сряда, март 22, 2023

На вниманието на МВР: Колко полицаи от Бусманци трябва да се заразят, за да получат нормално заплащане

Няколко парещи въпроса към вътрешния министър, които чакат своя отговор

Последно

Ново земетресение разлюля Румъния в сеизмичната зона Вранча

Земетресение с магнитуд 3,8 по Рихтер разтърси Румъния тази сутрин. Това стана ясно от...

Си Дзинпин към Путин: Пази се, скъпи приятелю (видео)

"Предстои промяна, която не се е случвала от 100 години", това каза китайския президент Си Дзинпин на...

Възрастните шофьори на преглед на всеки 5 години

Европейската комисия предлага да бъдат въведени във всички страни членки на съюза задължителни медицински тестове на всеки...

В Специалния дом за временно настаняване на чужденци (СДВНЧ) в Бусманци (на снимката) в момента има над 70 мигранти и 10 полицаи с доказан Ковид-19, научи noviniplus.com. Става дума за служители на МВР, които са на първа линия в ситуацията на пандемия. Ежедневно се приемат десетки чужденци, преминали незаконно зелена граница на България. Това са хора без документи за самоличност, камо ли за адекватен здравен статус. Болестите, които се установяват по-късно, са стряскащи – краста, ебола, СПИН, а в последните месеци – Ковид-19.

При едновременното настаняване на 30-40 души дневно, много често медицинският преглед е проформа, а допълнително затруднение е езиковата бариера, която пречи на медиците да установят точно състоянието на новодошлите. Прави се тест за коронавирус, а резултатите от него излизат след около 30 часа. През това време полицейските служители, които вече са в контакт с мигрантите, са в неведение по въпроса дали имат основания да се притесняват за собственото си здраве.

Заразените чужденци са изолирани в отделни стаи, но заради спецификата на общежитието ползват една и съща тоалетна. Те се обслужват само от полицаи, които трябва да организират цялото им ежедневие – хранене, почистване, дезинфекция с препарати с неизвестен произход, водене до тоалетна. Когато са на смяна, МВР служителите на практика са в непрекъснат контакт с мигрантите по 20 часа от денонощието. Каквито и предпазни средства да се използват през този период, ефектът от тях е крайно недостатъчен и по-скоро символичен.

Към всички изброени задължения, полицаите от СДВНЧ Бусманци отговарят и за охраната на сериозно болни мигранти при престоите им в столичната МВР болница.
На целия този фон, служителите на вътрешното ни министерство не се оплакват, а искат най-нормалното – да получат 30-процентни надбавки към заплатите си като хора, действащи на първа линия в битката с коронавируса – нещо, очевидно за всички, но засега не и за чиновниците в канцелариите на вътрешното ни ведомство, където обаче рискът от заразата клони към нула.

За борбата с Ковид-19 в България се хвърлят много сериозни суми, големи са и помощите, идващи по линия на Европейския съюз. Те обаче явно не са достатъчни за полагащото се на полицаите от СДВНЧ Бусманци и Гранична полиция 30-процентно увеличение на заплатите. За тях остава единствено привилегията да продължават да работят в много тежки и опасни условия и да чукат на дърво, докато чакат резултата от поредния тест за вируса. Ако не друго, той поне е безплатен, с любезното съдействие на МВР…

И не на последно място още едно питане – защо надзирателите от ГДИН (Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерство на правосъдието) получават 30-процентните надбавки, а полицаите от от Миграция и ГДГП (Главна Дирекция Гранична Полиция) не, при условие, че извършват същата специфична работа? Чакат се отговори и действия!

Натрупаха се твърде много въпроси, чиито отговори са от компетенцията на вътрешния министър. Чакаме съответните отговори. Излишно е да споменаваме, че в noviniplus.com сме готови по всяко време да публикуваме позицията на МВР по парливите теми.

Най-нови

Си Дзинпин към Путин: Пази се, скъпи приятелю (видео)

"Предстои промяна, която не се е случвала от 100 години", това каза китайския президент Си Дзинпин на руския си колега Владимир Путин...

Възрастните шофьори на преглед на всеки 5 години

Европейската комисия предлага да бъдат въведени във всички страни членки на съюза задължителни медицински тестове на всеки 5 години за по-възрастните шофьори.

Най-дългата река в Турция Къзълърмак почервеня (Видео)

Най-дългата река в Турция Къзълърмак стана червена вследствие на силните дъждове през изминалите дни и свличането на кална маса, предаде турската телевизия...

Късметче на деня за 22 март 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 22 март 2023 година Колкото и трудно да е положението ти днес, не се поддавай...

Разбра се причината защо Сашо Кадиев си тръгва от bTV

След 11 години в bTV Сашо Кадиев май е напът да си тръгне, защото му е трудно да съвместява две дини под...

Още интересни публикации