вторник, септември 26, 2023

Нова версия стресна здраво властта: Слави бута Мая Манолова за премиер

Септември 2020: Най-високо е доверието към Трифонов

Последно

Валери Божинов козирува на Бойко, подари му екип на „Левски“

Хитово видео с Бойко Борисов сподели в социалните медии култовият футболист Валери Божинов. Докато...

Богослов: Предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ

„Защо трябва да сме учудени, след като предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ...

Кошмарна присъда чака заловените ни шпиони в Англия

Петима български граждани бяха задържани под стража, след като се явиха пред лондонски съд, обвинени в шпионаж...

Председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова е решила да направи втори дубъл на опита си да стане президент. По информация на посветени, тя ще е лицето, което лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов ще се опита да бута напред, пише Lupa.bg. Каква точно ще е тактиката на двамата обаче щяло да стане ясно непосредствено след парламентарните избори. Според социологическите проучвания партията на Трифонов има доста големи шансове да отхапе голямо парче от електората. Ако формацията е в челните места след вота, Слави може да преговаря даже и за премиерски стол – в който обаче да седне Мая.

Самият Трифонов се страхувал да поеме тази отговорност от първо лице, защото бил наясно със собствения си капацитет. Не случайно до момента той не взема участие в протестите против властта, нито прави заявка за концерт с цел да привлича избиратели. „Слави нарочно се отдръпна, защото се уплаши”, коментираха запознати.
Манолова обаче нямала никакви вътрешни спирачки по пътя към властта и се чувствала готова за всеки пост – и за премиерския, и за президентския.

Нещо повече – да стане държавен глава беше нейна фикс идея още преди повече от 4 години. Тя се чувстваше фаворитът на БСП за кандидат-президент през 2016 г. Лидерът на партията Корнелия Нинова обаче никак не харесваше русата си съпартийка и реши да пресече пътя й към „Дондуков” 2, като издигна летецът Румен Радев. Оттогава двете не могат да намерят общ език нито в политиката, нито извън нея.

Плановете на Слави Трифонов и Мая Манолова обаче може да претърпят доста трансформации до предстоящите избори, защото в близките месеци ситуацията може да драстично да се промени. „Слави нека първо да влезе в парламента, пък тогава да му мисли…“, препоръчаха му народни представители с няколко мандата в парламента. Според наблюдатели неговият политически рейтинг бил измамен, защото младите, които давали предпочитанията си за него в социологическите проучвания, на практика въобще не стигали до изборните урни.

Септември 2020: Най-високо е доверието към Слави Трифонов

Традиционните играчи в политическото поле в България са засенчени по персонален рейтинг от други две популярни фигури, започнали неотдавна нови политически проекти – шоумена Слави Трифонов и бившия омбудсман Мая Манолова. Това коментира социологическата агенция „Алфа Рисърч“ към данните от изследване, проведено сред 1031 пълнолетни българи в края на септември, цитирано от dnevnik.bg. Общо 36% от анкетираните имат доверие на Слави Трифонов, а 32.9% – на Мая Манолова. В същото време недоверието към шоумена е 26.8%, а към бившия омбудсман – 33.7%. „Алфа Рисърч“ мери рейтингите на двамата нови политически играчи за първи път.

Лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов губи близо три пункта доверие спрямо юли, като персоналният му рейтинг в края на септември е 20.3%. В същото време рейтингът на лидера на опозицията расте и почти се изравнява с този на Борисов – доверието към председателя на БСП Корнелия Нинова е 19.8%.
Непосредствено след тях се нарежда лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов, одобрението към когото е 15.5%. И неговият рейтинг е измерен за първи път.

След него по одобрение са Красимир Каракачанов (12.1%), Ахмед Доган (8.2%), Валери Симеонов (7.3%) и Веселен Марешки (6.1%). Доверието в Каракачанов и Марешки продължава да пада, докато това в Симеонов се покачва леко. Рейтингът на Доган е измерен за първи път от 2017 г. насам.
Към момента на лансирането на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов стартира с 3% лично одобрение.

И президент, и премиер губят доверие

Основната политическа линия на конфронтация от началото на протестите „президент-премиер“ води до ръст на недоверието и към двамата. Загубите за Бойко Борисов са по-големи от тези за Румен Радев, коментира от „Алфа Рисърч“ данните от проучването си.
Президентът бележи слаб спад на положителните оценки (с 1.6 процентни пункта), но критичните нарастват по-силно (с 5.7 процентни пункта). Той обаче запазва позитивен баланс в личния си рейтинг със съотношение 42% одобрение към 28.6% неодобрение. Премиерът губи нови близо три пункта и доверието в него спада до 20.3%, а недоверието расте с 6.5 пункта до 55.8%.

В последните три месеца пада рейтингът и на правителството, и на парламента, а недоверието към тези институции продължава да расте. Към септември одобрението към Министерския съвет е 12.8%, а неодобрението – 59.7%. В същото време одобрението за парламента е само 7.6%, докато неодобрението – 61.1%.
От началото на протестите одобрението към главния прокурор Иван Гешев пада от 13 на 12%, а неодобрението – от 57% на 55%.
Доверието в съда и полицията обаче расте. Преди три месеца одобрението към съда е 13%, а сега – 16%; доверието към полицията расте с три пункта и вече е 30%.

Най-нови

Богослов: Предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ

„Защо трябва да сме учудени, след като предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ и по-голямата част от Светия...

Кошмарна присъда чака заловените ни шпиони в Англия

Петима български граждани бяха задържани под стража, след като се явиха пред лондонски съд, обвинени в шпионаж в полза на Русия.

За 2 години: Сиренето, кашкавалът и яйцата поскъпнаха с рекордните 50%

Млякото, сиренето, кашкавалът и яйцата са поскъпнали с близо 50 на сто за две години. Годишната инфлация към края...

Вкарват Славчо Пеев в санаториум

На специално лечение в санаториум ще се подложи актьорът ветеран Славчо Пеев. Комедийната звезда на Сатирата е започнал да...

Веселин Маринов неузнаваем, качи 20 кг (Снимки)

Естрадният трубадур Веселин Маринов е напълнял до неузнаваемост в рамките на лятото, съобщи „Ретро“. Изпълнителят на „Горчиво вино“ е...

Още интересни публикации