вторник, септември 26, 2023

Нежното лице на прокуратурата Сийка Милева: Знае да атакува като всяка жена Лъв

Всяка сутрин прави закуска на сина си, чисти сама, тича по 8-9 километра

Последно

Валери Божинов козирува на Бойко, подари му екип на „Левски“

Хитово видео с Бойко Борисов сподели в социалните медии култовият футболист Валери Божинов. Докато...

Богослов: Предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ

„Защо трябва да сме учудени, след като предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ...

Кошмарна присъда чака заловените ни шпиони в Англия

Петима български граждани бяха задържани под стража, след като се явиха пред лондонски съд, обвинени в шпионаж...

В оскъдното си свободно време говорителката на главния прокурор всяка сутрин прави закуска на сина си, чисти сама, тича по 8-9 километра
Тази жена получава по над 100 обаждания и съобщения на ден – от прокурори, следователи и полицаи, от жертви на престъпления и близките им, от десетки журналисти, пише 24 часа. Апаратът прегрява, мейлът се пълни. Сийка Милева се опитва да изслушва всеки с внимание, каквото се очаква от говорителя на главния прокурор, но като всяка жена Лъв със силна интуиция тя е тази, която насочва разговора и решава кога да атакува.

И приятелите, и колегите на Милева казват, че “камерата я обича”, но тя не е претръпнала от нея. “Всеки път преди да изляза пред камера, се притеснявам. Повечето хора казват, че не личи, но близките ми го усещат”, казва Милева.
Първата й телевизионна поява е случайна. Един ден след поредното заседание в спецсъда тя попада под обсадата на журналисти в коридора на спецсъда и се налага да им отговаря. Вечерта Иван Гешев, тогава шеф на специализираната прокуратура, я вижда в централната новинарска емисия и забелязва, че тя стои много добре пред тв обектива.

Сийка Милева

“Обади се да ме поздрави. По-късно ми предложи да стана говорител на специализираната прокуратура, а после и на него в качеството му на главен прокурор”, казва Милева.
От студентка мечтае да стане прокурор, но по ирония на съдбата започва юридическата си кариера като адвокат в родния си град Гоце Делчев.
Поема всякакви дела – граждански, наказателни, захваща се с тежки делби на имоти, с дела за незаконно преминаване на границата и др.

В рода x няма юристи. Родителите й цял живот са се трудили, за да живеят почтено и да изучат 2-те си дъщери. Сестрата на прокурор Милева сега е съдия по вписванията. Сийка е кръстена на баба си по бащина линия – Анастасия. Завършва с отличен гимназия с профил биология и химия в Гоце Делчев. Първата й мечта е да стане хирург, но в 11-и клас изведнъж решава да кандидатства право.
“Избрах го сама, въпреки че до последно изучавах усилено биология и химия”, разказва Милева. Едва през 2-ия срок започва да се готви за изпита по история и успява.

Завършва право с 5,67 на държавните изпити в Югозападния университет в Благоевград, където 5 г. е на квартира. След година и половина адвокатстване в Гоце Делчев нейна близка приятелка, която живее в София, й предлага да се премести.
Идеята не привлича бъдещата прокурорка особено, даже й се струва странна. Тя обича родния си град и не държи на всяка цена да е в столицата като кандидатите за софийско местожителство от Татово време. А и адвокатската професия е свободна, макар и трудна – при нея сам трябва да изкарваш хонорарите си.

Милева обаче научава, че ще има конкурс за младши следователи, прокурори и съдии, и решава да се пробва. Печели място за следовател и не се противи на съдбата, а работи на тази позиция в следващите 10 г. Първо е младши следовател, а после следовател в Столичната следствена служба. Преживява всички преструктурирания на следствието, с тях и кабинетите ѝ се местят. Първият ѝ е на ул. “Развигор”, където навремето се водеха разпитите по дело номер 3 на бивши държавници. Последният е в новата къща на следствието на бул. “Монтевидео”, където са събрани всички териториални служби.

“Следствието ми даде основата. Имах прекрасни колеги, от които научих много”, казва сега Милева. Сред тях е Иван Йотов, който за нея е “пример за държане като човек и професионалист”, и Стефан Нанкински – доайен в разследването на транспортни престъпления в Столичната следствена служба.
“Първият ми спомен за Сийка е за една усмихната и слънчева жена, при която най-важни са очите – живи и любопитни. Познаваме се от 10 г., от времето, когато бяхме младши следователи. Тя е енергичен тип, не търпи нищо да застоява на бюрото й”, казва Петя Пейчева, един от следователите по знакови дела в Националната следствена служба в момента.

