вторник, януари 25, 2022

Нидал Алгафари: Вместо свобода, от юмрука на Румен Радев излезе Бойко Рашков-Бухалката

Разликата между проф. Герджиков и Радев не е в камиони, а във вагони прочетени книги

Последно

Оляха се: 30 лв. за супа в зимен курорт, дерат с 13 лева за шише минерална вода

Скандално високи цени в зимните ни курорти предизвикаха възмущението на скиорите. Мрежата завря от коментари върху касова...

Горан Благоев погреба Кошлуков: Жалък подмазвач и страхливец, дъно

Ето така оцеляват хората, които съсипаха идеята за демокрация и я осребриха успешно. През тази седмица медийната...

Късметче на деня за 25 януари 2022-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 25 януари 2022 година "Очакват ви няколко малки изненади, които...

Нидал Алгафари, политически пиар, продуцент, режисьор и сценарист, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”.

Водещ: „Костинброд 2“ ли е сценарият с излишните, но иначе отговорно пазени 228 машини за гласуване? Питам Нидал Алгафари – политически пиар, продуцент, режисьор и сценарист. Г-н Алгафари, какво правят тези допълнителни машини, които не са предназначени уж за гласуване, в склада, където се съхраняват и останалите машини за вота?
Нидал Алгафари: На мен много ми се иска да бъдем добронамерени към това, което се случва, и да предположим, че тези машини наистина са за Грузия, за Албания, може и за Сирия даже някъде да имат нужда от такова нещо, но да стоят в склада там, да нямат логично някакво обяснение тези, които са ги поставили, започват да пораждат съмнения. А да имаш съмнения преди дни, броени даже часове дето се вика от изборите, е неприятно, не е добро за демократичния процес в България. И когато имаш някакви съмнения, винаги се пораждат допълнително и други, и други, и други, и се стига до крайности. Какви са тези машини, какво точно са искали да правят с тях, защо са там – това са въпроси, на които трудно ще се получи някакъв отговор, но вече сме заразени всичките от съмнения, че има нещо, което не е редно, че нещо на тези машини не им е било мястото там.

Водещ: Стана ясно от пресконференцията на една от участващите в изборите партии, че двама братя, които са съветници на премиера и на доскорошния финансов министър, всъщност държат кодовете на машините в ЦИК. Затова твърдят от тази партия. И след техния брифинг опровержение няма. Готвена ли е фалшификация на изборите? Ето това е въпросът, който всички си задаваме.
Нидал Алгафари: Вижте как започват историите. Първо, 228 машини, които не са мястото, и сега в един момент двама братя, които ще държат кодовете за изборите. И когато излезе шефът на фирмата и каза, че единственият, който може да манипулира резултатите, е този, който държи кода, и е логично вече да виждаш някакви съвпадения, които всъщност са притеснителни и пораждат още по-големи съмнения. Винаги съм се съмнявал в доброжелателността на хора, които биха оставили изключително добра работа, която имат, или много добър бизнес, който имат, който е за милиони примерно някъде в чужбина, и да се върнат в нашата мила татковина и родина, за да работят за заплата от 2 000 или 3 000 лева, както беше с няколко министри, за които след това видяхме, че не е била напразна работата, ами се разшириха и започнаха да стават големи строителни предприемачи, или те, или техните близки. Същата логика е тук – да оставиш заплата, която е много над високите заплати в България, и да отидеш да работиш за много по-ниска заплата, трябва да има някаква причина. Примерно да кажем, че тази причина е да получиш някаква слава, те ще я получат по начин, който не е най-добрият. Втора причина, заради която биха могли да отидат там, е да извършват нещо, което ще бъде заплатено много повече отколкото това, което ще получат реално от тази мижава заплата. Тоест, ето вижте как се поражда още едно съмнение малко преди изборите – да излезе шефът на фирмата, да съобщи, че само този, който държи кода, може да манипулира, и изведнъж двама братя, които единият ще го прави, другият ще го лицензира – не е логично. А това, че са били съветници на г-н министър-председателя досега, в това няма нищо лошо – такива хора да се взимат и да работят където и да било, но съвпаденията почват да стават много, вижте, едно, второ, трето. И когато има много случайности, обикновено се се оказва накрая, че не са случайности.

