петък, септември 29, 2023

Остава Борисов да открадне и книга в библиотека: Ще му трябва не за четене, а за преписване

Светослав Терзиев: Мутрокрацията стигна до висшия си стадий - премина към интелектуални кражби

Последно

Късметче на деня за 29 септември 2023-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 29 септември 2023 година "Има ли по-голямо щастие от това…...

Нови разкрития за дрогирания шофьор, убил Стела н а АМ „Тракия“

Пет от глобите на шофьора от АМ "Тракия" са за превишена скорост на стойност 1100 лева, съобщава...

Синоптикът Петър Янков: Първият сняг може да се очаква след около 10 дни

Синоптикът Петър Янков съобщи, че температурите в края на септември ще бъдат между 25 и 28-29 градуса.

Ако видите премиера Бойко Борисов да краде книга в библиотека, не бива да се чудите той ли е. Може да му трябва не за четене, а за преписване.

Управляващата мутрокрация, която окраде каквото й падна за 30 години, стигна до висшия стадий на своето развитие – интелектуалните кражби. Най-силното доказателство е обявеният от Борисов проект за „нова коституция“, който според преподавателя по конституционно право доц. Атанас Славов е „95% буквален препис на сега действащата Конституция“. В юридическите и творческите среди това се нарича плагиатство, или претенция за авторство на произведение, което в действителност е създадено от друг.

Явлението не е ново, защото още през 1-ви век древноримският поет Марциал (Marcus Valerius Martialis), който се смята за създател на съвременната епиграма, се оплаква, че друг поет е „похитил негови стихове“. Оттогава ни е останала латинската дума плагиатство (plagiarius), която означава „похитител“.

Стремежът да изглеждат по-умни и по-талантливи, отколкото са в действителност, е присъщ на много хора, но е силно изразен у посредствени лица с големи амбиции. Миналия месец Върховният съд на Румъния отсече окончателно, че бившият министър-председател Виктор Понта е плагиат. Той бе преписал през 2003 г. от чужди трудове 115 от 297 страници на своята „докторска дисертация“, разясняваща как функционира Международният наказателен съд. Отделно Понта бе съден за корупция на високо равнище и затова загуби поста си, но по-късното му осъждане за плагиатство само потвърди, че който е склонен да посяга на обществени средства, няма задръжки да краде и всичко друго, включително интелектуални продукти.

Нашият премиер за разлика от бившия си румънски колега няма високи интелектуални претенции и се определя като „прост“. Президентът Румен Радев поиска неговата оставка под лозунга „Мутри, вън!“

Как е възможно да се съчетаят думите „мутра“ и „плагиат“?

Според електронната енциклопедия Уикипедия „мутрата е въплъщение на възтържествувалата духовна деградация и ограниченост, открояваща се често заедно с хипертрофирали корпулентност и доминантно мислене… Мутрите са едри, физически силни и ниско интелигентни индивиди, изпълнители на противозаконни задачи в престъпни организации, враждебно настроени и склонни към насилие спрямо обикновените хора.“

За какво му е на българския премиер да краде чужд интелектуален труд и да го представя за творба на своя екип? Под т.нар. проект за нова конституция няма авторски подпис, макар че някои подозират в „авторство“ министъра на правосъдието Даниел Кирилов и вицепремиерката за съдебната реформа Екатерина Захариева. Други сочат като потенциален автор видния поради корпулентност юрист и депутат Делян Пеевски, но неговият оскъден интелектуален потенциал, демонстриран при редките му публични изяви, трудно би подкрепил такава теза, освен ако не става дума за поръчителство вместо за съчинителство. Така или иначе, ако съмнителният текст бъде приет, ще се сдобие с прозвището „Борисовата конституция“, както сме имали „Димитровска“ и „Живковска“ конституция.

Ако целта на Борисов бе просто да остави по този начин името си в историята, щяхме да я оправдаем с неговото намерение да се раздели достойно с властта. Самият той каза, че ще подаде оставка, щом бъде свикано Велико народно събрание за приемане на нова конституция. В изнудвачески стил Екатерина Захариева огласи на 18 август пред Би Ти Ви същността на неговия ултиматум: „На 2 септември (когато свърши ваканцията на Народното събрание – б.а.) ще разберем дали ще има 120 подписа в подкрепа на предложението на ГЕРБ и ако да, още тогава има готовност за оставка.“

Иначе – нъц!

