събота, юни 25, 2022

Началник на Ковид реанимация би тревога: От 10 пациенти само 1 оцелява

Искам да уточня, че не ги убива интубацията, обясни д-р Милен Шопов

Последно

Без инфлация в Гърция: В таверните порциите по-големи от цените

Около 300 км от столицата. Това е една от най-кратките дестинации, ако искаме да отидем бързо до...

Лоши новини: Лили Иванова на легло, отменя турнето

Тежък грип повали Лили Иванова на легло часове преди днешния й дългоочакван концерт във Велико Търново и...

Слави с открито писмо до Петков, Борисов, Пеевски и Иванов

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов отново използва социалните мрежи, за да направи коментар по актуалните...

Началникът на COVID реанимацията в УМБАЛ „Медика-Русе“ д-р Милен Шопов показа в ефира на Нова телевизия каква е ситуацията в отделението му. Той сподели, че свободно е само едно реанимационно легло, 46 са заетите. От тях нито един не е ваксиниран. Медикът разкри и стряскаща статистика – от 10 души само 1 пациент бива изписан здрав.

„Искам да уточня, че не ги убива интубацията. Те са достигнали до толкова тежка дихателна недостатъчност, че се налага да бъдат интубирани, за да им бъде удължен животът и евентуално да бъдат излекувани”, обясни д-р Шопов.

Адски много са хората, минали през реанимацията, но само двама бяха ваксинирани. При това единият нямаше документ, но твърдеше, че е ваксиниран в Германия. За съжаление, той почина“, разкри шефът на COVID реанимацията. Другият пациент, който бил доказано ваксиниран, имал редица придружаващи заболявания, но се излекувал, добави лекарят. И призова хората да се ваксинират.

Той показа как изглеждат две реанимационни легла и по какъв начин се следи състоянието на пациентите. „Пациентите са приспани медикаментозно, тези апарати, в зависимост от дихателната им недостатъчност, могат изцяло да заместят функцията на белия дроб или да я заместят частично, ако пациентът има запазено някакво спонтанно дишане.

За съжаление, двамата пациенти, които са до мен, са на 100% кислородно дишане, което значи, че не им е останала почти никаква здрава белодробна тъкан. Обикновено пациентите идват със сатурация около 90-92, която с малко кислород можем да подобрим. В последствие в рамките на ден-два, максимум три, настъпва рязко влошаване на белодробната функция”, разказа д-р Шопов.

„Ако дойдат двама пациенти в сходно състояние, приемаме този, който дойде пръв. Нямам представа дали в останалите болници в Русе има легла”, добави д-р Шопов. Началникът на COVID реанимацията увери, че кислород в болницата има. Проблемът е в липсата на персонал. Д-р Шопов и колегите му работят на 12-часови смени, а един лекар и две медицински сестри се грижат за 14 пациенти.

Най-нови

Лоши новини: Лили Иванова на легло, отменя турнето

Тежък грип повали Лили Иванова на легло часове преди днешния й дългоочакван концерт във Велико Търново и тя бе принудена да отмени...

Слави с открито писмо до Петков, Борисов, Пеевски и Иванов

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов отново използва социалните мрежи, за да направи коментар по актуалните политически теми.

Майката на бременната Сузанита проговори за раздялата на дъщеря й с Марк

„Сузанита не е късала, нито се е разделяла с гаджето си Марк Славов“. Това обяви пред „България днес“ майката на изпълнителката -...

Виктор Николаев: Искам да си ходя

Седмицата с вота на недоверие на правителството, протестите в подкрепа и срещу управлението на четворната коалиция, споровете за актуализацията на бюджета и...

„Една невинна българка срещу Системата“: Слави Трифонов е национален предател

Гергана Червенкова, която преди години бе заплашена от екстрадиция в САЩ, нарече Слави Трифонов национален предател. В пост във фейсбук страницата й...

Още интересни публикации