вторник, март 21, 2023

Ни чул, ни видял: Как Иван Гешев заживя в лукс в резиденция „Бояна“

Главният прокурор живее в Дом 5, нарича го скромно "държавен имот"

Последно

Разбра се причината защо Сашо Кадиев си тръгва от bTV

След 11 години в bTV Сашо Кадиев май е напът да си тръгне, защото му е трудно...

Зет като мед: Плевнелиев издържа тъщата

Зет мечта е президентът Росен Плевнелиев. Съпругът на Деси Банова се грижи изцяло за нейната майка Лиляна...

Румен Радев с важна новина за пенсиите и заплатите, засяга всички

Президентът Румен Радев определи като "абсолютни спекулации" слуховете за фалит на държавата. "Финансите на...

Главният прокурор Иван Гешев живее в Дом 5 на държавната резиденция “Бояна”. Комплексът традиционно подслонява президентите, премиерите и някои председатели на Народното събрание. През последните 30 години не е известно в „Бояна“ да е живял представител на съдебната власт, припомня в svobodnaevropa.bg журналистката Полина Паунова. Новият адрес на Иван Гешев беше потвърден от три независими източника пред Свободна Европа.

Официално нито една институция не потвърди, но и нито една не отрече информацията, във връзка с която им изпратихме въпроси.
И правителството, и прокуратурата, и НСО, и ДАНС – нито една институция не обясни дали и защо Гешев живее в „Бояна“. Резултатът от проучването на Свободна Европа показва, че това е всеизвестна тайна, за която никой не иска да говори.

„Държавен имот“

В последната седмица на месец август главният прокурор сам каза, че живее в държавен имот. “Живея в държавен имот, по препоръка на всички български служби за сигурност, включително Националната служба за охрана”, каза Гешев пред Нова телевизия на 26 август.
Повод за думите му стана питане от страна на едни от организаторите на протестите срещу правителството и главния прокурор. Арман Бабикян, проф. Велислав Минеков и адвокат Николай Хаджигенов – т.нар. Отровно трио, съобщиха пред медиите, че са изпратили питане по Закона за достъп до обществена информация до Министерския съвет, защото са получили данни, че главният прокурор обитава правителствената резиденция.
Тогава Иван Гешев каза, че живее в държавен имот по препоръка на службите за сигурност, а той и семейството му плащат наем на пазарни цени. “От този храст няма да изскочи заек”, каза Иван Гешев пред Нова телевизия.

Има ли заек?

Дали има или няма заек в този храст засега не е ясно, тъй като вече повече от 10 дни Министерският съвет не отговаря на официално запитване от страна на Свободна Европа. Именно Министерският съвет стопанисва държавната резиденция “Бояна”.
Ден след като главният прокурор каза, че живее в държавен имот, зададохме въпросите – кой е имотът, който Гешев и семейството му обитват; откога са се настанили там; какъв е месечният наем, който плащат; как са определени “пазарните цени” и кои служби за сигурност са дали препоръката той да живее в резиденцията.

Въпросите до правителствената информационна служба изпратихме на 27 август. Първоначално ни казаха, че биха отговорили, но не могат, защото служителят, който “единствен разполага с тази информация”, е в отпуск. Става дума за Веселин Чинов, който оглавява Дирекция “Административно и правно обслужване и управление на собствеността”.
“Когато човекът се върне, ще получите информацията – не я крием”, каза Теодора Петрова от Правителствената информационна служба.

Проверка на Свободна Европа показа, че Чинов е в отпуск до 30 август. След като той се върна на работа, от пресцентъра на правителството всеки ден казват, че информацията се подготвя, но не е ясно кога ще може да бъде предоставена. По думите на Петрова това трябваше да се случи “след сряда” (2 септември). Отговори на въпросите няма и до момента.
Същите въпроси бяха отправени и към пресцентъра на прокуратурата. Не получихме отговор в продължение на няколко дни и напомнихме за питането. Отговори все още няма.

