петък, август 12, 2022

Ново 20: Продават луксозната къща от „Барселонагейт“, цената и екстрите стряскат

Имотът е на 4 етажа, със седем бани, гараж с осем места, асансьор, градина, басейн и чудесна гледка към Барселона

Последно

Късметче на деня за 11 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 11 август 2022 година Винаги трябва да показваме на близките...

Късметче на деня за 10 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 10 август 2022 година Ако почувстваш нужда да поплачеш –...

Луксозната къща, свързана с разследване на каталунската полиция и антикорупционната прокуратура на Испания, в което беше замесено името на българския премиер Бойко Борисов, се продава. Това съобщи каталунското издание „Периодико“, което преди месеци разказа за разследването, образувано по сигнал на българското гражданско движение БОЕЦ.

Цената на обявения за продан луксозен имот е 2.95 млн. евро.
Според описанието, направено от агенция „Idealista“ имотът е с високотехнологични системи за наблюдение, „на четири етажа, със седем бани, гараж с осем места, асансьор, градина, басейн и чудесна гледка към Барселона“. Първият етаж, освен основното помещение, е с четири спални със собствена баня и дрешник. В основното помещение, освен отделна баня, малка стаичка дава връзка с частна тераса. Там има и голяма кухня с трапезария за осем души и сервизно помещение с отделна баня.

Специализираната прокуратура на България започна проверка по случая в края на февруари, когато се самосезира по публикацията на „Периодико“, според която каталунската полиция разследва „международна схема за пране на пари“, в която е замесено името на премиера Бойко Борисов. Още тогава министър-председателят коментира, че става дума за планирана „от изток“ атака, осъществена със съдействието на неговия „съсед по месторабота“, тоест – президентът Румен Радев. Вицепремиерът Томислав Дончев пък определи случая като „стара манджа, притоплена на испанския котлон“.

Като собственик на къщата вече нееднократно се заяви бизнесменът Александър Чаушев, който обясни, че я е дал под наем на бившата манекенка Борислава Йовчева, която живее в луксозния имот заедно с дъщеря си, родена през 2012 г., и двамата си родители.

Именно семейството на Йовчева е заподозряно от властите в Барселона, че се е облагодателствало от престъпна схема чрез фирмите Numin Invest SL и Emma BGS SL, получили милиони евро от „физически лица, които не пребивават в Испания“. Според цитираните от „Периодико“ данни къщата е закупена за 3 милиона евро през 2013 г., но се води собственост на Numin Invest S.L.

Между януари и юли 2013 г. Йовчева управлява фирмата, регистрирана с капитал от 3000 евро. След това тази функция поема баща ѝ Георги Йовчев. Двамата нямат предишен опит със сериозен бизнес. Досега не е станало ясно как започват да се занимават с въпросните фирми и по каква линия е осигурено финансирането им.

Хипотезата за връзката на премиера с т.нар. „къща в Барселона“ излезе за пръв път наяве през 2016 г. в тайните записи от разговори между двете бивши съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова със столичния адвокат Момчил Мондешки. В тях се чуваше бившата председателка на Софийския градски съд да казва, че Борисов е купил къща на жена, към която имал „положително отношение“.
Пред „Дневник“ представител на каталунската полиция е заявил, че разследването в Испания още не е приключило и „има още много данни за разследване“.

Най-нови

Късметче на деня за 11 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 11 август 2022 година Винаги трябва да показваме на близките си любовта си. Кажи „Обичам...

Късметче на деня за 10 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 10 август 2022 година Ако почувстваш нужда да поплачеш – направи го. Така ще се...

Дневен хороскоп за 9 август 2022: Влюбване за Телците, Девите да внимават с еуфорията

Дневен хороскоп за 9 август 2022 Овен Днес може да сте необикновено подвижни и жизнени. Струва...

Късметче на деня за 8 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 8 август 2022 година Ако се колебаеш, най-добре поискай съвет от свой приятел. Понякога приятелите...

Седмичен хороскоп за 8 – 14 август 2022 година: Несигурност за Близнаците, рискове за Раците

Седмичен хороскоп за 8 - 14 август 2022 година ОвенОвните, женени и с деца, ще имат приятни задължения тази...

Още интересни публикации