петък, август 12, 2022

Ослепителната д-р Неделя Щонова с лична изповед: Мечтаех да стана балерина

Когато си в болницата, в отделението или в реанимацията, ти вървиш след болестта

Последно

Късметче на деня за 11 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 11 август 2022 година Винаги трябва да показваме на близките...

Късметче на деня за 10 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 10 август 2022 година Ако почувстваш нужда да поплачеш –...

За д-р Неделя Щонова, автор и водещ на “Духът на здравето” в “Преди обед” по bTV миналата седмица протече под знака на юбилея – 20-годишното й присъствие в тв ефир. С много емоции и повече от 2 часа продължи на 21 октомври благотворителният мотивационен юбилеен спектакъл “20 години заедно” в НДК по неин сценарий, който се предаваше и наживо. Д-р Щонова беше уважена лично от близо 400 нейни колеги, приятели и почитатели, които я трогнаха до сълзи със силно развълнувани послания, цветя и подаръци.

Д-р Неделя Щонова въведе новаторски стил, който разчупва стереотипите – говори за болести и здраве вдъхновяващо, с лекота и усмивка, пише trud.bg. Наричат я вдъхновител, визионер, будител. “Духът на здравето” е уникално сред здравните рубрики в тв ефира, с акцента си върху най-силното “лекарство” – духа. А Неделя често чува за себе си определението “извънземна”, в хубавия смисъл на човек с възвишени и хуманни идеали.

Преди 20 години тя създава първото здравно предаване у нас, полагащо основите на научно базираната медицинска журналистика. Не се уморява да промотира проактивния здравословен начин на живот, успехите на високотехнологичната медицина по света и у нас и със страст разказва за лекарите професионалисти, посветени на хуманността. С амбицията да запознава зрителите с последните новости и да представя мненията на светила от световна величина, преди пандемията непрекъснато пътува на водещи медицински симпозиуми, разговаря с топ специалисти. Не ползва преводач, владее английски, руски, италиански и португалски.

Родена е на 9 юли в Пловдив. До V клас живее с родителите си в Мапуто, Мозамбик. Завършва Медицински университет – Пловдив, специалност медицина, работи в клиниката по неврология към УМБАЛ “Св. Георги” – Пловдив. Преди “Духът на здравето” в продължение на 10 години е автор и водещ на образователното предаване за здраве и проактивна здравна култура – “Преди лекарствата” по “Евроком”.

Д-р Неделя Щонова е специалист невролог и се занимава с аналитична и когнитивна психотерапия. Специализирала е във Weill Cornell Medical College, Ню Йорк и Hopital Europїen Georges-Pompidou, Париж. Член е на Европейското дружество по клинична невромузикология и на италианската фондация Giorgio Brunelli – за изследване на гръбначния стълб. Отскоро е с научна степен “Доктор на науките”, като защити дисертация в клиниката по неврология на УМБАЛ “Александровска” с научни ръководители акад. проф. д-р Лъчезар Трайков и проф. д-р Лъчезар Гроздински.

Носител е на над 10 журналистически награди у нас и по света, като най-ценната е от Стокхолм. През 2010 г., в конкуренция с 22 страни и с участието на BBC, Canal France International, Rai Uno, Rai Tre, The Times, Corierre della Sera и др., предаването ѝ на тема захарен диабет печели голямата награда – златна статуетка и е номер едно в света.
Топ интервютата й са уникални за БГ ефира: със Сър Майкъл Хърст, президент на Международната диабетна федерация, проф. Бен Карсън, световноизвестен неврохирург, Нобеловите лауреати проф. Люк Монтание и д-р Филип Алън Шарп. Гостуват ѝ проф. Неджметин Памир, президент на Световната академия по неврохирургия, проф. д-р Валтер Клепетко, трансплантирал Ники Лауда и президент на Европейската асоциация по гръдна хирургия, Дейвид Ейгъс, клиничен онколог и личен лекар на Стив Джобс и Ланс Армстронг.

В списъка с топ гости са и д-р Брус Липтън, проф. Даниел Голман, Робин Шарма, Сет Годин, Дийпак Чопра, проф. Хелън Фишер, д-р Рюдигер Далке, Боб Дойл, Нийл Доналд Уолш, Хорхе Букай, Джон Маккук, световноизвестната цигуларка Мидори Гото…
Тя е търсен мотивационен лектор, автор е на десетки публикации в наши и чужди специализирани издания. Консултант е на книгата “Краят на болестите” на проф. Дейвид Ейгъс, и на “Надбъбречна умора и стресовият синдром на XXI век” – бестселър от д-р Джеймс Л. Уилсън.

“Когато си в болницата, в отделението или в реанимация, ти лекуваш усложненията, вървиш след болестта. А преди нея е профилактиката, тя е най-мощното оръжие срещу редица съвременни заболявания и усложнения. Затова избрах синия екран – за да разпространявам животоспасяващо познание и да градя култура на осъзнатост към грижата за здравето. В отделението мога да помогна на 10 души, а от екрана – на 300 000”, споделя д-р Щонова.

Мечтае да стане балерина

“Станах лекар, защото така поискаха родителите ми, но всъщност мечтаех да стана балерина – признава д-р Щонова. – Каквото и да ми се случваше през годините, никога не постигнах онова ниво на щастие както в залата за балет…” “Другата Неделя” – артистичната – в свободното си време свири на пиано, пее, композира, има записан диск с 11 песни и авторска музика. Спортува активно от 6-годишна – гимнастика, плуване, йога, тенис, ски, аеробика, фитнес, джогинг и шах. “Сега ми е страст да пиша”, споделя тя. През януари излиза книгата ѝ “Съдба на бис”, с вдъхновяващи истории на хора, които е срещала през годините, хора-Феникси, затова на корицата е птицата Феникс.

Най-нови

Късметче на деня за 11 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 11 август 2022 година Винаги трябва да показваме на близките си любовта си. Кажи „Обичам...

Късметче на деня за 10 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 10 август 2022 година Ако почувстваш нужда да поплачеш – направи го. Така ще се...

Дневен хороскоп за 9 август 2022: Влюбване за Телците, Девите да внимават с еуфорията

Дневен хороскоп за 9 август 2022 Овен Днес може да сте необикновено подвижни и жизнени. Струва...

Късметче на деня за 8 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 8 август 2022 година Ако се колебаеш, най-добре поискай съвет от свой приятел. Понякога приятелите...

Седмичен хороскоп за 8 – 14 август 2022 година: Несигурност за Близнаците, рискове за Раците

Седмичен хороскоп за 8 - 14 август 2022 година ОвенОвните, женени и с деца, ще имат приятни задължения тази...

Още интересни публикации