Водещ: Затова ви поканих като сценарист. Вие ако трябва да пишете сценарий за филм, вероятно така ще го конструирате?
Нидал Алгафари: Чак толкова гениално трудно бих могъл да го направя. Нямаше и да ми хрумне чак такова нещо да направя. Но явно, че в нашия живот сценариите идват от реалния живот, от това, което се случва. И това ще бъде повод сигурно след време да могат да се направят и филми, да се напишат и книги за това как по един или друг начин се породиха съмненията за изборите. Ето вижте, не използвам думата, че със сигурност ще има манипулации на резултатите, че със сигурност ще се случат някакви далавери, казвам, че успяха по един нелеп начин за 2-3 неща да създадат вече напрежение в голяма част от хората в България, че има съмнения. Вече има съмнения.

Водещ: Средите, от които произлизат като политически интерес двамата братя, бяха най-гръмогласни срещу преброяването на контролните разписки след гласуването. Това вече слага, както се казва, черешката на тортата, не е ли така?
Нидал Алгафари: Ето още една причина да се увеличи съмнението. И вече ги подреждаме: едно, две, три, четири съмнения, които като ги видим, че са случайно, всичко примерно, че е случайно по някакъв начин, ако е изолирано само за себе си, но когато се съберат тези, когато се окаже, че кодовете за резултатите ще бъдат държани от съветник на министър-председателя, който е назначен от един от основните кандидати от изборите, вече започваш да навързваш, да навързваш, и почваш да имаш вече много по-тежки съмнения, че се готви нещо, което е по един или друг начин неприятно. Да не искаш да се броят разписките – защо? Какъв е проблемът? Аз смятам, че можеше да има много по-различно решение за тези разписки – да се преброят не веднага, а да се преброят след 15 дена, след 20 дена, след един месец ако трябва, за да се успокои обществото, да се успокоят политическите субекти, които участват в тези избори, че ето вижте, няма лъжа и измама. Но сега вече винаги ще имам едно на ум аз за себе си, че тази поредица от случайности не е била случайност, а е била някаква схема, в която ни вкарва един кандидат на тези избори.

Водещ: Как беше – ако нещо ходи като патица, кряка като патица, значи е патица – така ли беше?
Нидал Алгафари: Да, не може да е лебед.

Водещ: В такъв случай, г-н Алгафари, какъв ще бъде вотът на българските граждани?
Нидал Алгафари: Тук вече трябва да направим голямата разлика. Вотът на българските граждани ще бъде всеки кой както прецени по негова съвест или по негово желание или по негово убеждение. Вотът е едно, а съвсем друго решенията, които ще се взимат и на базата на кое. Защото някак си стигам до нещо, което приписват на Сталин преди време, че не е проблемът в самите избори, а в това кой ще брои гласовете. Тоест, този, който брои гласовете, той ще има тази възможност да ги обявява в зависимост от неговите политически пристрастия. И ето вижте пак, случайности, случайности, случайности до това, че в момента, ако победи съответно даден кандидат, който е нагласил всички тези случайности да се случат, той ще бъде вече под много тежко съмнение върху това, че той е избран честно. Аз смятам, че той може да бъде избран съвсем логично, съвсем нормално без да се правят всичките тези „случайности“, които се случват в момента. Но сега обаче винаги ще го имаме съмнението. И какво се оказва – че в един момент може би ще има президент, казвам може би, защото въпреки всякакви такива случайности и манипулации много е вероятно да се случи обратното, да се обърнат нещата. Но човек, който по един или друг начин нарушава Конституцията, човек, който по един или друг начин се опитва да замаже извършеното престъпление според Конституционния съд като пише писмо на Конституционния съд с това: „Недейте да го гледате, вече няма нужда“, човек, който е приел по един или друг начин назначаването на хора, които са със съмнителен – аз да не кажа някаква тежка дума, че да не бъда обвинен – с тежки съмнения около неговата почтеност в бизнес сделките, като е имал предвид да стане шеф в една от големите агенции на България, и тази поредица от едно, две, три неща, ще стигне дотам, че когато наш държавен глава отиде в друга държава, трябва да е винаги с едно наум, че винаги ще бъде сочен като манипулирал изборите, като човек, който е нарушил Конституцията, човек, който е прикривал тежки престъпления, финансови престъпления или поне ако не ги е прикривал, поне ги е пазил – представете си, как ще изглежда българският дипломатически корпус където и да било, когато отидат някъде на вечеря с други посланици, когато отидат наши министри някъде, че винаги ще има едно: „Между другото, какво стана там с вашата Конституция, какво стана там с вашия избор?“, и винаги ще сме в ролята на някакви оправдаващи се, което е много тежко петно, много тежък удар върху имиджа на държавата ни, върху имиджа на дипломацията ни, върху имиджа на нашите политици, върху имиджа на нашите институции.

