петък, декември 2, 2022

Нежното лице на прокуратурата Сийка Милева: Знае да атакува като всяка жена Лъв

Всяка сутрин прави закуска на сина си, чисти сама, тича по 8-9 километра

Последно

Късметче на деня за 2 декември 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 2 декември 2022 година "Ето, че пак най-добрият късмет случи...

Велко Кънев помни до края си последните думи на умиращия Апостол Карамитев

Mлад актьор. Талантлив. Нахъсан. Изиграва ролята си на сцената. Брилянтно. Откроява се от всички колеги.

Пуснат в София фиш за 2,60 донесе 5,7 милиона лева от тотото

България има своя нов милионер от тотото. В 95-ия тираж някой е познал и...

В оскъдното си свободно време говорителката на главния прокурор всяка сутрин прави закуска на сина си, чисти сама, тича по 8-9 километра
Тази жена получава по над 100 обаждания и съобщения на ден – от прокурори, следователи и полицаи, от жертви на престъпления и близките им, от десетки журналисти, пише 24 часа. Апаратът прегрява, мейлът се пълни. Сийка Милева се опитва да изслушва всеки с внимание, каквото се очаква от говорителя на главния прокурор, но като всяка жена Лъв със силна интуиция тя е тази, която насочва разговора и решава кога да атакува.

И приятелите, и колегите на Милева казват, че “камерата я обича”, но тя не е претръпнала от нея. “Всеки път преди да изляза пред камера, се притеснявам. Повечето хора казват, че не личи, но близките ми го усещат”, казва Милева.
Първата й телевизионна поява е случайна. Един ден след поредното заседание в спецсъда тя попада под обсадата на журналисти в коридора на спецсъда и се налага да им отговаря. Вечерта Иван Гешев, тогава шеф на специализираната прокуратура, я вижда в централната новинарска емисия и забелязва, че тя стои много добре пред тв обектива.

Сийка Милева

“Обади се да ме поздрави. По-късно ми предложи да стана говорител на специализираната прокуратура, а после и на него в качеството му на главен прокурор”, казва Милева.
От студентка мечтае да стане прокурор, но по ирония на съдбата започва юридическата си кариера като адвокат в родния си град Гоце Делчев.
Поема всякакви дела – граждански, наказателни, захваща се с тежки делби на имоти, с дела за незаконно преминаване на границата и др.

В рода x няма юристи. Родителите й цял живот са се трудили, за да живеят почтено и да изучат 2-те си дъщери. Сестрата на прокурор Милева сега е съдия по вписванията. Сийка е кръстена на баба си по бащина линия – Анастасия. Завършва с отличен гимназия с профил биология и химия в Гоце Делчев. Първата й мечта е да стане хирург, но в 11-и клас изведнъж решава да кандидатства право.
“Избрах го сама, въпреки че до последно изучавах усилено биология и химия”, разказва Милева. Едва през 2-ия срок започва да се готви за изпита по история и успява.

Завършва право с 5,67 на държавните изпити в Югозападния университет в Благоевград, където 5 г. е на квартира. След година и половина адвокатстване в Гоце Делчев нейна близка приятелка, която живее в София, й предлага да се премести.
Идеята не привлича бъдещата прокурорка особено, даже й се струва странна. Тя обича родния си град и не държи на всяка цена да е в столицата като кандидатите за софийско местожителство от Татово време. А и адвокатската професия е свободна, макар и трудна – при нея сам трябва да изкарваш хонорарите си.

Милева обаче научава, че ще има конкурс за младши следователи, прокурори и съдии, и решава да се пробва. Печели място за следовател и не се противи на съдбата, а работи на тази позиция в следващите 10 г. Първо е младши следовател, а после следовател в Столичната следствена служба. Преживява всички преструктурирания на следствието, с тях и кабинетите ѝ се местят. Първият ѝ е на ул. “Развигор”, където навремето се водеха разпитите по дело номер 3 на бивши държавници. Последният е в новата къща на следствието на бул. “Монтевидео”, където са събрани всички териториални служби.

“Следствието ми даде основата. Имах прекрасни колеги, от които научих много”, казва сега Милева. Сред тях е Иван Йотов, който за нея е “пример за държане като човек и професионалист”, и Стефан Нанкински – доайен в разследването на транспортни престъпления в Столичната следствена служба.
“Първият ми спомен за Сийка е за една усмихната и слънчева жена, при която най-важни са очите – живи и любопитни. Познаваме се от 10 г., от времето, когато бяхме младши следователи. Тя е енергичен тип, не търпи нищо да застоява на бюрото й”, казва Петя Пейчева, един от следователите по знакови дела в Националната следствена служба в момента.

