понеделник, август 15, 2022

Озаптете най-после доц. Атанас Мангъров: Вече не е новина, че е клиничен случай

Завръщането на брифинга: Критерии за новите мерки, ролите на маските и ген. Мутафчийски

Последно

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те...

Още в началото на пандемията, лековатите прогнози на доц. Атанас Мангъров, че коронаинфекцията не е нещо повече от обикновен грип и всичко ще приключи в края на април ни усъмниха в неговото психично здраве. А последвалите след това оправдателни фокуси и нови нагли твърдения, разбираемо предизвикаха обществено недоволство и гняв сред медиците на първа линия.

Първо бяха “съчките” възрастни хора, които така или иначе ще изгорят, след това уж забавното твърдение че прихващането на вируса е като забременяването, което не се знаело кога ще се случи, припомня monitor.bg. После за заразените, които не са болни, да взимат каквото им дойде, така или иначе ще преболедуват и последното му пренебрежително сравнение, че маските щели да ни предпазят толкова, колкото червения конец на ръката ни… Каква безчовечност и липса на състрадание дори към жертвалите живота си негови колеги от първата линия!

Без да го споменава поименно, Лекарският съюз го порица и предупреди хората да не се подвеждат, защото вирусът е тук и убива. Но вместо да се скрие, наглецът, в типичен психопатичен стил им заяви, че всяка жаба да си знае гьола. Крайно време е с него да се заеме Етичната комисия към Лекарския съюз, където отлежава подписка от над 1000 лекари срещу застрашаващото живота на българите негово поведение.

Никой в света не знае и не смее да прогнозира кога ще приключи пандемията. Стотици хиляди умряха, много повече са тези които оцеляха, но вече са инвалиди. А остават още много неизвестни. Затова “всезнайковци” като Мангъров трябва да бъдат поставени на мястото им. Да, не е случайна народната мъдрост. Но не тези, които правят всичко, за да ни спасят, а Мангъров е жабата, която трябва да бъде изолирана в блатото на презрението.

Завръщането на брифинга: критерии за нови мерки, ролите на маските и ген. Мутафчийски

След близо четиримесечно отсъствие седмичните брифинги на щаба за коронавируса се завърнаха от днес, видимо вече водени не от ген. Венцислав Мутафчийски, а от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. В отговор на въпрос на „Дневник“ властите не посочиха единен критерии за затягане на мерките.

Още в началото на пресконференцията министър Ангелов обобщи COVID данните за седмица и изрично уточни, че „не могат да служат за вземане на решения за действие“. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че „ситуацията към момента не е лоша, но тенденцията е за постепенно повишаване“ на случаите на заразените, настанените в болница и починалите пациенти с COVID-19.

И все пак: как ще се затягат мерките

„Всеки ден ние отчитаме 23 показателя“, каза доц. Кунчев, като сред тях са: заразени, но без или с леки симптоми; болни; настанени в болница; в тежко състояние; излекувани; починали; поставени под карантина и др. „Не можем да направим алгоритъм, който да включва всички показатели, да е еднакъв и идентичен за всички области в страната“, обобщи министърът на здравеопазването.

Той припомни, че в новия COVID сезон се очаква областните щабове в страната да взимат решения за мерките за даден район и така да се отслаби необходимостта от решения на национално ниво. Конкретен критерий за промяна на действащите мерки се очаква все пак да има, но само за училищата:
В момента сме в процес на разработване на конкретни числа в хода на есенния сезон, които да ни служат като отправна точка за вземане на решения

В месеците на развитието на COVID кризата никога не е имало еднозначен критерий за затягането или отпускането на мерките: първо водещ беше броят на новозаразените с коронавирус за денонощие, после се оказа, че критерият е заетостта в болниците. В началото на май премиерът Борисов беше заявил, че ако в България започнат да се заразяват от коронавирус по над 100 души на ден, мерките ще бъдат затегнати отново.

В средата на юни пък вече бившият министър на здравеопазването и настоящ министър на финансите Кирил Ананиев заяви, че за затягане на мерките броят на новите случаи на COVID-19 за 24 часа не е единствен решаващ критерии: „Важен е броят на тези, които имат клинични признаци, тези, които са в болница, и тяхното състояние.“
Последно преди два дни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Тодор Кантарджиев обяви пред „Нова телевизия“, че може да се предприемат по-крайни действия, без да каже какви, но само ако заболелите за последните 14 дни са повече от 25 души на 100 хил., което прави по около 1500 новозаразени на седмица.

По време на брифинга на 1 октомври министърът на здравеопазването обобщи, че през последните седем дни заразените с коронавирус в страната са се увеличили с 1550 души. Според данните, представени от проф. Ангелов, към 30 септември е зает 10% от капацитета на болничните легла в страната за пациенти с COVID-19 в „неусложнено състояние“ и 4% от капацитета на леглата за пациенти, „нуждаещи се от интензивно лечение“.

Най-нови

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено съпричастни към проблемите на околните,...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те и началото на 70-те години...

Фолк звездата Камелия: Животът ми се преобърна с хастара навън

Любимката на няколко поколения фенове има пет албума зад гърба си. Тя е сред най-желаните изпълнители във водещите български клубове. Специално за...

Ваня Щерева откровена до болка: Разделих се с младото си гадже, беше поп-фолк любов

Ваня Щерева разкри в интервю пред Нова телевизия, че връзката й с младото гадже е приключила точно на Нова година и я...

Миролюба Бенатова в най-личната си изповед: Имала съм любови, каквито на хората не се случват и по веднъж

Решаваме да я снимаме на фона на нощния град, защото неведнъж сме виждали лъвската й грива да се подава с камера и...

Още интересни публикации