Политолози веднага забелязаха, че Борисов е намислил да увековечи чрез коституцията не просто името си, а оставането си на власт, и да си гарантира неприкосновеност, ако евентуално се раздели с нея. Специалисти по конституционно право разясниха що за продукт е възникнал от писмовното усилие на мутрите. Преподавателката по конституционно право Наталия Киселова, която е бивша правна съветничка на предишния президент Росен Плевнелиев, написа анализ във в. „Дневник“ под осмиващото заглавие „Открийте десетте разлики“ (между сегашната Конституция и Борисовото недоносче). В него четем: „Изземва се инициативата от държавния глава и се предлага шокиращо слаб проект, преписан от действащата ни Конституция и показващ правно-технически дефицити (неверни препратки, непълни изречения, а и печатни и технически грешки)… В коя европейска държава проект за Конституция се пише от петък за понеделник, като курсова работа с преписване и без съзнаване на конституционните начала, на които тя се основава? Студентите поне написват имената си, а за този анонимен проект дори нямат смелост авторите да излязат и да признаят, че след партийна повеля са разместили съществуващи текстове и са изпълнили задачката в срок.“

Липсата на подписан автор не заличава творческия почерк на Борисов и неговото обкръжение, защото ясно се вижда „кому е изгодно“, както питат юристите, когато не личи конкретният извършител. Мутрите са махнали от действащата Конституция онова, което ограничава тяхното своеволие, като се започне от преамбюла. Новото фактически е не толкова в дописания, колкото в премахнатия текст.

„В действащия преамбюл се съдържат изключително важни ценности и принципи, които пронизват целия конституционен текст. Липсата на ценностно ядро е и проблем от гледна точка на тълкуването на конституционния текст“, заяви доц. Атанас Славов по БНР на 18 август. А преамбюлът постановява социална и правова държава, мир, свобода и достойнство на личността. Отпаднала е също така част от пълномощията на президента (един „прост летец“ – Б.Б.). Отпаднало е и Великото народно събрание, с което мутрокрацията е намислила да се обслужи за последно съгласно принципа „изтъкала си платното, ритнала кросното“.

Мутра с молив в ръка

предполага, че ще се справи по-лесно със задачата задраскване, отколкото с писане. Такава е картината и в предложения проект. Ако не се броят разместените текстове (клаузите за правата на личността са забутани по обясними причини много назад), дописаното е твърде оскъдно, ала за сметка на това – неграмотно. Такава е инициативата да се създаде „Съдебен съвет на прокуратурата“, което си е чиста проба нонсенс, но той казва много за амбициите на кръга „Гешев“ – да съперничи на съдилищата, като издава бързи „присъди“, пише segabg.com.

Ето как думите „мутра“ и „плагиат“ не си противоречат, а се допълват, защото Борисов се изявява като откровен „похитител“ на малкото демократични ценности, оцелели през 30-годишния криминален преход. Библиотекарите трябва да бъдат бдителни, щом го видят да се върти наблизо, защото може да реши, че на нощното му шкафче до пистолета добре би лежала и някоя книга.

Най-нови

Нови разкрития за дрогирания шофьор, убил Стела н а АМ „Тракия“

Пет от глобите на шофьора от АМ "Тракия" са за превишена скорост на стойност 1100 лева, съобщава bTV. В...

Синоптикът Петър Янков: Първият сняг може да се очаква след около 10 дни

Синоптикът Петър Янков съобщи, че температурите в края на септември ще бъдат между 25 и 28-29 градуса. В началото...

Продават колата на покойния Берлускони в Бургас

Луксозна лимузина, в която се е возил Силвио Берлускони, бе обявена за продан в Бургас, съобщава „Телеграф“. Сребристото „Ауди“...

България е страната на чудесата: Перничанка стана сестра на баща си

Набедиха по погрешка жена за длъжник на ВиК и я осъдиха да плаща чужди борчове. Абсурдният случай е от...

Намериха тленните останки на двама тийнейджъри, изчезнали преди 23 години

Джереми Сайдс има свой канал в Ютуб, в който участва в разплитането на криминални загадки от миналото. Последният му...

Още интересни публикации