вторник, август 9, 2022

Опарили се българи: В Турция вирусът се е развилнял, забравете за почивка и море

Съвет: Носете си вода и храна за опашката към Гърция

Последно

Забравете за морето в Турция. Коронавирусът е навсякъде и въпреки взетите от властите мерки, опасността да се заразите е сериозна”. Това алармираха пред Lupa.bg нашенци, които от години живеят и развиват бизнес в южната ни съседка. Димитър и Биляна Огнянови предупредиха да не се доверяваме на официалната статистика за заболеваемостта.
„Правителството на Реджеп Ердоган умишлено държи бройката на заразените ниска, за да не съсипе докрай и без това западналия туризъм. Затова и въпреки рисковете от коронавирус Турция чака туристи от цял свят по своите курорти, за да се опита да вдигне на крака замрялата икономика”, разкриха нашите читатели.

Като доказателство за конспирацията само преди дни Турция призова ЕС да коригира „грешката” с изключването на държавата от списъка с безопасните страни, чиито граждани могат да пътуват до Общността. Анкара изрази разочарование от решението на Брюксел, информира АФП.
Брюксел публикува списък с 15 държави, където здравната ситуация се разглежда като достатъчно безопасна, за да се позволи на гражданите на тези страни да пътуват до ЕС от 1 юли. САЩ, Русия, Турция и други държави обаче са изключени от списъка.

„Липсата на присъствието на Турция в списъка е разочароваща”, коментира говорител на турското външно министерство. Според спуснатите от властта данни в Турция са регистрирани 5206 починали и близо 210 000 заразени. Смята се обаче, че бойката е поне пет пъти нагоре, т.е., поне 1 милион заразени.
Затова и лекари изразиха безпокойството си, че Турция не следва стандартите на Световната здравна организация.

Турция отчете първия случай на COVID-19 на 11 март. Страната обаче отмени превантивни мерки в началото на юни, като отвори търговски центрове, кафенета, ресторанти и джамии.
Междувременно Германия забрани на своите граждани да пътуват до Турция и още около 160 страни поне до 31 август. Турция, която е на трето място сред любимите туристически дестинации на германците (след Испания и Италия), е особено засегната от наложените ограничения, предаде „Дойче веле”.

През май Турция е приела едва 30 000 туристи, което е с 99,3 процента по-малко в сравнение със същия период на миналата година. През първите 5 месеца на годината броят на туристите в Турция е спаднал с 66,3 процента. Миналата година отпуската си в Турция са прекарали над пет милиона германци.

Съвет: Носете си вода и храна за опашката към Гърция

Колоната от леки автомобили и камиони преди граничния пункт „Кулата“ вече е над 10 километра. Очакват се сериозни задръствания заради вчерашното решение на гръцките власти само на тази граница да се пропускат туристи, а от днес – и забраната за влизане на сръбски граждани в южната ни съседка.
От „Гранична полиция“ съветват всички, пътуващи за Гърция, да се запасят с храна и вода. Още в ранните часове на деня движението към Гърция беше много интензивно.

Пътят беше натоварен още в отсечката Благоевград-Кресна и по АМ „Струма“. Масово е присъствието на полицията и жандармерията по магистралното трасе, която организира подреждането на автомобилите и поетапното им пропускане към пункта.
Постове на „Гранична полиция“ има и по обиколния маршрут през селата, където не се пропускат автомобили, пътуващи за Гърция.

Повечето от туристите очакваха задръстванията и все още имаха търпение, установи проверка на БНР. От днес с решение на гръцките власти на територията на страната не се допускат сръбски граждани. Много от тях обаче са тръгнали на море в южната ни съседка през България . Това създава сериозни проблеми на граничния пункт „Кулата-Промахон“. Припомняме, че 48 часа, преди да се отправите към Гърция, трбява да попълните специален формуляр, който гръцките власти изискват. Без него на този етап преминаването на гръцка територия е невъзможно, припомня actualno.com.

Най-нови

Късметче на деня за 8 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 8 август 2022 година Ако се колебаеш, най-добре поискай съвет от свой приятел. Понякога приятелите...

Седмичен хороскоп за 8 – 14 август 2022 година: Несигурност за Близнаците, рискове за Раците

Седмичен хороскоп за 8 - 14 август 2022 година ОвенОвните, женени и с деца, ще имат приятни задължения тази...

Ясно е за кои зодии всичко в живота е на шега

С ежедневните предизвикателства, суматохата и хаоса – не можем да отречем факта, че животът е труден! Докато преминават през ежедневните задължения на...

Лична драма: Безскрупулно измами две жени, сега ще си плати

Беше прекрасен есенен ден и възползвайки се от топлото време, със съпруга ми се разхождахме в града. Разговаряхме за дребни неща, планирахме...

Зуека се отпусна в Испания, стана неузнаваем (Снимка)

Зуека напусна България, установи се в Испания и явно начина му на живот там много му се отразява. Как точно - оставяме...

Още интересни публикации