петък, декември 9, 2022

Отлична финансова новина за над 32 000 българи: Пенсиите летят нагоре

Механизмът на 3-те "златни години" започва да дава ефект

Последно

Катето Евро: Исках и Славена Вътова за снаха

"Жалко, че Славена Вътова не успя да ми стане снаха. Много го исках, но…"

Деси Радева на пазар с охранителка от НСО, която й мъкне торбите

При една от твърде редките си публични изяви напоследък президентшата Десислава Радева навести Панаира на книгата в...

Около 32 хил. пенсионери са с по-високи пенсии, защото са избрали да се пенсионират по стария ред с 3 „златни години“ стаж отпреди 1997 г. Това показва анализ на НОИ, публикуван в бюлетина им, пише retro.bg. Това са 30% от хората, които са се пенсионирали от 1 януари 2019 г. Средното увеличение на индивидуалния коефициент за лицата от тази първа група е 15,3%, а средният основен размер на пенсията им е 408,01 лв.

За 45 хил. българи по-благоприятна се е оказала новата методика – при изчисляване на индивидуалния коефициент се взема осигурителният им доход само след 2000 г. Интересно обстоятелство е, че средната стойност на индивидуалния коефициент на лицата, избрали новата формула, е по-висок с 24,2% от този на хората, избрали „златните години“ , пишат експертите на НОИ. Изключение правят само пенсионерите с пенсия за инвалидност.

„Това потвърждава очакванията, че отпадането на дохода за т. нар. „три най-добри години“ преди 1997 г. и за периода 1997-1999 г. по принцип е по-благоприятно за бъдещите пенсионери, отколкото запазването им“, пише още в бюлетина. Средният размер на пенсията на хората по новите правила е с 27,4% по-висок.

Разходите за пенсии тази година са нараснали със 7,6%

Разходите за пенсии през първото тримесечие на тази година са нараснали със 7,6% спрямо разходите за пенсии през същия период на миналата година. Това сочат статистическите данни на Националния осигурителен институт.

През 2019 г. НСИ е платил 2,35 млрд. лв. за пенсии, а през 2020 г. сумата е над 2,5 млрд. лв. От данните става ясно, че разходите за пенсии са нараснали с над 7%.
Пенсионерите в края на март през тази година са 2,130 милиона, средният размер на пенсията е 396 лв. За мъжете средно 463, а за жените – 394 лв.

54% от новите пенсионери са работили само в масовата трета категория труд. Това става ясно още от статистическите данни на НСИ за първото тримесечие на годината.
Броят на пенсионерите в България е намалял с близо 5000 от декември до края на март тази година. Една от основните причини за това е промяната в изискванията за пенсиониране. Над 22 000 са новите отпуснати пенсии за тримесечието, прекратените са 29 700, показва още статистиката.

13 400 от новите пенсии са за стаж и възраст, близо 9000 са инвалидните пенсии.
Средно 10 месеца стаж не са достигали на хората, които са избрали да се пенсионират по-рано, но при по-нисък размер на пенсията. Законът допуска това да се случи при недостигаща една година стаж и по 0,4% по-ниска пенсия за всеки месец от ранното пенсиониране.

Пенсионните фондове нараснаха с 228 млн. лв.

Фондовете за допълнително пенсионно осигуряване изтриха загубите през първото тримесечие на годината, реализирани в резултат на спадовете на финансовите пазари заради кризата. За второто тримесечие фондовете отчитат увеличение на нетните активи с 854 млн. лв. (ръст от 5,7 на сто), като те достигат до 15,839 млрд. лева.

Това съобщиха от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Според представителите на пенсионните дружества само за три месеца спадовете през първото тримесечие се компенсират и хората вече имат повече пари по партидите си. Така активите във фондовете са с 228 млн. лв. нагоре за полугодието.

Най-нови

Катето Евро: Исках и Славена Вътова за снаха

"Жалко, че Славена Вътова не успя да ми стане снаха. Много го исках, но…" С тези думи избухна...

Деси Радева на пазар с охранителка от НСО, която й мъкне торбите

При една от твърде редките си публични изяви напоследък президентшата Десислава Радева навести Панаира на книгата в НДК в компанията на любимата...

Хекимян отърва уволнението

Антон Хекимян отрече главата му да е на гилотината и да се готви уволнението му. И през новата 2023...

Диана Димитрова: Обществото ни е с ампутирани крака, нямаме място нито в Шенген, нито в ЕС

Актрисата Диана Димитрова написа гневен пост във фейсбук по повод обидите към нея. От него става ясно, че тя...

Румънците са бесни: Заради Шенген бойкотират Моцарт и Сваровски

Отношенията между Букурещ и Виена драстично се влошават в последните часове, след ветото, което Австрия наложи на Румъния за присъединяването към Шенгенската...

Още интересни публикации