четвъртък, юни 8, 2023

Нашумяла родна попфолк звезда потъна в скръб

Голямо нещастие

Последно

Мария Габриел родила при каката на Бойко

Единственият син на Мария Габриел и съпруга й Франсоа се е появил на бял свят в болницата,...

Миската от „Барселонагейт“ се появи, носи годежен пръстен

Митичната манекенка Борислава Йовчева, замесена в аферата „Барселонагейт“, излезе на светло след повече от 10 години в...

Лена Бориславова ражда около 15 септември

Лена Бориславова в момента е бременна в 6-ия месец. Това разкри самата тя с...

Голямо нещастие сполетя известна певица от „Пайнер“. С мъка на сърцето съобщи в социалните мрежи, че е загубила баща си. „Почивай в мир, татко. Светъл да е пътят ти към царството небесно“, пише тя, като сподели и кадър на своя родител, пишат от show.blitz.bg.

Опечалената певица е Димана, която изгря на музикалната сцена през далечната 2006 година. Тогава успя да впечатли меломаните с безспорните си хитове „Към тебе тичам“ и „1000 градуса любов“. После реши да гради семейство и кариерата й остана за заден план. За няколко минути под снимката се натрупаха стотици съболезнователни коментари от нейни приятели и почитатели, които я съветват да бъде силна в този много тежък момент за цялото й семейство.

Попфолкът, наричан още чалга, а в академичната литература и етнопоп, е музикален стил от България. Стилът съчетава български, арабски, турски, гръцки и цигански мелодии. Характерни за него са повтарящите се музикални и танцови ритми.

По форма попфолкът (съкратено от „популярен фолклор“, друго граматически правилно изписване е „поп фолк“) се родее с балканско-ориенталската етномузика. В музикознанието стилът е известен под името „етнопоп“. Думата „чалга“ произлиза от турското çalgı – свирня, музика, която от своя страна произхожда от арабската дума шалга. В епохата на Българското възраждане под „чалгия“ се разбират инструментални групи, изпълняващи тогавашна популярна музика, в която цигулки и кларинети са заменили традиционните гайди и гъдулки, а вместо селяни вече свирят градски цигани, за които това е професионална дейност. Жанрът е забранен като упадъчен през социализма, като популяризирането му в България започва с песните на Хисарския поп от 1980-те и се засилва след промените от 1989 г. и появата на оркестър „Кристал“.

Някои анализатори свързват чалгата с упадъка на културните ценности и я определят като декадентски стил. Противниците ѝ твърдят, че няма връзка с националните и местните български фолклорни традиции и че единствените фолклорни елементи в нея са с близкоизточен произход и прокарва музикални традиции от ислямския свят, наследени от времето на Османската империя. Въпреки че е широко приета от диджеите в нощните клубове, жанрът се посреща с неприязън от по-консервативна публика. В средите на интелигенцията чалгата е критикувана заради прокламираната в нея безвкусица и отхвърлянето на традиционните морални норми. Чалгата е популярна сред чуждестранните туристи, които не разбират текстовете ѝ и я приемат за вид местна атракция.

Най-нови

Миската от „Барселонагейт“ се появи, носи годежен пръстен

Митичната манекенка Борислава Йовчева, замесена в аферата „Барселонагейт“, излезе на светло след повече от 10 години в анонимност. „Ретро“...

Лена Бориславова ражда около 15 септември

Лена Бориславова в момента е бременна в 6-ия месец. Това разкри самата тя с публикация в социалните мрежи.

Любимата на Ламбо Ирен Кривошиева раздели имотите със сестра си

Ирен Кривошиева продава 600 декара гори и ниви. Звездата от "В името на народа" ще раздели парите от бъдещата...

Щерката на Кичка Бодурова идва на Черноморието за юбилея си

Кристи-Жаклин Зарпас, дъщерята на Кичка Бодурова, ще отпразнува 30-годишния си юбилей в България това лято. Това разкри именитата й...

Победителят от „Хелс Китчън“ Станислав с горещи разкрития за годеницата си

"Бях много притеснен преди да предложа брак на любимата си Божидара. Едва събрах смелост да направя тази крачка, но...

Още интересни публикации