неделя, декември 4, 2022

Ново изследване преобърна медицината: С кафе и алкохол до 90 години

Учени: Хората, които пият умерено алкохол и кафе, живеят по-дълго от въздържателите

Последно

Коментатор спомена забраненото от Ердоган име на Хакан Шукур, уволниха го на полувремето

Коментаторът на турската национална телевизия TRT Бакир Бакирчигил бе сменен на пулта на полувремето на мача от...

Лекарите спряха битката с рака на Пеле, Краля на футбола живее последните си дни

Краля на футбола Пеле може би живее последните дни от живота си. Той е...

Румен Радев тропна по масата: Наши граничари гинат за еврограницата, Марк Рюте е циничен

Президентът Румен Радев отправи едно от най-острите дипломатически послания, откакто е начело на "Дондуков" 2.

Кафето и алкохолът могат да помогнат човек да живее до 90 години – така световните медии интерпретираха резултатите от едно интересно изследване на американски учени. Какви всъщност са заключенията на специалистите?
Кафето и алкохолът са свързани с дълголетието, твърдят изследователи от Калифорнийския университет в град Ървайн, които публикуваха новите данни на уебсайта на университета. Това изявление нашумя в медиите, които веднага разпространиха тезата, че алкохолът уж може да удължи живота.

Заключения за връзката между консумацията на алкохол и дълголетието са направени от учени в проучването The 90+ Study. То е започнало още през 2003 г. и продължава и до днес, като американците, които участват в него, са на възраст над 90 години, уточнява 168chasa.bg. Възрастните хора са най-бързо увеличаващото се население в Съединените щати, но малко се знае за здравословното състояние на хората, доживели до 90-те си години и как да удължат и подобрят живота си.

Целите на проучването са да открие кои фактори са свързани с дълголетието, да изследва разпространението на деменция сред столетниците, да оцени техните когнитивни функции и промени в мозъка. Дали 90-годишните имат проблеми с паметта, колко често развиват деменция може ли тя да се предотврати, какво трябва да се промени в живота им, за да живеят по-дълго – всички тези въпроси тревожат изследователите. Около 1600 възрастни доброволци преди това са участвали в друго проучване, започнало през 1981 г., което е изучавало начина на живот на застаряващите хора. В него са взели участие над 14 хиляди души.

На всеки шест месеца експерти са изследвали участниците в проучването The 90+ Study, като са оценявали тяхното здраве и нервна система, наблюдавали са как се хранят, от какво са болни, дали са физически активни.
Учените са установили, че хората, които пият умерено количество алкохол и кафе, живеят средно по-дълго от тези, които се въздържат от тях.
Освен това тези с наднормено тегло до 70-годишна възраст са живели средно по-дълго от тези с нормално тегло или по-слаби. Повече от 40% от участниците, които са доживели до 90 години, са страдали от деменция, почти 80% са били с различни увреждания и инвалидност. И в двете категории са доминирали жените. Изследователите са направили подобни заключения и в предишно, по-голямо проучване.

Кафе

“Ако сте пили алкохол през 1981 г., ще живеете по-дълго от хората на вашата възраст, които не са консумирали спиртни напитки“, казва д-р Клаудия Кавас, един от водещите автори на изследването. „Нямам обяснение за това, но твърдо вярвам, че умерената консумация на алкохол е свързана с дълголетието.“
И все пак констатациите от проучването не означават, че кафето и алкохолът категорично ще ви помогнат да живеете по-дълго. Значителен ефект от консумацията на алкохол върху дълголетието може да се каже че има, ако проучването е включвало няколко рандомизирани (произволно избрани) групи, които консумират алкохол в различни количества или не го консумират изобщо. Всъщност проучването е било наблюдателно – тоест събирането на данни се е извършвало чрез просто наблюдение и търсене на взаимоотношения.

