петък, май 14, 2021

Откриха нови гробници в Египет: Светът трепери от проклятието на фараоните

Саркофазите с мумиите бяха отворени: Да чакаме ли ново голямо бедствие през 2021 г.

Последно

Късметче на деня за 14 май 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 14 май 2021 година "Истинска изненада от специален човек. Пригответе...

Обърнат десерт с компот: Вкусен, лесен, бърз и най-вече евтин

Съчетанието на вкусен, лесен, бърз и икономичен сладкиш е мечта на всяка домакиня. Обърнатият сладкиш с компот...

Трагедията е огромна: Внезапно почина Миро от „Биг Брадър“

Победителят от втория сезон на предаването "Биг Брадър" е починал тази сутрин от инсулт. Това е вторият...

От Египет дойде новината, че по време на археологически разкопки са открити 59 великолепно запазени саркофази с мумии и 28 дървени статуетки на древноегипетски богове. Появи се и видео как отварят единия от саркофазите. Това хвърли в ужас социалните мрежи, които веднага припомниха за “проклятието на фараона”.
“В Египет намериха мумия, която е на повече от 2000 години. И я отвориха. А сега въпрос: малко ли ви е това, което се случва в момента? Животът на нищо ли не ви учи?”, пишат в мрежата и изброяват бедствията през 2020-а и настоящата година.

Няма съмнение, че тази година е една от най-опасните, плашещи и непредсказуеми през последните десетилетия: епидемията от коронавирус, опустошителните пожари в Австралия, екокатастрофата в Камчатка, войната в Нагорни Карабах, събарянето на паметници в САЩ… А сега и отварянето на саркофази на египетски фараони, което никога не е водело до нещо добро, припомня trud.bg.

Преди сто години

Почти век измина от едно от най-големите археологически открития в историята – непокътнатата гробница на фараона Тутанкамон. На 16 февруари 1923 г. тя е отворена от Хауърд Картър и това поставя началото на поредица от нещастни събития и неочаквана смърт на хората от екипа и невинни техни близки. Явлението е наречено “проклятието на фараона” и някои очакват то да ни сполети и сега.

Показателна е съдбата на британския лорд Карнарвон, известен колекционер и притежател на ексклузивните права на разкопките в Египет. След като открива неограбената гробница в Долината на царете до Луксор, Картър му изпраща телеграма и лордът, заедно с дъщеря си Евелин, веднага пристига. През ноември 1922 г. разкопките започват, а през февруари следващата година е отворена погребалната камера. Събитието се отразява от всички световни агенции, а Карнарвон продава правата за снимките на “Таймс” срещу доста пари.

Въодушевлението е голямо, но не трае дълго – през април 1923 г. лордът скоропостижно умира. Нищо не предвещава неговата кончина, освен ухапване от комар на бузата. Докато се бръсне, Карнарвон порязва мястото и там попадат стрептококи. Следва възпаление, пневмония и мъчителна смърт – в продължение на две седмици органите му отказват един по един.

“Той ме вика”

Близките на лорда твърдят, че по време на агонията си той произнасял името на Тутанкамон и повтарял: “Той ме вика”. Интересен факт е, че и на бузата на фараона е открит излекуван белег. Съвпадение?
Година по-късно на 59 г. умира приятел на Карнарвон – железопътният магнат Джордж Гулд. Той пристига на разкопките заедно с лорда и хваща инфекция, която също преминава в пневмония. Следващият напуснал белия свят е членът на египетското кралско семейство принц Али Бей, също посетил гробницата на фараона. Застрелва го собствената му съпруга, бивша френска “нощна пеперуда”.

Съдът я оправдава, защото адвокатите є доказват, че принцът е бил истинско чудовище. Доведеният брат на лорда – Обри Хърбърт – умира от инфекция, след като му изваждат зъб, на 43 години.
В продължение на 10 години след фаталните разкопки си отиват общо 12 души. Самият Картър избягва тази участ – той почива през 1939 г. на 64, след като вече се е отказал от археологията и е станал колекционер. Дъщеря му, която също участва в разкопките, умира на 79 години.

Журналистите са виновни

Мнозина смятат, че смъртта на толкова хора е чиста случайност. В защита на скептиците говори фактът, че гробницата са посетили общо 58 човека, а много от починалите са имали сериозни проблеми със здравето и преди разкопките. Скоро е намерен и виновник за разразилата се истерия и това, разбира се, са журналистите, по-точно приятелят на Картър Артър Вайгал. Той е бивш археолог, преквалифицирал се в журналист от “Дейли мейл” – главният конкурент на “Таймс” по онова време. Нищо чудно, че именно в “Дейли мейл” започват да пишат за загадъчната смърт на участниците в експедицията.

Противниците на теорията за “проклятието на фараона” изтъкват в своя подкрепа и факта, че нещастия са се случвали много преди отварянето на гробницата на Тутанкамон. Лекар на име Бенджамин Хендерсън успял да открадне в Тива две мумии, но след година се побъркал. А шведският проповедник Свен Фредерик Лидман се опитал да изнесе от Египет много ценни артефакти, но корабът, на който били натоварени, се подпалил и изгорял напълно преди отплаването за Европа.

Съвременната наука

Археолозите, които и днес продължават да правят разкопки, категорично твърдят, че не съществува никакво проклятие. Захи Хавас, когото наричат “египетския Индиана Джоунс”, уверява, че митовете са измислица на медиите, доразвита от находчиви туроператори, за да привличат повече туристи.

“Разбира се, ако си първият, който отваря гробница, от мумията наистина могат да се отделят бактерии и токсични вещества. Но ние го имаме предвид и създаваме необходимите условия за работа – осигуряваме приток на свеж въздух, за да можем бързо да проветрим помещението, слагаме специални маски”, уверява археологът. Все пак не отрича, че се е сблъсквал с поредица от странни събития, докато изучавал мумията на Тутанкамон.

“Едва не загинахме в катастрофа – разказва той. – Когато пътувахме към Долината на царете, позвъни сестра ми и каза, че мъжът є е починал. Докато бях в Долината, министърът на културата получи инфаркт. След това давах интервю на японска телевизия. Когато то беше към края, започна буря и японците избягаха с викове за проклятието на фараона. Поставих мумията на Тутанкамон в томограф и минута след това той спря да работи.”
Захи Хавас все пак е непреклонен, че няма такова явление като проклятие на фараона. Надяваме се да е прав – едва ли някому е нужна още една катастрофа през 2021 г.

Най-нови

Обърнат десерт с компот: Вкусен, лесен, бърз и най-вече евтин

Съчетанието на вкусен, лесен, бърз и икономичен сладкиш е мечта на всяка домакиня. Обърнатият сладкиш с компот отговаря на всички тези изисквания....

Трагедията е огромна: Внезапно почина Миро от „Биг Брадър“

Победителят от втория сезон на предаването "Биг Брадър" е починал тази сутрин от инсулт. Това е вторият инсулт, който е получил Мирослав...

Секретни досиета: Людмила Живкова изпада в транс в Мексико

Интересът към Людмила Живкова и нейната незавидна съдба продължава да интересува и до днес българите. Много е написано за нея, много са...

Златен дъжд за Зуека: Разграбват картините за изложбата му като топъл хляб

О, този портрет на Ван Гог е мой. Моля, сложете точка!Бившият царски депутат Владимир Дончев бе един от първите, който откупи платно...

Служебният кабинет зарадва пенсионерите: Боусът от 50 лева остава поне до изборите

Служебното правителство ще продължи помощта от 50 лв. за всеки пенсионер поне до края на мандата си. Това обяви след заседанието на...

Още интересни публикации