сряда, март 22, 2023

Нова секира: Осем лева за преглед ще вземат личните лекари

Джипита настояват да се плаща такса и за децата

Последно

Разбра се причината защо Сашо Кадиев си тръгва от bTV

След 11 години в bTV Сашо Кадиев май е напът да си тръгне, защото му е трудно...

Зет като мед: Плевнелиев издържа тъщата

Зет мечта е президентът Росен Плевнелиев. Съпругът на Деси Банова се грижи изцяло за нейната майка Лиляна...

Румен Радев с важна новина за пенсиите и заплатите, засяга всички

Президентът Румен Радев определи като "абсолютни спекулации" слуховете за фалит на държавата. "Финансите на...

Да бъде увеличена потребителската такса от 2,90 лв. на близо 8 лв. настояват личните лекари.

Те твърдят, че от повече от 10 години парите за преглед не с се променяли и припомнят, че преди това таксата бе фиксирана на 1% от минималната заплата. Общопрактикуващите доктори настояват да се върне именно това правило.

“Не може лекар да преглежда на цената на един трамваен билет”, твърди д-р Николай Брънзалов, който е зам.-председател на УС на БЛС.

Според него по-високата такса би повишила качеството на услугата, тъй като заради липса на средства част от лекарите нямат медицинска сестра.

Таксата от 2,90 лв. не покрива стойността на прегледа и остава за сметка на медика, казват от Сдружението на общопрактикуващите лекари, цитирани от „Труд“.

“Като разделите бюджета за общопрактикуващите лекари върху 25-30 милиона прегледа, които ние регистрираме годишно средната цена на преглед като стойност е 8 лв.

Това е преди да бъдат платени данъци или осигуровки върху тази сума”, коментира националния консултант по обща медицина доц. Любомир Киров.

Сега прегледите за пенсионерите са 1 лв., а за деца и младежи до 18 години – безплатни. Джипитата смятат, че таксата за петсионери също трябва да се увеличи и че е редно и за децата да се плаща определена сума.

Промените не могат да станат веднага, тъй като потребителските такси са записани в закона за здравното осигуряване, коментираха депутати.

От БЛС са изчислили, че в момента средната възраст на общопрактикуващите лекари е 58-59 гидини, а 25% са в пенсионна възраст.

800 хиляди българи от 3891 населени места у нас нямат достъп до личен лекар. Джипитата в България които работят по договор с НЗОК са 3950, като средно те лекуват по 1711 души.

Д-р Петко Желязков, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургас: Цената е замразена от 2012 г., и е крайно време да се актуализира

Таксата е определена през 2012 година и замразена. Тя има двойно значение за нас и пациентите.

От една страна регулира потреблението на медицински услуги в някаква степен, и от друга страна има допълнително финансиране на практиките.

Тази такса се заплаща и в специализираната извънболнична помощ, в ДКЦ-та, медицинските центрове, а не е само при личните лекари. Тя е такса за потребление на медицински услуги.

Многократно, през годините, сме се обръщали към съответните институции, да актуализират тази такса. Сега отново е така, защото в крайна сметка тя не е променяна от 12 години.

Както всичко в държавата, и тази такса, подлежи на актуализация. Крайно време е да се актуализира.

Д-р Светлин Митев, председател на РК на БЛС-Варна: Темата е чувствителна, зависи и от политическата воля

Промяна в потребителската такса трябва да има, въпреки че мненията в обществото и сред колегите са разнопосочни, каза пред “Труд News” д-р Светлин Митев, общопрактикуващ лекар и председател на Районната колегия на БЛС.

“Таксата не е пипана 10 г. и вече се губи регулиращия ѝ характер. Смятам, че е добре размерът ѝ да се обвърже с този на минималната работна заплата”, допълни още д-р Светлин Митев.

Темата е чувствителна, зависи и от политическата воля, първо трябва добре да се обмисли колко процента от минималната работна заплата трябва да е таксата, каза медикът.

За да е налице регулиращата ѝ функция, би трябвало такава да има и за децата, тъй като педиатричните практики са претоварени, смята д-р Митев.

Той съобщи, че след лекия спад от миналата седмица през последните дни във Варна има отчетлив ръст на пациентите с грипна симптоматика.

Д-р Мария Апостолова, общопрактикуващ лекар в община Симитли: Плащаме данъци, увеличени са цените на ток и консумативи

Потребителската такса в момента е обидна и унизителна, заяви пред “Труд News” д-р Мария Апостолова, общопрактикуващ лекар в община Симитли.

Потребителската такса е такава от 2012 година и на практика не отразява нито вложения труд на джипито, нито реалните разходи.

Децата дo 18 години, студентите, хората с хронични заболявания, които имат ТЕЛК – са освободени от такса. “А това ни е основната група пациенти, които идват при нас.

Реално се получава, че ние изпълняваме социални функции. В същото време плащаме данъци, увеличени са цените на ток, консумативи, разходите за компютърните програми”, каза д-р Мария Апостолова.

“Трудът ни е незаплатен и унизителен, затова и професията на джипито стана непривлекателна за младите лекари, а личните лекари застаряват”, посочи лекарката.

“Общите прегледи не ни се заплащат. Само преди Нова година, имам случай на един дядо, който е прегледан 80 пъти и какво от това? Левче ли струва труда ни, питам аз”, даде пример д-р Апостолова.

“Идеята преди време беше тази такса да възпре пациентите, които просто обичат да ходят при лекари без нужда. Но това не се случи, винаги има чакащи пред вратите”, коментира тя.

И заключи: “Затова съм категорична, че или трябва да има твърда цена на преглед или връщането на 1 процент от минималната работна заплата, което е около 8 лева такса”.

Най-нови

Зет като мед: Плевнелиев издържа тъщата

Зет мечта е президентът Росен Плевнелиев. Съпругът на Деси Банова се грижи изцяло за нейната майка Лиляна и не пести средства, за...

Румен Радев с важна новина за пенсиите и заплатите, засяга всички

Президентът Румен Радев определи като "абсолютни спекулации" слуховете за фалит на държавата. "Финансите на държавата са стабилни. Финансовото министерство...

Блага вест: Любима тв двойка чака бебе

Една от любимите тв двойки - Тина и Миро от "Един за друг", ще стават родителите. Щастливото семейство съобщи...

Вижте кога местим стрелките на часовника с час напред

На 26 март 2023 г. в 03:00 часа местно време се въвежда лятно часово време. Тогава часовниците се преместват...

Каква мръсотия написа Диана Димитрова на 15-годишната дъщеря на Юлиан Вергов

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство по сигнала на актрисата Диана Димитрова за престъпление от общ характер. „След внимателен...

Още интересни публикации