сряда, март 22, 2023

Ново изследване преобърна медицината: С кафе и алкохол до 90 години

Учени: Хората, които пият умерено алкохол и кафе, живеят по-дълго от въздържателите

Последно

Разбра се причината защо Сашо Кадиев си тръгва от bTV

След 11 години в bTV Сашо Кадиев май е напът да си тръгне, защото му е трудно...

Зет като мед: Плевнелиев издържа тъщата

Зет мечта е президентът Росен Плевнелиев. Съпругът на Деси Банова се грижи изцяло за нейната майка Лиляна...

Румен Радев с важна новина за пенсиите и заплатите, засяга всички

Президентът Румен Радев определи като "абсолютни спекулации" слуховете за фалит на държавата. "Финансите на...

Кафето и алкохолът могат да помогнат човек да живее до 90 години – така световните медии интерпретираха резултатите от едно интересно изследване на американски учени. Какви всъщност са заключенията на специалистите?
Кафето и алкохолът са свързани с дълголетието, твърдят изследователи от Калифорнийския университет в град Ървайн, които публикуваха новите данни на уебсайта на университета. Това изявление нашумя в медиите, които веднага разпространиха тезата, че алкохолът уж може да удължи живота.

Заключения за връзката между консумацията на алкохол и дълголетието са направени от учени в проучването The 90+ Study. То е започнало още през 2003 г. и продължава и до днес, като американците, които участват в него, са на възраст над 90 години, уточнява 168chasa.bg. Възрастните хора са най-бързо увеличаващото се население в Съединените щати, но малко се знае за здравословното състояние на хората, доживели до 90-те си години и как да удължат и подобрят живота си.

Целите на проучването са да открие кои фактори са свързани с дълголетието, да изследва разпространението на деменция сред столетниците, да оцени техните когнитивни функции и промени в мозъка. Дали 90-годишните имат проблеми с паметта, колко често развиват деменция може ли тя да се предотврати, какво трябва да се промени в живота им, за да живеят по-дълго – всички тези въпроси тревожат изследователите. Около 1600 възрастни доброволци преди това са участвали в друго проучване, започнало през 1981 г., което е изучавало начина на живот на застаряващите хора. В него са взели участие над 14 хиляди души.

На всеки шест месеца експерти са изследвали участниците в проучването The 90+ Study, като са оценявали тяхното здраве и нервна система, наблюдавали са как се хранят, от какво са болни, дали са физически активни.
Учените са установили, че хората, които пият умерено количество алкохол и кафе, живеят средно по-дълго от тези, които се въздържат от тях.
Освен това тези с наднормено тегло до 70-годишна възраст са живели средно по-дълго от тези с нормално тегло или по-слаби. Повече от 40% от участниците, които са доживели до 90 години, са страдали от деменция, почти 80% са били с различни увреждания и инвалидност. И в двете категории са доминирали жените. Изследователите са направили подобни заключения и в предишно, по-голямо проучване.

Кафе

“Ако сте пили алкохол през 1981 г., ще живеете по-дълго от хората на вашата възраст, които не са консумирали спиртни напитки“, казва д-р Клаудия Кавас, един от водещите автори на изследването. „Нямам обяснение за това, но твърдо вярвам, че умерената консумация на алкохол е свързана с дълголетието.“
И все пак констатациите от проучването не означават, че кафето и алкохолът категорично ще ви помогнат да живеете по-дълго. Значителен ефект от консумацията на алкохол върху дълголетието може да се каже че има, ако проучването е включвало няколко рандомизирани (произволно избрани) групи, които консумират алкохол в различни количества или не го консумират изобщо. Всъщност проучването е било наблюдателно – тоест събирането на данни се е извършвало чрез просто наблюдение и търсене на взаимоотношения.

