събота, ноември 26, 2022

НОИ каза истината: Новите пенсионери намаляват заради вдигането на възрастта и стажа

С 50 лв. по-високи пенсии за август, изплащат обещаната добавка заради кризата

Последно

Астролозите разкриха кои са 4-те най-зрели зодиакални знаци

От време на време всеки преживява своите възходи и падения. Докато някои са напрегнати и избухливи в...

Лична драма: Децата ми нямат нужда от такава майка

Омъжена съм за втори път. С първия си съпруг живеех с усещането, че се намирам в златна...

Мрежата прегря от хейт за Джаферович след „Игри на волята“

Евгения Джаферович е поредната отпаднала от тазгодишния сезон на "Игри на волята", след като премери безуспешно сили...

Новите пенсионери намаляват, показват данните на Националния осигурителен институт за първите шест месеца на тази година. Общо от началото на годината до края на юни лични пенсии са получили 34 292 българи, което е с 5748 човека по-малко спрямо първото полугодие на 2019 г. Или с над 14 на сто. Една от причините несъмнено е нарастването на стажа и възрастта за пенсия, уточнява trud.bg. От началото на 2020 г. за жените от най-масовата, трета категория труд, възрастта се вдигна с два месеца спрямо 2019 г. и вече е 61 години и 6 месеца. За мъжете увеличението е с един месец и стана 64 години и 3 месеца.

За да се пенсионират, жените вече трябва да имат 35 години и 10 месеца осигурителен стаж. За мъжете той вече е 38 години и 10 месеца. И за двата пола това е с два месеца повече, в сравнение с миналата година.
Лични пенсии за осигурителен стаж и възраст са отпуснати на 21 681 лица или на 63,2% от всички нови пенсионери с лични пенсии, като спрямо година по-рано броят им намалява с 3922 човека или с над 15 на сто.
По-малко са и хората, избрали да се пенсионират по-рано и да получават орязана пенсия. През първото полугодие на 2020 г. такива са 2391 българи, на които не им достигат средно 10,1 месеца до навършване на възрастта за пенсия. Спрямо година по-рано техният брой е с близо 800 човека по-малко или с 25 на сто намаление.

Почти наполовина са и пенсионерите с пенсии, отпуснати при условията на чл. 69 от КСО. Или това са военнослужещите, държавните служители по Закона за Министерството на вътрешните работи и др. Те придобиват право на пенсия при навършване на 53 години и 6 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети (18 години) действително изслужени по съответните специални закони.
Такива са едва 269 пенсионери за шестте месеца на тази година, което е със 195 души по-малко в сравнение с първата половина на 2019 г.

С 50 лв. по-високи пенсии за август

Всички пенсионери ще получат с 50 лева по-висока пенсия за август, тъй като ще им приведат първата добавка към парите заради кризата с коронавируса.
Допълнителната сума ще получат всички пенсионери – около 2 121 000 души, независимо от размера на техните пенсии.
Изплащането ще започне на 7 август (петък) и ще приключи на 20 август (четвъртък), съобщиха от Националния осигурителен институт.

От НОИ припомнят още, че с решение на Министерски съвет е удължен до 31 август срокът на извънредната епидемична обстановка. Във връзка с това се продължава действието на експертните решения на ТЕЛК/НЕЛК, чиито срокове изтичат по време на извънредното положение (от 13.03.2020 г. до 13.05.2020 г. вкл.) и на извънредната епидемична обстановка (от 14.07.2020 г. до 31.08.2020 г. вкл.). Тяхното действие се продължава с ще три месеца след нейната отмяна, т. е. до 30.11.2020 г. включително.
Така инвалидните пенсии и добавките за чужда помощ ще продължат да се изплащат през август 2020 г. и до 30.11.2020 г. включително.

Най-нови

Лична драма: Децата ми нямат нужда от такава майка

Омъжена съм за втори път. С първия си съпруг живеех с усещането, че се намирам в златна клетка. Въпреки че разполагахме с...

Мрежата прегря от хейт за Джаферович след „Игри на волята“

Евгения Джаферович е поредната отпаднала от тазгодишния сезон на "Игри на волята", след като премери безуспешно сили с Георги и Ралица на...

Наталия Кобилкина иска 5 бона за среща на живо

Сексоложката Наталия Кобилкина изненада многобройните си последователи с празнична промоция на провеждащи се от години насам семинари. Намаления се отчитат във всяка...

Нов проблем: Анита Мейзер в болница след брутално нападение

Сексбомбата Анита Мейзер е пострадала тежко. Силиконката е нахапана от кучето на свой приятел, който сега се опитва да я измами по...

Не трябва да мием косата си в тези дни, ако не искаме да си навлечем проблеми

Според езотериците косата е пазителят на всеки човек. Тя е нашият най-мощен енергиен защитник, който е в състояние да отблъсне неприятностите и...

Още интересни публикации