Сийка Милева в село Делчево, снимана с носия.

Един ден, докато Милева е на доклад по дело в градската прокуратура, телефонът й звъни. От Висшия съдебен съвет (ВСС) я уведомяват, че тъй като по-рано е участвала в конкурс, сега може да постъпи в спецпрокуратурата, където се е освободило място. Предложението е въз основа чл.193, ал.6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), който изисква кандитатът да е получил на изпита оценка не по-ниска от много добър 5,00.
“Обаждането ми дойде като гръм от ясно небе. Дори вече бях забравила за конкурса”, спомня си Милева. Още на 2-ия ден в спецпрокуратурата я хвърлят в дълбокото – налага се да влезе в дело срещу свита от 10 подсъдими и още толкова адвокати, а дори още няма собствена тога.

По това време екипът от спецпрокурори е от 10-ина души. Цялата прокуратура се събира в малък кабинет на Гешев, който тогава е административен ръководител.
Първото дело на Милева е срещу търговци на фалшиви евро, скрити под керемиди, в Петрич. По него работи с прокурор Андрей Андреев. Бандата е разкрита с помощта на служител под прикритие.
“Беше много интересно. Присъствах на самата операция, контролирах действията на разследващите. Събитията се случваха на момента. Делата започват от 1 лист, от кратка справка и стават огромни. В деня на т.нар. реализация доказваш всичко – или ще намериш това, което чакаш, или не”, обяснява Милева. Понякога ѝ е мъчно, че заради многото ангажименти като говорител на главния прокурор не участва в съдебни заседания и червените ѝ тоги стоят в гардероба.

И въпреки че не осъществява детската си мечта да е хирург, Сийка Милева е твърде близо до лекарите. Съпругът й е травматолог, доктори са много от съучениците и приятелите й. С мъжа си – д-р Милев, се запознава в “Пирогов”.
“Моята приятелка, която ме убеди да се установя в София, катастрофира. Спомням си, че бях на предновогодишно парти, когато ми се обадиха от болницата. Тя имаше много счупвания. Бъдещият ми съпруг тогава й беше лекуващ лекар. Аз ходех често да я видя и така се запознахме. Беше отзивчив, обръщаше внимание на всеки пациент”, казва Милева. Кум на сватбата е д-р доц. Сашо Асьов, сега началник на Клиниката по ортопедия и травматология в болница “Света Анна”. Той е и кръстник на сина на Милеви.

11-годишният Иван тази година завършва 4-и клас в Италианския лицей в Горна баня. Отличник е и е запален по футбола. Има екипи на почти всички големи футболисти. Тренира здраво и като нападател, и като защитник. Вече е научен от мама и тате да е самостоятелен. Сутрин, като стане в 6 ч, първата грижа на майка му е да приготви закуска. Тя самата не пропуска да изпие чаша гореща вода с джинджифил.
След като изпрати сина си на училище, опитва да сложи ред в къщата. Сама си прави сешоара и грима и тръгва към Съдебната палата.

От сутринта телефонът звъни на пожар – един съобщава за убийство в Кърджали, друг за изнасилване в благоевградско село. Цял ден е погълната от работа. В 17 ч, когато колегите й вече се прибират или сядат в заведение да се почерпят, за нея почва втори работен ден. Правят се оперативки в тесен кръг, анализира се изминалият ден и се поставят задачите за следващия.
За да издържи на ежедневното натоварване Милева спортува здраво. Може да пробяга 8 – 9 км в един ден, стига да намери време, кара и колело. Ако през седмицата ангажиментите й наложат да пропусне, наваксва в събота и неделя. Съседите често я виждат да излиза спортно облечена с клин, маратонки и шапка. Понякога на връщане от нея тече вода.

“Запалих се преди година и половина покрай приятели. Работата в специализираната прокуратура бе за мен изключително тежък и труден период от живота ми. Трябваше да спортувам, за да се справя. Специализираната прокуратура обаче ми даде тласъка и ме научи на издръжливост”, казва Милева.
Не ходи на фитнес, йога и пилатес. Обича планинските преходи, а през лятото – да е край морето.
Когато е в отпуск, най-добре се разтоварва, като се върне в родния край. Чувства се прекрасно в къщата на кръстника й в село Делчево. Предпочита самобитните селски къщи за гости с домашна кухня пред големите хотели ол инклузив.