Водещ: Те дали си дават сметка тези хора, че към тях отсега нататък ще се отнасят учтиво, но хладно, дистанцирано?
Нидал Алгафари: Според мен, те са готови да минат през трупове, за да се стигне до това да се докажат, че те са големи политици. Те все още не могат да проумеят, че голямата политика е и в това понякога да загубиш, защото може и да загубиш. Не може на всяка цена да оправдаваш средствата, за да достигнеш до целта си, защото почваш да минаваш наистина през трупове. Трупът в момента е нашият имидж. Той е потъпкан отвратително, грозно и няма никакво логично обяснение. Няма никакво логично обяснение за това, какво извършва вътрешният министър в момента като ходи да притиска и да притеснява всички хора, които са по един или друг начин работещи активисти на една от политическите партии в държавата. Даже имах възможност да гледам един ваш колега журналист, който се опита да му зададе въпросите във Велико Търново и околностите защо за други политически партии, за които са доказани, че хората работят за купуване на гласове, че са показали чрез една от телевизиите документирано, че има и прокурорско решение – тези хора не се докосват. Те са от една друга политическа сила, която по един или друг начин ясно ще бъде толерирана. И това нещо вижте как се пасва – наслагват, наслагват, наслагват се в целия пъзел, и когато погледнем в края на краищата целия пъзел, виждаме, че ние сме в 7-те кръга на ада.

Водещ: Г-н Алгафари, затова ли хората са толкова обезверени, затова ли са отвратени от политиката, затова ли не следят нито кампании, нито изяви на кандидатите, затова ли реално няма и кампании, няма и дебати? Какво всъщност се случва?
Нидал Алгафари: Кампании почти никой не прави от големите играчи за президентския пост. За другите, за парламентарните ходят от врата на врата, правят някакви шатри, опитват се нещо да говорят, виждат се някакви дебати, нещо се опитват да комуникират. Проблемът е, че когато в президентската битка, където трябва да е бащата обединител на нацията, когато трябва да бъде онзи човек, който да намира мостове или да хвърля мостове към всички политически формации, защото той трябва да ги представлява всички граждани на Републиката, и това не се случва, там вече хората се обезверяват, там вече хората стигат до едни крайности. Проблемът на един от кандидатите за президент в момента, е, че той успя да разедини по един или друг начин хората в България. Да, разбирам, че той има някакъв личен проблем с един от лидерите на политическите партии, ама това е лично его на единия срещу другия. И забравя, че зад този другия, който той не го одобрява, не го харесва, стоят между 400-500 хиляди, 800 хиляди, милион души даже. Не можеш да неглижираш всички тези хора, не можеш да ги насъскваш един срещу друг, не можеш да насъскваш българи срещу турци, християни срещу мюсюлмани, защото това не води до нищо добро. Да, можеш да спечелиш, да стигнеш до това да имаш мандат като президент в една кампания, но вече си разрушил много, много други неща, които са изключително важни – да поставяш на ръба етническия мир, да поставяш на ръба добруването между българи и турци или християни и мюсюлмани, да поставяш на карта имиджа на цялата си държава само и само да можеш да покажеш, че „Ето вижте, аз съм израснал за тези 5 години и съм станал политик“ – не, това не е политик. Това е човек, който ще се помни в историята, ще го пишат в историята като човек, който е създал най-тежките съмнения за манипулации на избори, и като човек вместо да си върши работата на обединител, успя да размаха един юмрук, и този юмрук накрая както се опита да каже един от неговите хора от инициативния му комитет, аз ще го перифразирам – оттам не излезе свобода, оттам излезе Бойко Рашков-Бухалката.