Сийка Милева в село Делчево, снимана с носия.

Един ден, докато Милева е на доклад по дело в градската прокуратура, телефонът й звъни. От Висшия съдебен съвет (ВСС) я уведомяват, че тъй като по-рано е участвала в конкурс, сега може да постъпи в спецпрокуратурата, където се е освободило място. Предложението е въз основа чл.193, ал.6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), който изисква кандитатът да е получил на изпита оценка не по-ниска от много добър 5,00.
“Обаждането ми дойде като гръм от ясно небе. Дори вече бях забравила за конкурса”, спомня си Милева. Още на 2-ия ден в спецпрокуратурата я хвърлят в дълбокото – налага се да влезе в дело срещу свита от 10 подсъдими и още толкова адвокати, а дори още няма собствена тога.

По това време екипът от спецпрокурори е от 10-ина души. Цялата прокуратура се събира в малък кабинет на Гешев, който тогава е административен ръководител.
Първото дело на Милева е срещу търговци на фалшиви евро, скрити под керемиди, в Петрич. По него работи с прокурор Андрей Андреев. Бандата е разкрита с помощта на служител под прикритие.
“Беше много интересно. Присъствах на самата операция, контролирах действията на разследващите. Събитията се случваха на момента. Делата започват от 1 лист, от кратка справка и стават огромни. В деня на т.нар. реализация доказваш всичко – или ще намериш това, което чакаш, или не”, обяснява Милева. Понякога ѝ е мъчно, че заради многото ангажименти като говорител на главния прокурор не участва в съдебни заседания и червените ѝ тоги стоят в гардероба.

И въпреки че не осъществява детската си мечта да е хирург, Сийка Милева е твърде близо до лекарите. Съпругът й е травматолог, доктори са много от съучениците и приятелите й. С мъжа си – д-р Милев, се запознава в “Пирогов”.
“Моята приятелка, която ме убеди да се установя в София, катастрофира. Спомням си, че бях на предновогодишно парти, когато ми се обадиха от болницата. Тя имаше много счупвания. Бъдещият ми съпруг тогава й беше лекуващ лекар. Аз ходех често да я видя и така се запознахме. Беше отзивчив, обръщаше внимание на всеки пациент”, казва Милева. Кум на сватбата е д-р доц. Сашо Асьов, сега началник на Клиниката по ортопедия и травматология в болница “Света Анна”. Той е и кръстник на сина на Милеви.

11-годишният Иван тази година завършва 4-и клас в Италианския лицей в Горна баня. Отличник е и е запален по футбола. Има екипи на почти всички големи футболисти. Тренира здраво и като нападател, и като защитник. Вече е научен от мама и тате да е самостоятелен. Сутрин, като стане в 6 ч, първата грижа на майка му е да приготви закуска. Тя самата не пропуска да изпие чаша гореща вода с джинджифил.
След като изпрати сина си на училище, опитва да сложи ред в къщата. Сама си прави сешоара и грима и тръгва към Съдебната палата.

От сутринта телефонът звъни на пожар – един съобщава за убийство в Кърджали, друг за изнасилване в благоевградско село. Цял ден е погълната от работа. В 17 ч, когато колегите й вече се прибират или сядат в заведение да се почерпят, за нея почва втори работен ден. Правят се оперативки в тесен кръг, анализира се изминалият ден и се поставят задачите за следващия.
За да издържи на ежедневното натоварване Милева спортува здраво. Може да пробяга 8 – 9 км в един ден, стига да намери време, кара и колело. Ако през седмицата ангажиментите й наложат да пропусне, наваксва в събота и неделя. Съседите често я виждат да излиза спортно облечена с клин, маратонки и шапка. Понякога на връщане от нея тече вода.

“Запалих се преди година и половина покрай приятели. Работата в специализираната прокуратура бе за мен изключително тежък и труден период от живота ми. Трябваше да спортувам, за да се справя. Специализираната прокуратура обаче ми даде тласъка и ме научи на издръжливост”, казва Милева.
Не ходи на фитнес, йога и пилатес. Обича планинските преходи, а през лятото – да е край морето.
Когато е в отпуск, най-добре се разтоварва, като се върне в родния край. Чувства се прекрасно в къщата на кръстника й в село Делчево. Предпочита самобитните селски къщи за гости с домашна кухня пред големите хотели ол инклузив.