“Дом 5 е зает”

Резиденция „Бояна“ е създадена през 1974 година като представителен комплекс на комунистическото ръководство на страната. Състои се от две по-големи сгради – Дом 1 и Дом 2. В първата днес е Националният исторически музей, а втората е комплекс от конферентни зали и жилищни части, който обслужва правителството. Има още 6 по-малки сгради.
Според три независими източника на Свободна Европа, пожелали анонимност, главният прокурор Иван Гешев живее в Дом 5, една от по-малките сгради.
Информацията, че Дом 5 в момента е зает, се потвърждава и от разговор със служител на оглавяваната от Чинов дирекция. Той отговори на стационарния си телефон в Министерския съвет. Представихме се за туристи, които желаят да наемат помещение за нощувка в „Бояна“.

На въпрос дали граждани могат да наемат части от правителствената резиденция, той отговори, че “това е възможно, но само за хотелската част”. На въпрос дали Дом 5 може да бъде нает, той каза, че “няма такава практика, къщите в комплекса са за представители на изпълнителната власт, а гражданите могат да ползват хотела”.
Служителят уточни, че “така или иначе в момента Дом 5 е зает”. На въпрос от кого е зает и дали там живее главният прокурор, той каза, че няма как да предостави тази информация и прекъсна разговора.

Кой е препоръчал?

Засега нито една от службите за сигурност не потвърждава думите на главния прокурор, че има препоръка той да живее в държавен имот.
Свободна Европа изпрати писмено запитване до Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) дали и защо е дадена подобна препоръка, но оттам не отговориха.
Иван Гешев посочи пред Нова телевизия изрично Националната служба за охрана (НСО) като една от институциите, които са дали становище. Обърнахме се и към тях с въпрос дали това е вярно. От НСО не потвърдиха.

Отговорът гласи: “Националната служба за охрана няма ангажимент към охраната на главния прокурор”.
По желание на Иван Гешев той се охранява от Бюрото за защита на свидетелите, което е на пряко негово подчинение. НСО осигуряваше охрана на главните прокурори до момента, но не отговаря за сигурността на Гешев от края на април 2020 г.

Двойна охрана

Въпреки това обаче Гешев на практика е охраняван двойно, а не както предшествениците си само от НСО. Така се получава, защото резиденция “Бояна” е отговорност на Националната служба за охрана, тъй като е стратегически обект за националната сигурност.
Службата отговаря за сигурността на територията на целия правителствен комплекс. След изрично запитване от Свободна Европа, НСО потвърди, че извършва “контролно пропускателна дейност на резиденцията”.

Това означава, че когато главният прокурор си е вкъщи, той е охраняван двойно – веднъж от НСО (които пазят целия комплекс), и веднъж от личната си охрана от Бюрото за защита на свидетелите.
Причините, които налагат това, остават неизвестни. Неизвестно остава и кой е решил, че главният прокурор трябва да живее редом до президента и премиера в правителствената резиденция.

Най-нови

Зет като мед: Плевнелиев издържа тъщата

Зет мечта е президентът Росен Плевнелиев. Съпругът на Деси Банова се грижи изцяло за нейната майка Лиляна и не пести средства, за...

Румен Радев с важна новина за пенсиите и заплатите, засяга всички

Президентът Румен Радев определи като "абсолютни спекулации" слуховете за фалит на държавата. "Финансите на държавата са стабилни. Финансовото министерство...

Блага вест: Любима тв двойка чака бебе

Една от любимите тв двойки - Тина и Миро от "Един за друг", ще стават родителите. Щастливото семейство съобщи...

Вижте кога местим стрелките на часовника с час напред

На 26 март 2023 г. в 03:00 часа местно време се въвежда лятно часово време. Тогава часовниците се преместват...

Каква мръсотия написа Диана Димитрова на 15-годишната дъщеря на Юлиан Вергов

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство по сигнала на актрисата Диана Димитрова за престъпление от общ характер. „След внимателен...

Още интересни публикации