четвъртък, септември 28, 2023

На вниманието на МВР: Колко полицаи от Бусманци трябва да се заразят, за да получат нормално заплащане

Няколко парещи въпроса към вътрешния министър, които чакат своя отговор

Последно

Хилари Клинтън се заяде с Путин за НАТО: Жалко, Владимир, сам си го предизвика

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън се заяде вчера с руския президент Владимир Путин във връзка...

Късметче на деня за 28 септември 2023-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 28 септември 2023 година "Ще имате голям късмет с каквото...

Прочут лекар: Само заешкото месо не е токсично

Все повече хора по света се опитват да ограничат консумацията ма месо, тъй като се притесняват, че...

В Специалния дом за временно настаняване на чужденци (СДВНЧ) в Бусманци (на снимката) в момента има над 70 мигранти и 10 полицаи с доказан Ковид-19, научи noviniplus.com. Става дума за служители на МВР, които са на първа линия в ситуацията на пандемия. Ежедневно се приемат десетки чужденци, преминали незаконно зелена граница на България. Това са хора без документи за самоличност, камо ли за адекватен здравен статус. Болестите, които се установяват по-късно, са стряскащи – краста, ебола, СПИН, а в последните месеци – Ковид-19.

При едновременното настаняване на 30-40 души дневно, много често медицинският преглед е проформа, а допълнително затруднение е езиковата бариера, която пречи на медиците да установят точно състоянието на новодошлите. Прави се тест за коронавирус, а резултатите от него излизат след около 30 часа. През това време полицейските служители, които вече са в контакт с мигрантите, са в неведение по въпроса дали имат основания да се притесняват за собственото си здраве.

Заразените чужденци са изолирани в отделни стаи, но заради спецификата на общежитието ползват една и съща тоалетна. Те се обслужват само от полицаи, които трябва да организират цялото им ежедневие – хранене, почистване, дезинфекция с препарати с неизвестен произход, водене до тоалетна. Когато са на смяна, МВР служителите на практика са в непрекъснат контакт с мигрантите по 20 часа от денонощието. Каквито и предпазни средства да се използват през този период, ефектът от тях е крайно недостатъчен и по-скоро символичен.

Към всички изброени задължения, полицаите от СДВНЧ Бусманци отговарят и за охраната на сериозно болни мигранти при престоите им в столичната МВР болница.
На целия този фон, служителите на вътрешното ни министерство не се оплакват, а искат най-нормалното – да получат 30-процентни надбавки към заплатите си като хора, действащи на първа линия в битката с коронавируса – нещо, очевидно за всички, но засега не и за чиновниците в канцелариите на вътрешното ни ведомство, където обаче рискът от заразата клони към нула.

За борбата с Ковид-19 в България се хвърлят много сериозни суми, големи са и помощите, идващи по линия на Европейския съюз. Те обаче явно не са достатъчни за полагащото се на полицаите от СДВНЧ Бусманци и Гранична полиция 30-процентно увеличение на заплатите. За тях остава единствено привилегията да продължават да работят в много тежки и опасни условия и да чукат на дърво, докато чакат резултата от поредния тест за вируса. Ако не друго, той поне е безплатен, с любезното съдействие на МВР…

И не на последно място още едно питане – защо надзирателите от ГДИН (Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерство на правосъдието) получават 30-процентните надбавки, а полицаите от от Миграция и ГДГП (Главна Дирекция Гранична Полиция) не, при условие, че извършват същата специфична работа? Чакат се отговори и действия!

Натрупаха се твърде много въпроси, чиито отговори са от компетенцията на вътрешния министър. Чакаме съответните отговори. Излишно е да споменаваме, че в noviniplus.com сме готови по всяко време да публикуваме позицията на МВР по парливите теми.

Най-нови

Късметче на деня за 28 септември 2023-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 28 септември 2023 година "Ще имате голям късмет с каквото и да се захванете, днес...

Прочут лекар: Само заешкото месо не е токсично

Все повече хора по света се опитват да ограничат консумацията ма месо, тъй като се притесняват, че то е пълно с токсини...

Алена: Наводнения заливат България до март 2025 г.

До март 2025 г. още много наводнения ще залеят и България, и света, защото са очаквани. Кога ще се...

Марги Хранова продава хамбургери, за да се издържа

Звездата на българската естрада Маргарита Хранова е подхванала ново начинание, с което да подсигурява повече финанси в семейната хазна.

Новият ерген Алек изоставен след 9-годишна връзка

Деветгодишна връзка, която накрая приключва, е имал новият ерген Александър Младенов. Хубавецът се сблъсква с любовните трепети за първи...

Още интересни публикации