Може да има много причини, поради които участниците в изследването, консумирали алкохол, са живели по-дълго. Първо, те може да са били по-здрави от самото начало, отколкото трезвениците. На второ място, възможно е тялото им по-ефикасно да изхвърля токсичните вещества, съдържащи се в алкохола, храната и въздуха. С други думи, не толкова алкохолът им е помагал да живеят по-дълго, колкото състоянието на тялото им е било достатъчно добро, че да могат да си позволят да пият. „Имайте предвид, че изучавахме хора на по 90 години – подчертава Кавас. – Мисля, че онези, които са злоупотребявали с алкохол в ранните си години, просто не са доживели до тази възраст.“

По същите причини сред столетниците може да има повече хора с наднормено тегло – телата им първоначално са били по-устойчиви и дори излишните килограми не са им попречили да доживеят до 90 години.
Междувременно екип от изследователи от Великобритания и Италия стигна до разочароващото заключение, че алкохолът ускорява стареенето на тялото.
В проучването са участвали 2239 души, от които учените са взели проби от урина и кръвен серум. Те са оценили влиянието на различни фактори върху метаболитната възраст на участниците – нов термин, който е показател за нивото на метаболизма, което зависи от скоростта на метаболитните процеси в организма. Факторите, които увеличават метаболитната възраст, включват наднормено тегло и затлъстяване, депресия, излишна консумация на алкохол и ниски доходи.

По-рано американски учени са установили, че дори спазването на съществуващите норми за умерена консумация на алкохол увеличава риска от рак, фатални сърдечносъдови заболявания и намалява продължителността на живота. 120 изследователи са анализирали 83 проучвания за употребата на алкохол в 19 страни, където населението е с високи доходи. Общо извадката включвала почти 600 хиляди души. Паралелно с това американски учени свързват консумацията на алкохол с рак на хранопровода.
Списание Oral Oncology публикува резултатите от проучване на учени, според което алкохолните напитки са признати за канцероген. В проучването са участвали хора, консумирали алкохол в количества над средното. Оказва се, че честата консумация на алкохол причинява рак на устната кухина, фаринкса, ларинкса и хранопровода.

Един от продуктите на разпадането на етанола в организма е ацеталдехидът – алдехидът на оцетната киселина. Това вещество е не само отровно, но може сериозно да увреди ДНК. Ефектът на ацеталдехида върху образуването на ракови клетки е потвърден по-рано експериментално, но само при животни. Сега, благодарение на доброволци, имаме доказателства, че ацеталдехидът уврежда и ДНК в човешкото тяло“, казва ръководителят на изследването д-р Силвия Балбо от университета в Минесота.

Изследователите добавят, че за повечето хора рискът от развитие на рак поради пиене на алкохол е доста нисък, тъй като има специален биохимичен механизъм, който независимо коригира увреждането на хромозомите, а ензимът алкохол дехидрогеназа превръща ацеталдехида в безопасни ацетатни съединения. Вярно е, че при 30% от хората от азиатски произход генът на този ензим има различна форма и алдехидът не се неутрализира.
Тези хора са изложени на много висок риск от развитие на рак при редовна консумация на алкохол.

Най-нови

Лекарите спряха битката с рака на Пеле, Краля на футбола живее последните си дни

Краля на футбола Пеле може би живее последните дни от живота си. Той е бил преместен в отделението за...

Румен Радев тропна по масата: Наши граничари гинат за еврограницата, Марк Рюте е циничен

Президентът Румен Радев отправи едно от най-острите дипломатически послания, откакто е начело на "Дондуков" 2. В коментар заради решението...

6 зодии ще намерят щастието през декември

РАКТова е вашият шанс да влезете в собствената си емоционална сила. Вие сте воден знак, което означава, че сте надарени с изострено...

С тази молитва на Духа ще забравим несгодите

Една изключително силна молитва на Духа:„Господи, Боже наш, да дойде Твоят благ Дух и да обгърне нашия дух в Своите обятия. Да...

Деси Цонева скандализира с интимни признания (Снимки)

На Деси Цонева й доскуча и направи такава мощна серия от интимни признания, които нагорещиха до червено последователите й в социалните мрежи....

Още интересни публикации