Водещ: Защо двама от кандидатите не можаха да стигнат до дебати, въпреки че единият беше поканил другия? Говорим за проф. Герджиков и Румен Радев.
Нидал Алгафари: Защото нивото на двамата е изключително различно в словесната битка, в интелектуалната битка. Със сигурност единият кандидат, който е интелектуалец, който е чел достатъчно много книги, и разликата между единия и другия не е в камиони, а във вагони прочетени книги, в многото знания. Единият е човек, който би могъл с това, което е придобил от четенето, като знания, то би могло много бързо да му послужи като бърз ум, като остроумки, като отговори на въпроси, докато другият човек е свикнал цял живот да изпълнява заповеди или да нарежда заповеди. Когато можеш да говориш само с кратки изречения, които са ти написали и които са по устав, много трудно можеш да влезеш в битка с един интелектуалец, с един човек, който е с много титли, които е от сферата на духовния живот, а не е от сферата на войната. И човек когато се замисли, ще види, че единият е учил през целия си живот да гони врагове, да убива или да унищожава врагове, а другият е научен да търси духовното във всеки, макар и малък, макар и голям. Това нещо не може да се случи. И другото, което е, има едни въпроси, от които единият от кандидатите бяга като дявол от тамян да отговори на тях, за които говорихме преди малко – нарушена Конституция, назначен противоконституционно един човек, съмнения за други две нарушения конституционни на негови назначавания или там на обкръжението около него, въпроси, които ще бъдат зададени около нахлуването на прокуратурата в Президентството – защо и какви са причините и дали има нещо вярно в това, което се твърдеше от прокуратурата тогава, ще трябва да отговаря на въпроси, кой как го беше посочил него, никой незнаещия го, непознатият, кой го посочи той да бъде припознат от партията, която го издигна на предишните избори като ракета-носител, след което той в знак на благодарност към тази партия й заби най-тежкия кинжал в гърба. Тази партия, за която говоря в момента, не трябва да споменаваме абревиатури, защото вече сме в предизборна кампания, но тази партия ще понесе много тежка загуба на тези избори заради действията и деянията на настоящия президент. По същата логика обаче наред с всички удари върху друга една политическа формация, за която се надяваха много те да го подкрепят, и бяха готови даже да го подкрепят, и след като изкара неговите отрочета с новата партия, на които им даде възможност в продължение на няколко месеца да ползват държавните ресурси и да ползват в държавата всички медии, за да могат да се популяризират и след това да създадат партия, тези също удариха и по онези, които са готови да го подкрепят и насила подкрепиха един от другите кандидати. Успя да направи така, че ДПС – съжалявам, че трябва да го кажа, но няма как по друг начин – за първи път да изкара човек, който е с мюсюлманско име, за да се изправи в президентската кампания. Представете си всичкото това нещо го е направил един единствен човек с една единствена цел – да има още един мандат.

