неделя, декември 10, 2023

Ослепителната д-р Неделя Щонова с лична изповед: Мечтаех да стана балерина

Когато си в болницата, в отделението или в реанимацията, ти вървиш след болестта

Последно

Ясно е кои са най-доминиращите зодии

В необятното царство на астрологията всеки зодиакален знак се характеризира с различни личностни черти и модели на...

Лична драма: Получих само злоба и завист, никаква благодарност

Завист и злоба! Това получих вместо благодарност! Но всичко по реда си. Сигурна съм, че писмото ми...

Мариан Бачев попиля „Гласът на България“

В "Гласът на България" става все по-горещо, защото големия финал вече чука на вратата. И докато талантите...

За д-р Неделя Щонова, автор и водещ на “Духът на здравето” в “Преди обед” по bTV миналата седмица протече под знака на юбилея – 20-годишното й присъствие в тв ефир. С много емоции и повече от 2 часа продължи на 21 октомври благотворителният мотивационен юбилеен спектакъл “20 години заедно” в НДК по неин сценарий, който се предаваше и наживо. Д-р Щонова беше уважена лично от близо 400 нейни колеги, приятели и почитатели, които я трогнаха до сълзи със силно развълнувани послания, цветя и подаръци.

Д-р Неделя Щонова въведе новаторски стил, който разчупва стереотипите – говори за болести и здраве вдъхновяващо, с лекота и усмивка, пише trud.bg. Наричат я вдъхновител, визионер, будител. “Духът на здравето” е уникално сред здравните рубрики в тв ефира, с акцента си върху най-силното “лекарство” – духа. А Неделя често чува за себе си определението “извънземна”, в хубавия смисъл на човек с възвишени и хуманни идеали.

Преди 20 години тя създава първото здравно предаване у нас, полагащо основите на научно базираната медицинска журналистика. Не се уморява да промотира проактивния здравословен начин на живот, успехите на високотехнологичната медицина по света и у нас и със страст разказва за лекарите професионалисти, посветени на хуманността. С амбицията да запознава зрителите с последните новости и да представя мненията на светила от световна величина, преди пандемията непрекъснато пътува на водещи медицински симпозиуми, разговаря с топ специалисти. Не ползва преводач, владее английски, руски, италиански и португалски.

Родена е на 9 юли в Пловдив. До V клас живее с родителите си в Мапуто, Мозамбик. Завършва Медицински университет – Пловдив, специалност медицина, работи в клиниката по неврология към УМБАЛ “Св. Георги” – Пловдив. Преди “Духът на здравето” в продължение на 10 години е автор и водещ на образователното предаване за здраве и проактивна здравна култура – “Преди лекарствата” по “Евроком”.

Д-р Неделя Щонова е специалист невролог и се занимава с аналитична и когнитивна психотерапия. Специализирала е във Weill Cornell Medical College, Ню Йорк и Hopital Europїen Georges-Pompidou, Париж. Член е на Европейското дружество по клинична невромузикология и на италианската фондация Giorgio Brunelli – за изследване на гръбначния стълб. Отскоро е с научна степен “Доктор на науките”, като защити дисертация в клиниката по неврология на УМБАЛ “Александровска” с научни ръководители акад. проф. д-р Лъчезар Трайков и проф. д-р Лъчезар Гроздински.

Носител е на над 10 журналистически награди у нас и по света, като най-ценната е от Стокхолм. През 2010 г., в конкуренция с 22 страни и с участието на BBC, Canal France International, Rai Uno, Rai Tre, The Times, Corierre della Sera и др., предаването ѝ на тема захарен диабет печели голямата награда – златна статуетка и е номер едно в света.
Топ интервютата й са уникални за БГ ефира: със Сър Майкъл Хърст, президент на Международната диабетна федерация, проф. Бен Карсън, световноизвестен неврохирург, Нобеловите лауреати проф. Люк Монтание и д-р Филип Алън Шарп. Гостуват ѝ проф. Неджметин Памир, президент на Световната академия по неврохирургия, проф. д-р Валтер Клепетко, трансплантирал Ники Лауда и президент на Европейската асоциация по гръдна хирургия, Дейвид Ейгъс, клиничен онколог и личен лекар на Стив Джобс и Ланс Армстронг.

В списъка с топ гости са и д-р Брус Липтън, проф. Даниел Голман, Робин Шарма, Сет Годин, Дийпак Чопра, проф. Хелън Фишер, д-р Рюдигер Далке, Боб Дойл, Нийл Доналд Уолш, Хорхе Букай, Джон Маккук, световноизвестната цигуларка Мидори Гото…
Тя е търсен мотивационен лектор, автор е на десетки публикации в наши и чужди специализирани издания. Консултант е на книгата “Краят на болестите” на проф. Дейвид Ейгъс, и на “Надбъбречна умора и стресовият синдром на XXI век” – бестселър от д-р Джеймс Л. Уилсън.

“Когато си в болницата, в отделението или в реанимация, ти лекуваш усложненията, вървиш след болестта. А преди нея е профилактиката, тя е най-мощното оръжие срещу редица съвременни заболявания и усложнения. Затова избрах синия екран – за да разпространявам животоспасяващо познание и да градя култура на осъзнатост към грижата за здравето. В отделението мога да помогна на 10 души, а от екрана – на 300 000”, споделя д-р Щонова.

Мечтае да стане балерина

“Станах лекар, защото така поискаха родителите ми, но всъщност мечтаех да стана балерина – признава д-р Щонова. – Каквото и да ми се случваше през годините, никога не постигнах онова ниво на щастие както в залата за балет…” “Другата Неделя” – артистичната – в свободното си време свири на пиано, пее, композира, има записан диск с 11 песни и авторска музика. Спортува активно от 6-годишна – гимнастика, плуване, йога, тенис, ски, аеробика, фитнес, джогинг и шах. “Сега ми е страст да пиша”, споделя тя. През януари излиза книгата ѝ “Съдба на бис”, с вдъхновяващи истории на хора, които е срещала през годините, хора-Феникси, затова на корицата е птицата Феникс.

Най-нови

Лична драма: Получих само злоба и завист, никаква благодарност

Завист и злоба! Това получих вместо благодарност! Но всичко по реда си. Сигурна съм, че писмото ми ще предизвика доста ядовити коментари...

Мариан Бачев попиля „Гласът на България“

В "Гласът на България" става все по-горещо, защото големия финал вече чука на вратата. И докато талантите мерят гласови възможности и артистично...

Бившите колеги на Сашо Кадиев бесни след неочакваното му решение

Сашо Кадиев наскоро напусна "Преди обед" и bTV, след като бе едно от лицата му в последните 12 години - период, който...

Дунев побесня след „Игри на волята“: Гатьо искаше да ми счупи кръста

"Игри на волята" свърши, големият победител е Иван Рълев, но разплитането на редица интриги тепърва ще вижда бял свят след коментарите, които...

Спомени от соца: Как празнувахме Нова година тогава

По времето на социализма или както разговорно се казва „соца“, основният декемврийски празник беше отбелязването на Нова година. Празнуването на Коледа ставаше...

Още интересни публикации