неделя, април 18, 2021

Невероятно, но факт: Бащата на бягането за здраве почина на 52 по време на джогинг в парка

Експерт разкри голямата заблуда и формулира "7 смъртни гряха на тичащия"

Последно

Двойките зодии, които се обичат, но не могат да са заедно

Знаете ли какви слабости има всяка от зодиите? Астролозите споделят с нас с представител на кое съзвездие...

13 знака, че той наистина е влюбен във вас

Не е тайна, че мъжете и жените изразяват чувствата си по различен начин, пишат от iWoman.bg. Докато...

Поли Генова и Геро се сродяват: Готвят сватба

Актьорът и водещ на "Като две капки вода" Герасим Георгиев - Геро и певицата Поли Генова възнамеряват...

Полезно ли е за здравето бягането за здраве? Този въпрос все още няма еднозначен научно обоснован отговор, а хората са разделени в мненията си на два противоположни лагера. Феновете на джогинга доказват полезността му с аргумента, че сутрешният крос в парка тонизира, ободрява и зарежда с енергия, топи излишните килограми и е перфектният старт на делника.

Тези, които предпочитат да започнат деня си с кафе и цигара пред лаптопа пък контрират с това, че физическите натоварвания затрудняват излишно работата на сърцето, което повишава риска от инфаркт и други заболявания. Доказателство за това те най-неочаквано получават на 20 юли 1984 година.

10 правила за здравословен живот се оказаха неефективни

Тогава бащата на бягането за здраве Джим Фикс умира на място от масивен инфаркт по време на традиционния си дневен крос в парк в Хардуик, щата Върмонт.
Той е едва на 52 години. Направената аутопсия показва, че коронарните му артерии са запушени между 95 и 70 процента, а сърцето му е уголемено и увредено от физическите натоварвания, на които се подлага.

Джим Фикс прави истинска революция през 70-те години на миналия век. Той издига бягането за здраве в култ и има милиони последователи по света. Пише книга, в която обяснява за всички ползи от джогинга, която бързо се превръща в бестселър. Смъртта на Фикс предизвиква шок в света на фитнеса и разколебава много от феновете на физическите натоварвания.

Голямата заблуда

През 1970 г. бягането беше провъзгласено за идеалния вид упражнение. То подобрява физическото състояние на тялото и помага за стабилизиране дейността на сърдечносъдовата система, казваха треньорите и диетолозите. Други пък прокламираха, че този вид активно упражнение влияе за ускоряване процесите на метаболизма и, разбира се, може да помогне да се избавите от наднормените килограми. Това обаче се оказа голямата заблуда на т.нар. здраво поколение.

Голяма част от почитателите на джогинга за здраве вече буквално не могат да движат краката си, защото коленните им стави са безвъзвратно съсипани. А, както знаем, за тялото резервни части не се продават в магазина. Именно затова всяко движение, което извършваме, трябва да бъде много внимателно съобразено и премерено.

Освен това от организъм до организъм има голяма разлика, която се обуславя най-вече и от наследствеността. Това означава, че ако за един германец бягането в парка може да бъде съвсем безпроблемно занимание, за един китаец например тичането за здраве може да се окаже най-погрешната стъпка към дълголетието. Просто ставите на хората са различни, структурата на костите им е различна. В 99 процента от случаите обаче така полезното тичане се оказва вредно.

Лондонската връзка

Лондонският персонален треньор Грег Брукс, сред чиито клиенти има както много знаменитости и успели бизнесмени, така и обикновени домакини, смята, че тичането за здраве е сред големите заблуди на съвремието и даже формулира прословутите си „7 смъртни гряха на тичащия“.
“Много хора започват да се занимават с бягане, за да свалят килограми и това невинаги се получава“ – казва Брукс и обяснява защо. „Първо, бягането води до намаляване размера на сърцето, защото малките мускули използват по-малко енергия при голяма ефективност, а сърцето е мускул.

Освен това предизвиква травми от повтарящи се движения.” Тичането не влияе по никакъв начин върху процеса на ускоряване на метаболизма, смята Грег. Точно обратното.
”При бягане на дълги дистанции тялото започва да разрушава мускулната тъкан, за да запълни недостига от енергия. И освен това то се запасява с мазнини за по-дълго време”. Брукс предполага, че от бягането човек дори може да качи килограми.

Главният треньор и притежател на известен кикбокс-клуб в Западен Лондон Марко Мастророко смята, че бягането може да се превърне в причина за образуване на целулит, тъй като заради дългите изтощителни упражнения в организма се раждат свободните радикали, които разрушават клетките. Затова човек трябва да се научи да бяга правилно. Освен това продължителното бягане е огромен стрес за сърдечносъдовата система и може да стане причина за сърдечен пристъп, за сърдечен срив.

Разкриха как лесно да ускорим метаболизма си

Маратон за всеки

Малко известен факт е, че човекът е най-издържливото на бягане същество на планетата. Той може да премине десетки километри с постоянно темпо на бягане – задача абсолютно непосилна за гепарда, коня, кучето или което и да е живо същество на планетата.
Това означава само едно – че организмът ни е перфектно „проектиран” от създателя, за да можем да издържаме на постоянно натоварване дълго време означава ли това обаче, че трябва да прекаляваме с натоварването всекидневно? Определено не, смятат ортопедите.

Лекарите обясняват вредите от усиленото спортуване и тичането с един прост пример – сърцето се изхабява. Оказва се, че най-важният мускул в човешкото тяло е „програмиран” да извърши определен брой удари, след което просто спира. „Не е разумно да хабите така ценните туптения на сърцето в безсмислени упражнения”, смятат специалистите. „Това може да доведе до преждевременна смърт”, обясняват още лекарите.

Най-нови

13 знака, че той наистина е влюбен във вас

Не е тайна, че мъжете и жените изразяват чувствата си по различен начин, пишат от iWoman.bg. Докато жената очаква лавина от любовни...

Поли Генова и Геро се сродяват: Готвят сватба

Актьорът и водещ на "Като две капки вода" Герасим Георгиев - Геро и певицата Поли Генова възнамеряват да се сродят, пишат от...

Нана Гладуиш в емоционална изповед: Не съм загубила апетита към живот

Водещата на "Съдебен спор" Нaнa Глaдуиш мина през истински ад, но пък показа истинска воля за живот и вдъхна надежда на много...

Симона Загорова изненада Глория (видео)

Симона Загорова изглежда е на крилете не само на любовта, след като роди момиченце наскоро, но и на вдъхновението, защото вече успя...

Ясно е защо не трябва да ядем покълнали картофи

Картофите са един от най-вкусните и масово консумирани зеленчуци в цял свят. Тяхната трайност е голяма, но въпреки това често се случва...

Още интересни публикации