Никога не е пазила диети, дори не избягва тестените храни. “Любимо ми е всичко, което се смята за вредно – пържени, солени неща, но не и сладкото, и се чувствам добре. Много обичам мекици”, признава Милева. Според приятелите им съпругът й е специалист по сушито, а тя по традиционните български ястия. Прави вкусен боб на фурна и сарми.
Вкъщи не допуска чистачки, справя се сама, приятно й е всичко да е подредено и чисто.
Покрай работата на прокурор често се сблъсква с човешките слабости. От тях не понася злобата и завистта. “Злобата е най-големият враг на човека”, казва прокурор Милева.

Иванка Гелемерова, учителка по химия:

Имаше лидерски качества, уверена е в себе си

Сийчето ми беше ученичка 3 г., аз й бях класна и преподавател по химия в природо-математическата гимназия “Яне Сандански” в Гоце Делчев.
Дойде в 9-и клас. Първото ми впечатление бе, че е лъчезарно, одухотворено момиче с вроден интелект. После разбрах, че има аналитичен ум. С лекота възприемаше материала. Беше в паралелка по биология и химия. Опитите в класната стая следеше с голям интерес.
Не се изненадах, когато избра да учи право, защото за ученици като нея не беше проблем да кандидатстват с който и да е предмет. Умееше да създава приятелства. Правеше всичко с увереността, че е възможно и ще се получи добре. Имаше лидерски качества.

Казвала съм на учениците си, че най-важното е да бъдат верни на себе си, да не се изкушават и да полагат усилия да постигнат мечтите си. Сега ми прави впечатление, че Сийка е много уверена в това, което прави.
Гордея се, че съм й била учителка. Пожелавам й да е здрава и много силна, защото работата, която върши, не е лесна.

Д-р Сашо Асьов, кум на Милева:

Създава уют вкъщи, не ни натоварва с работата си

Сийка Милева и съпругът й не са с лесни професии.
Д-р Милев беше специализант при мен в “Пирогов”, преди това още като студент работеше като доброволец. Познаваме се повече от 10 г., свързани сме не само професионално, но и приятелски. Когато дойде на работа, виждам, че до него има жена, която му е създала семеен уют вкъщи, всичко му е подредено и спокойно. Това е страшно важно, защото семейството е номер 1”, казва д-р Асьов. Неговата съпруга също е лекарка.

Сиси не говори за своята работа, там е абсолютен професионалист”, казва д-р Асьов. На въпрос кой е водещият в семейство Милеви отговаря: “Тука ме затруднихте, чакайте да питам кумата”.
“Жените”, казва тя. “Е, нямаме колебание и аз се съгласявам”, смее се д-р Асьов. С Милеви се виждат често, само покрай COVID-19 са ограничили контактите.

Колегите: Не се замесва в интриги

С нея работехме стая до стая в следствието на бул. “Монтевидео”. Нищо веднъж не съм чула да е имала скандали с някого. Много е откровена, директна, открита. Предпочита изяснените отношения. Нямам спомен да е била замесена в конфликт или интрига, казва Петя Пейчева, следовател по дела на спецпрокуратурата. Според нея при Милева половинчати неща няма. “Тя прави всичко с хъс, целеустремено, целенасочено. Работохолик е, доколкото една майка и съпруга може да си го позволи. Не познавам човек от обкръжението ни, който да я е помолил за помощ и тя да не се е отзовала. Позитивна и добронамерена е към другите, което бързо я вписва в колектива“, казва Пейчева.

За Милева спецпрокурорката Ваня Христева, с която са били в една стая, казва: “Тя е изключително взискателна към себе си и околните, когато става дума за работа, коректна е, не се опитва да доминира. Като човек е изключително добра и лоялна, като жена – елегантна”.
Следователят Стефан Нанкински определя Милева като “открит и сърдечен човек”, “много амбициозен в добрия смисъл на думата”.

Най-нови

Велко Кънев помни до края си последните думи на умиращия Апостол Карамитев

Mлад актьор. Талантлив. Нахъсан. Изиграва ролята си на сцената. Брилянтно. Откроява се от всички колеги. Завесите се спускат, аплодисментите...

Пуснат в София фиш за 2,60 донесе 5,7 милиона лева от тотото

България има своя нов милионер от тотото. В 95-ия тираж някой е познал и шестте числа, изтеглени в играта...

Филип бесен след финала на „Игри на волята“

Любимецът на зрителите в "Игри на волята" Филип бил бесен след финала на шоуто. Инженерът си тръгва супер ядосан от плажа, където...

Валери Йорданов: Страхувам се за живота си, ще съдя директора на Народния театър

"Цяла нощ не съм спал и на сутринта бях в болница с 27,3 кръвна захар. Извадил съм си...

Васко Кръпката: Срам ме е, че гоним украинци

"Срам ме е от всичко това. Оказа се, че целият нормален свят помага на Украйна по всякакъв начин, само нашата държава шикалкави...

Още интересни публикации