четвъртък, март 23, 2023

Не ги пренебрегвайте: 4 ранни симптома на множествена склероза

Множествената склероза е автоимунно хронично заболяване

Последно

Слави изригна заради протежето си: В Нова не са журналисти, а слуги

Лидерът на ИТН и шоумен Слави Трифонов влезе в ролята на майка-орлица за политическото си отроче Станислав...

Бойко Рашков: Борисов не беше арестуван ей така, имаме 430 страници срещу него

„Тримата бяха задържани по конкретен повод и причина. Те не бяха задържани просто ей...

Множествената склероза е автоимунно хронично заболяване. Той засяга централната нервна система, което води до нейното увреждане и образуване на белези. Поради това може да наподобява много други заболявания. При какви симптоми може да подозирате наличието на болестта, прочетете в материала на Rambler, пишат от Zdrave.to.

Смята се, че първите признаци на множествена склероза могат да се появят на възраст между 20 и 40 години. Вашият мозък е покрит с мрежа от нерви, които изпращат електрически сигнали до всички части на тялото ви. Позволява ви да ходите, да говорите, да виждате, да преглъщате и да извършвате много други ежедневни дейности. Нервите са покрити с обвивка, наречена миелин. Помага за предаване на сигнали.

При множествената склероза миелиновата обвивка се унищожава, защото имунната система погрешно казва на тялото да я атакува, причинявайки белези или склероза и прекъсване на сигнала. В резултат на това хората с множествена склероза изпитват много различни симптоми в зависимост от това кои сигнали са прекъснати.

Промени в двигателната активност
Внезапните проблеми с ходенето и координацията може не винаги да се дължат на непохватност. Ако се повтарят ситуации, в които сте загубили равновесие или имате световъртеж, трябва да внимавате. Усещането за изтръпване на крайниците, лицата често се игнорират от пациентите. Друг характерен признак на ранна склероза са болезнените мускулни спазми (най-често краката), тяхната скованост.

Зрителни увреждания
Може да почувствате болка в очите (например при гледане нагоре), замъглено виждане и на всичкото отгоре – главоболие. Понякога се появява дискомфорт от едната страна на тялото. Нарушаването на възприемането на цветове (зелено и червено), двойно виждане, замъглено изображение също са тревожни признаци. Това, което някои хора смятат за умора от работа на компютър за дълги периоди от време, в крайна сметка може да доведе до частична или пълна загуба на зрение.

Хронична умора и промени в настроението
Един от ранните симптоми на множествената склероза е чувството на умора, което не се облекчава от сън и почивка и често се засилва през деня. В тези моменти можете физически да почувствате сънливост и мускулна болка. Пациентите с множествена склероза често изпитват емоционални промени, затруднено запомняне на нова информация и концентрация. Болестта може да създаде психологически бариери, намаляване на самочувствието, което засяга сексуалното желание, казва Томас Шумейкър, MD, PhD .

Неправилно функциониране на пикочната система и стомашно-чревния тракт
Проблемите с червата варират от запек (също поради намалена физическа активност), причиняващ намаляване на количеството храна, преминаващо през чревния тракт, до диария и незадържане на урина, свързани с неврологична дисфункция.

По-рядко се срещат:
-остра болка, локализирана в областта на лумбосакралния гръбнак;
-загуба на вкус и мирис;
-изолирана лезия на нервната система от дясната страна на тялото.

Дори и да имате горните симптоми, не бързайте да си поставяте диагноза. Посетете невролог, който ще назначи серия от изследвания, за да получите пълна и точна картина на вашето състояние. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да започнете нова диета или да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Най-нови

Слави изригна заради протежето си: В Нова не са журналисти, а слуги

Лидерът на ИТН и шоумен Слави Трифонов влезе в ролята на майка-орлица за политическото си отроче Станислав Балабанов и ядосан, изпрати гневно...

Бойко Рашков: Борисов не беше арестуван ей така, имаме 430 страници срещу него

„Тримата бяха задържани по конкретен повод и причина. Те не бяха задържани просто ей така, защото органите на МВР...

Чинтуловските светци лекуват без пари

Невероятни и необясними знамения и изцеления се случват в Чинтуловския манастир „Св. пророк Илия“, на 10 км от Сливен.

Рапърът Тото се изгаври с Любо Нейков, хората му скочиха

Йонислав Йотов, познат основно като Тото от СкандаУ, разгневи потребителите в нета и си навлече такива попържни, че сигурно свят му се...

Камен Донев към директора на Народния: Ела да се боксираме, ако си мъж

Актьорът Камен Донев покани директора на Народния театър Василев Василев на боксовия ринг "да защити честта си". Това актьорът...

Още интересни публикации