща позитивна атмосфера, която превръщаше пациента в съучастник в процеса на лечението.

Особено трогателни бяха импровизираните концерти във фоайето на болницата. Впоследствие със съучастието на фирма Медикард се провеждаха коледни тържества с програма и подаръци за оперираните дечица.

Той беше визионер и мотиватор за младите кадри, на които спомогна да усвоят освен професионализма на лекарската професия и култа към чистотата – освен материална и духовна. Неговият християнски мироглед внушаваше вяра и надежда в изцелението.

Впечатлявало ме е желанието му да допринесе за утвърждаване на съвременни стандарти и организация в здравеопазването на базата на неговия опит в Германия.

До ден днешен не е реализирано нееднократно предлаганото изграждане на професионална камара за медицинските работници /лекари и сестри/, която освен предимно профсъюзните права да реализира непрекъснатото професионално обучение, израстване и одит на кадрите.

Не успя да реализира и своята идея за съвременна система за организация на трансплантационната дейност у нас.

Професор Чирков ни остави светла памет и принос в изграждането на модерно здравеопазване.
*Васко Бояджиев е бивш административен управител на болница „Света Екатерина“

Най-нови

Възрастните шофьори на преглед на всеки 5 години

Европейската комисия предлага да бъдат въведени във всички страни членки на съюза задължителни медицински тестове на всеки 5 години за по-възрастните шофьори.

Най-дългата река в Турция Къзълърмак почервеня (Видео)

Най-дългата река в Турция Къзълърмак стана червена вследствие на силните дъждове през изминалите дни и свличането на кална маса, предаде турската телевизия...

Късметче на деня за 22 март 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 22 март 2023 година Колкото и трудно да е положението ти днес, не се поддавай...

Разбра се причината защо Сашо Кадиев си тръгва от bTV

След 11 години в bTV Сашо Кадиев май е напът да си тръгне, защото му е трудно да съвместява две дини под...

Зет като мед: Плевнелиев издържа тъщата

Зет мечта е президентът Росен Плевнелиев. Съпругът на Деси Банова се грижи изцяло за нейната майка Лиляна и не пести средства, за...

Още интересни публикации