Водещ: Можете да говорите с имената, г-н Алгафари, ние пуснахме сигнален джингъл – такъв е законът, пуснахме джингъл, за да обозначим, че интервюто е предизборно, така че това ни е своеобразната застраховка. Аз съм убедена като журналист, че нещата трябва да се казват с истинските им имена, че за истината трябва да се воюва, колкото и каквото тя да струва, но трябва да се посочва. Ако не се посочи сега, след това ние ще сме потърпевшите.
Нидал Алгафари: Аз съжалявам, че не казвахме досега имената, но по един или друг начин исках да ви запазя, така че да не бъдете вие наказани или да бъдете глобени. Но ако може, тогава да, на драго сърце продължавам – битката между г-н Радев и г-н Герджиков е такава. Това, че той удари по този изключително коварен начин БСП, с Кирил Петков, с 4-те П-та, че удари „Да, България“ чрез тях, че успя по един или друг начин тези хора да избутат извън следващото Народно събрание хората около Мая Манолова, Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, че успя да изпокара българските мюсюлмани с българските християни и да ги направи още по-затворени в себе си – тези неща ще му се пишат на него поне в историята и все се надявам, че българският народ, който е изключително мъдър народ, няма да позволи да се случи такова нещо – да имаме за пореден път такъв човек за президент.

Водещ: Какви са прогнозите ви, какво ще видим на 15 ноември?
Нидал Алгафари: На 15 ноември най-вероятно това, което казват донякъде социолозите, политическа партия ГЕРБ ще бъдат първи. Сега вече въпросът е с колко – дали ще бъдат с 5, 8, 10 или нагоре проценти пред втория. Битката за второто място е много ожесточена доколкото разбирам между 4 формации, защото те всички казват, че са две – не, 4 формации ще се борят. Защото никой не е изследвал ДПС след като издигна г-н Мустафа Карадайъ за президент, това означава, че една много голяма част от хората, които са с мюсюлманско вероизповедание, хора, които за първи път ще видят, че и мюсюлманско име ще излезе за такива битка, ще загърбят или може би ще забравят техните си дрязги помежду им, когато са се отцепвали заради Осман Октай, когато са се разцепвали заради Касим Дал, когато са се отцепвали заради Местан, и най-вероятно тези хора ще направят един много солиден, много добър резултат. И затова аз не знам ДПС както му дават между 9 и 11%, дали няма да е много повече. Но със сигурност не знам, БСП колко ще падне заради този коварен удар на президента към БСП. Със сигурност не знам, колко ще успеят „Да България“ да обединят и да убедят своите си десни донякъде избиратели да не участват в избора, да отидат да гласуват за ПППП, защото ПППП нямат нито идеология, нито философия. Имат едни бръщолевици, които ги говорят от сутрин до здрач, които са абсолютно приказки ей така, защото приказките са безплатни, и хората за пореден път се опитват в това състояние, което поне от последните 6-7 месеца ги докара до оскотяване, до страшна омраза един срещу друг, и се съмнявам, че това нещо също ще повлияе много. Не знам хората на Слави колко паднаха, защото те изчезнаха. Те и като кампания изчезнаха, те и като обещания изчезнаха…

Водещ: Като присъствие изчезнаха. Няма ги. Защо?
Нидал Алгафари: Да, да, въобще ги няма. Те не съществуват. Като че ли те са загърбили вече тази кампания. Техният лидер, който можеше да направи много неща в политиката, изчезна, замълча, за което започвам да се съмнявам, че или не са имали нужните качества, или има друга причина, която не я знаем, за да замълчат. Или защото битката за новите гласове трябваше да бъде между хората на Слави и хората на Кирил Петков и Асен Василев. И изведнъж едните обикалят цяла България, правят страхотна кампания, добра кампания правят ПППП, докато хората на Слави не го правят. И като че ли тази битка някой я е договорил в полза на ПППП. Все си мисля, че пак нещата клонят и отиват към един център, който е президентската институция.