Никога не е пазила диети, дори не избягва тестените храни. “Любимо ми е всичко, което се смята за вредно – пържени, солени неща, но не и сладкото, и се чувствам добре. Много обичам мекици”, признава Милева. Според приятелите им съпругът й е специалист по сушито, а тя по традиционните български ястия. Прави вкусен боб на фурна и сарми.
Вкъщи не допуска чистачки, справя се сама, приятно й е всичко да е подредено и чисто.
Покрай работата на прокурор често се сблъсква с човешките слабости. От тях не понася злобата и завистта. “Злобата е най-големият враг на човека”, казва прокурор Милева.

Иванка Гелемерова, учителка по химия:

Имаше лидерски качества, уверена е в себе си

Сийчето ми беше ученичка 3 г., аз й бях класна и преподавател по химия в природо-математическата гимназия “Яне Сандански” в Гоце Делчев.
Дойде в 9-и клас. Първото ми впечатление бе, че е лъчезарно, одухотворено момиче с вроден интелект. После разбрах, че има аналитичен ум. С лекота възприемаше материала. Беше в паралелка по биология и химия. Опитите в класната стая следеше с голям интерес.
Не се изненадах, когато избра да учи право, защото за ученици като нея не беше проблем да кандидатстват с който и да е предмет. Умееше да създава приятелства. Правеше всичко с увереността, че е възможно и ще се получи добре. Имаше лидерски качества.

Казвала съм на учениците си, че най-важното е да бъдат верни на себе си, да не се изкушават и да полагат усилия да постигнат мечтите си. Сега ми прави впечатление, че Сийка е много уверена в това, което прави.
Гордея се, че съм й била учителка. Пожелавам й да е здрава и много силна, защото работата, която върши, не е лесна.

Д-р Сашо Асьов, кум на Милева:

Създава уют вкъщи, не ни натоварва с работата си

Сийка Милева и съпругът й не са с лесни професии.
Д-р Милев беше специализант при мен в “Пирогов”, преди това още като студент работеше като доброволец. Познаваме се повече от 10 г., свързани сме не само професионално, но и приятелски. Когато дойде на работа, виждам, че до него има жена, която му е създала семеен уют вкъщи, всичко му е подредено и спокойно. Това е страшно важно, защото семейството е номер 1”, казва д-р Асьов. Неговата съпруга също е лекарка.

Сиси не говори за своята работа, там е абсолютен професионалист”, казва д-р Асьов. На въпрос кой е водещият в семейство Милеви отговаря: “Тука ме затруднихте, чакайте да питам кумата”.
“Жените”, казва тя. “Е, нямаме колебание и аз се съгласявам”, смее се д-р Асьов. С Милеви се виждат често, само покрай COVID-19 са ограничили контактите.

Колегите: Не се замесва в интриги

С нея работехме стая до стая в следствието на бул. “Монтевидео”. Нищо веднъж не съм чула да е имала скандали с някого. Много е откровена, директна, открита. Предпочита изяснените отношения. Нямам спомен да е била замесена в конфликт или интрига, казва Петя Пейчева, следовател по дела на спецпрокуратурата. Според нея при Милева половинчати неща няма. “Тя прави всичко с хъс, целеустремено, целенасочено. Работохолик е, доколкото една майка и съпруга може да си го позволи. Не познавам човек от обкръжението ни, който да я е помолил за помощ и тя да не се е отзовала. Позитивна и добронамерена е към другите, което бързо я вписва в колектива“, казва Пейчева.

За Милева спецпрокурорката Ваня Христева, с която са били в една стая, казва: “Тя е изключително взискателна към себе си и околните, когато става дума за работа, коректна е, не се опитва да доминира. Като човек е изключително добра и лоялна, като жена – елегантна”.
Следователят Стефан Нанкински определя Милева като “открит и сърдечен човек”, “много амбициозен в добрия смисъл на думата”.

Най-нови

Богослов: Предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ

„Защо трябва да сме учудени, след като предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ и по-голямата част от Светия...

Кошмарна присъда чака заловените ни шпиони в Англия

Петима български граждани бяха задържани под стража, след като се явиха пред лондонски съд, обвинени в шпионаж в полза на Русия.

За 2 години: Сиренето, кашкавалът и яйцата поскъпнаха с рекордните 50%

Млякото, сиренето, кашкавалът и яйцата са поскъпнали с близо 50 на сто за две години. Годишната инфлация към края...

Вкарват Славчо Пеев в санаториум

На специално лечение в санаториум ще се подложи актьорът ветеран Славчо Пеев. Комедийната звезда на Сатирата е започнал да...

Веселин Маринов неузнаваем, качи 20 кг (Снимки)

Естрадният трубадур Веселин Маринов е напълнял до неузнаваемост в рамките на лятото, съобщи „Ретро“. Изпълнителят на „Горчиво вино“ е...

Още интересни публикации