петък, август 12, 2022

На протеста: Линейка откара репортер на БНТ, сблъсъци, лютив спрей, обгазени и арестувани

На жълтите павета става все по-напечено (Видео)

Последно

Късметче на деня за 11 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 11 август 2022 година Винаги трябва да показваме на близките...

Късметче на деня за 10 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 10 август 2022 година Ако почувстваш нужда да поплачеш –...

Репортерът на БНТ Николай Минков е припаднал и откаран в болница с линейка. Той е колабирал, докато е вземал интервю. Преди това е бил напръскан с лютив спрей.

Запалена слама беше хвърлена по полицаите на площад „Независимост“. Кордонът изблъска протестиращите. Осем души са задържани до момента, съобщи от МВР.
От трибуната на „Отровното трио“ призовават лекар да отиде към Министерския съвет, където има колабирал човек. Линейка беше пропусната през протестиращите, съпътствана от полицаи, тя откара припадналия.
Втора линейка пристигна на мястото, медиците помагат на пострадалите от лютив спрей.

Протестиращите крещят: „Бойко е шубе“. Хора къртят павета. Заседанието на парламента свърши и полицията извежда депутатите през бул. „Дондуков“.
От камионетката, от която говорят „Да, България“ призоваха събралите се пред БНБ да покажат средни пръсти към сградата на бившия партиен дом, защото се виждало как хора гледат през щорите.
Двама полицаи, напръскани със спрей зад блокадата при БНБ, ще получат лекарска помощ.

От микрофона на трибуната на „Отровното трио“, което е сред инициаторите на протестите, се призовават протестиращите да обградят Народното събрание. Част от множеството се оттегля към бул. „Дондуков“. „Целта е да усетят депутатите народната любов, защото зад дебелите стени явно не я усещат, обясни пред Би Ти Ви Николай Хаджигенов от „Отровното трио“.
Над 20 полицейски служители са обгазени на днешния антиправителствен протест. Това съобщи директорът на СДВР ст. ком. Георги Хаджиев и каза, че освен с домати и яйца, протестиращите са хвърляли по служителите на реда и твърди предмети.

„От кадрите, които се виждат, ясно става едно – агресията спрямо полицейски служители ескалира“, подчерта Хаджиев и обясни, че заради обгазените полицаи се е наложило да използват средства за лична защита. Директорът на столичната полиция предупреди, че ако положението ескалира допълнително, ще бъде използвана физическа сила и помощни средства така, както е вменено по Закона за МВР.
Георги Хаджиев подчерта, че полицията многократно призовава гражданите да протест мирно. „До момента полицаите са абсолютно пасивни. Надявам се да не се стигне до по-сериозно напрежение“, добави още директорът на столичната полиция.

Симпатизанти на „Да, България“ се качиха на един микробус и приближиха до кордона при бившия мавзолей. Скандират „Оставка“, „Гешев е позор“.
Група от около 20 роми от кв. „Факултета“ скандира „Бойко, дай пари за бира“.
Десетки са пострадали от лютивия спрей на полицията.
Екип на Би Ти Ви пострада при използването на лютив спрей от страна на полицаите.

Репортерът Канна Рачева се оплака, че заедно с оператора, който е бил с нея, са със зачервени очи и трудно виждат. Освен тях, още десетки хора пострадаха от лютивия спрей. Сред тях има и полицаи.
Велислав Минеков от „отровното трио“ също се оплака от нападение с лютив спрей. По думите му един полицай го е пръскал, а друг е снимал.

Нови сблъсъци между протестиращите и полицаите започнаха пред парламента. Млади мъже започнаха да замерят сградата на с яйца. Хвърлят се бомбички. Протестиращите се опитаха да пробият кордона и да обърнат полицейска камионетка. Полицията използва спрей, за да разпръсне протестиращите. Мъже с маски и качулки разговаряха „да почнат да пускат бомбите“.
„Някой от протестиращите отнеха част от полицейското оборудване, други направиха импровизирани заграждения от инвалидни колички“, информира пресцентърът на МВР. Полицията отново призовава гражданите да запазят мирната форма на протеста и да не се поддават на провокации.

Очаквайте още подробности!

Най-нови

Късметче на деня за 11 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 11 август 2022 година Винаги трябва да показваме на близките си любовта си. Кажи „Обичам...

Късметче на деня за 10 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 10 август 2022 година Ако почувстваш нужда да поплачеш – направи го. Така ще се...

Дневен хороскоп за 9 август 2022: Влюбване за Телците, Девите да внимават с еуфорията

Дневен хороскоп за 9 август 2022 Овен Днес може да сте необикновено подвижни и жизнени. Струва...

Късметче на деня за 8 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 8 август 2022 година Ако се колебаеш, най-добре поискай съвет от свой приятел. Понякога приятелите...

Седмичен хороскоп за 8 – 14 август 2022 година: Несигурност за Близнаците, рискове за Раците

Седмичен хороскоп за 8 - 14 август 2022 година ОвенОвните, женени и с деца, ще имат приятни задължения тази...

Още интересни публикации