Водещ: С белязани ли карти вървим към тези избори?
Нидал Алгафари: Не мога да кажа, че са все белязани карти, но със сигурност мога да кажа, че за рулетката, на която се хвърля зарчето, има съмнения, че ще бъде манипулирана.

Водещ: Отдолу има магнитчета?
Нидал Алгафари: Да, магнитчета или има педали там, с които се натискат, но със сигурност вече има такива съмнения. Може да е брилянтно чист, но направиха достатъчно, че да имаме всичките изключително много съмнения заради многото случайности, които се насложиха.

Водещ: Всичкото това, което се случва, как ще се отрази на самия президентски вот?
Нидал Алгафари: Разединението на нацията вече е факт. То е много тежко. Едните са за еди кой си, против еди кой си. И вече стигнаха до крайности, до абсурдни крайности. Тъй като има някакъв уплах, някакъв страх в екипа на настоящия президент Румен Радев, че при неспечелване на първи тур на второ тур много хора ще се обединят срещу него и срещу политиката, която направи и със зелените сертификати недомислицата, с недомислицата с училищата – ще влизаме, няма да влизаме, ще излизаме, ще ги пускаме, няма да ги пускаме, с хората на митниците, с цените на горивата, с цените на тока, с цените на продуктите, с обедняването на хората – това всичко се случи когато той вече беше управляващ. Единственият начин да успее да се предпази от подобно нещо е когато използва държавната машина в лицето на Министерство на вътрешните работи да деребействат в момента навсякъде. Защото аз лично го знам. Моят син, който е от политическа партия ГЕРБ, от него знам, какво се случва с хората, които са около него, че се опитват по всякакъв начин да ги притискат, че на миналите избори привикваха хора, които са негови съмишленици, които биха искали да работят за него, привикваха ги да подписват декларации, с което да ги сплашват. Те са уплашени – да ходиш да нахлуваш в къщите на хората, или да нахлуваш в службите им, да вадиш едни списъци със заплати и да твърдиш, че това са за купуване на гласове, това са извращения, които те докарват до безумие. И то само за една политическа партия – за политическа партия ГЕРБ, и другата е ДПС. Явно, че този министър забравя, че се купуваха гласове от ВМРО, и всички помним къде ги купуваха гласовете и какво стана, като те много викаха срещу това, всички видяхме, колко други партии са събирали, като БСП, като Явор Божанков където са го показвали по телевизиите няколко пъти, че са купували гласове. Но тези хора не се закачат, защото те трябва да извършват едно единствено нещо – в момента г-н Рашков прави така: вади едни хора, за които има съмнение, че те евентуално могат да се намесят в изборите, за да постави едни други, които вече под опеката на самото министерство да могат да извършат и последния натиск, извън манипулациите с кодовете, извън манипулациите, които могат да се случат с преброяването, извън всичките други неща, които се насложиха като случайности, и това вече, за да може да гарантира следващия мандат във властта.

Най-нови

Горан Благоев погреба Кошлуков: Жалък подмазвач и страхливец, дъно

Ето така оцеляват хората, които съсипаха идеята за демокрация и я осребриха успешно. През тази седмица медийната комисия в Парламента обяви, че...

Късметче на деня за 25 януари 2022-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 25 януари 2022 година "Очакват ви няколко малки изненади, които ще ви върнат усмивката и...

Любо и Лора от „Фермата“ се събират отново

Любо Иванов и Лора Цолова, които добиха широка популярност с участието си в последния сезон на „Фермата“, се събират отново. Участниците, които...

Катето Евро скастри Сашо Кадиев: Маме, не слушай онази Ивелина

Актьорът и водещ Сашо Кадиев се хвърли в снега само по боксерки. Водещият на "Преди обед" беше предизвикан от гаджето си Ивелина...

Новият шеф на парламента Никола Минчев е наследник на банкер милионер (Снимки)

Председателят на парламента Никола Минчев е роден със сребърна лъжичка в устата и е потомък на един от най-богатите българи на миналия...

Още интересни публикации