Може да има много причини, поради които участниците в изследването, консумирали алкохол, са живели по-дълго. Първо, те може да са били по-здрави от самото начало, отколкото трезвениците. На второ място, възможно е тялото им по-ефикасно да изхвърля токсичните вещества, съдържащи се в алкохола, храната и въздуха. С други думи, не толкова алкохолът им е помагал да живеят по-дълго, колкото състоянието на тялото им е било достатъчно добро, че да могат да си позволят да пият. „Имайте предвид, че изучавахме хора на по 90 години – подчертава Кавас. – Мисля, че онези, които са злоупотребявали с алкохол в ранните си години, просто не са доживели до тази възраст.“

По същите причини сред столетниците може да има повече хора с наднормено тегло – телата им първоначално са били по-устойчиви и дори излишните килограми не са им попречили да доживеят до 90 години.
Междувременно екип от изследователи от Великобритания и Италия стигна до разочароващото заключение, че алкохолът ускорява стареенето на тялото.
В проучването са участвали 2239 души, от които учените са взели проби от урина и кръвен серум. Те са оценили влиянието на различни фактори върху метаболитната възраст на участниците – нов термин, който е показател за нивото на метаболизма, което зависи от скоростта на метаболитните процеси в организма. Факторите, които увеличават метаболитната възраст, включват наднормено тегло и затлъстяване, депресия, излишна консумация на алкохол и ниски доходи.

По-рано американски учени са установили, че дори спазването на съществуващите норми за умерена консумация на алкохол увеличава риска от рак, фатални сърдечносъдови заболявания и намалява продължителността на живота. 120 изследователи са анализирали 83 проучвания за употребата на алкохол в 19 страни, където населението е с високи доходи. Общо извадката включвала почти 600 хиляди души. Паралелно с това американски учени свързват консумацията на алкохол с рак на хранопровода.
Списание Oral Oncology публикува резултатите от проучване на учени, според което алкохолните напитки са признати за канцероген. В проучването са участвали хора, консумирали алкохол в количества над средното. Оказва се, че честата консумация на алкохол причинява рак на устната кухина, фаринкса, ларинкса и хранопровода.

Един от продуктите на разпадането на етанола в организма е ацеталдехидът – алдехидът на оцетната киселина. Това вещество е не само отровно, но може сериозно да увреди ДНК. Ефектът на ацеталдехида върху образуването на ракови клетки е потвърден по-рано експериментално, но само при животни. Сега, благодарение на доброволци, имаме доказателства, че ацеталдехидът уврежда и ДНК в човешкото тяло“, казва ръководителят на изследването д-р Силвия Балбо от университета в Минесота.

Изследователите добавят, че за повечето хора рискът от развитие на рак поради пиене на алкохол е доста нисък, тъй като има специален биохимичен механизъм, който независимо коригира увреждането на хромозомите, а ензимът алкохол дехидрогеназа превръща ацеталдехида в безопасни ацетатни съединения. Вярно е, че при 30% от хората от азиатски произход генът на този ензим има различна форма и алдехидът не се неутрализира.
Тези хора са изложени на много висок риск от развитие на рак при редовна консумация на алкохол.

Най-нови

Зет като мед: Плевнелиев издържа тъщата

Зет мечта е президентът Росен Плевнелиев. Съпругът на Деси Банова се грижи изцяло за нейната майка Лиляна и не пести средства, за...

Румен Радев с важна новина за пенсиите и заплатите, засяга всички

Президентът Румен Радев определи като "абсолютни спекулации" слуховете за фалит на държавата. "Финансите на държавата са стабилни. Финансовото министерство...

Блага вест: Любима тв двойка чака бебе

Една от любимите тв двойки - Тина и Миро от "Един за друг", ще стават родителите. Щастливото семейство съобщи...

Вижте кога местим стрелките на часовника с час напред

На 26 март 2023 г. в 03:00 часа местно време се въвежда лятно часово време. Тогава часовниците се преместват...

Каква мръсотия написа Диана Димитрова на 15-годишната дъщеря на Юлиан Вергов

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство по сигнала на актрисата Диана Димитрова за престъпление от общ характер. „След внимателен...

Още интересни публикации