четвъртък, юни 8, 2023

Отлична финансова новина за над 32 000 българи: Пенсиите летят нагоре

Механизмът на 3-те "златни години" започва да дава ефект

Последно

Мария Габриел родила при каката на Бойко

Единственият син на Мария Габриел и съпруга й Франсоа се е появил на бял свят в болницата,...

Миската от „Барселонагейт“ се появи, носи годежен пръстен

Митичната манекенка Борислава Йовчева, замесена в аферата „Барселонагейт“, излезе на светло след повече от 10 години в...

Лена Бориславова ражда около 15 септември

Лена Бориславова в момента е бременна в 6-ия месец. Това разкри самата тя с...

Около 32 хил. пенсионери са с по-високи пенсии, защото са избрали да се пенсионират по стария ред с 3 „златни години“ стаж отпреди 1997 г. Това показва анализ на НОИ, публикуван в бюлетина им, пише retro.bg. Това са 30% от хората, които са се пенсионирали от 1 януари 2019 г. Средното увеличение на индивидуалния коефициент за лицата от тази първа група е 15,3%, а средният основен размер на пенсията им е 408,01 лв.

За 45 хил. българи по-благоприятна се е оказала новата методика – при изчисляване на индивидуалния коефициент се взема осигурителният им доход само след 2000 г. Интересно обстоятелство е, че средната стойност на индивидуалния коефициент на лицата, избрали новата формула, е по-висок с 24,2% от този на хората, избрали „златните години“ , пишат експертите на НОИ. Изключение правят само пенсионерите с пенсия за инвалидност.

„Това потвърждава очакванията, че отпадането на дохода за т. нар. „три най-добри години“ преди 1997 г. и за периода 1997-1999 г. по принцип е по-благоприятно за бъдещите пенсионери, отколкото запазването им“, пише още в бюлетина. Средният размер на пенсията на хората по новите правила е с 27,4% по-висок.

Разходите за пенсии тази година са нараснали със 7,6%

Разходите за пенсии през първото тримесечие на тази година са нараснали със 7,6% спрямо разходите за пенсии през същия период на миналата година. Това сочат статистическите данни на Националния осигурителен институт.

През 2019 г. НСИ е платил 2,35 млрд. лв. за пенсии, а през 2020 г. сумата е над 2,5 млрд. лв. От данните става ясно, че разходите за пенсии са нараснали с над 7%.
Пенсионерите в края на март през тази година са 2,130 милиона, средният размер на пенсията е 396 лв. За мъжете средно 463, а за жените – 394 лв.

54% от новите пенсионери са работили само в масовата трета категория труд. Това става ясно още от статистическите данни на НСИ за първото тримесечие на годината.
Броят на пенсионерите в България е намалял с близо 5000 от декември до края на март тази година. Една от основните причини за това е промяната в изискванията за пенсиониране. Над 22 000 са новите отпуснати пенсии за тримесечието, прекратените са 29 700, показва още статистиката.

13 400 от новите пенсии са за стаж и възраст, близо 9000 са инвалидните пенсии.
Средно 10 месеца стаж не са достигали на хората, които са избрали да се пенсионират по-рано, но при по-нисък размер на пенсията. Законът допуска това да се случи при недостигаща една година стаж и по 0,4% по-ниска пенсия за всеки месец от ранното пенсиониране.

Пенсионните фондове нараснаха с 228 млн. лв.

Фондовете за допълнително пенсионно осигуряване изтриха загубите през първото тримесечие на годината, реализирани в резултат на спадовете на финансовите пазари заради кризата. За второто тримесечие фондовете отчитат увеличение на нетните активи с 854 млн. лв. (ръст от 5,7 на сто), като те достигат до 15,839 млрд. лева.

Това съобщиха от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Според представителите на пенсионните дружества само за три месеца спадовете през първото тримесечие се компенсират и хората вече имат повече пари по партидите си. Така активите във фондовете са с 228 млн. лв. нагоре за полугодието.

Най-нови

Миската от „Барселонагейт“ се появи, носи годежен пръстен

Митичната манекенка Борислава Йовчева, замесена в аферата „Барселонагейт“, излезе на светло след повече от 10 години в анонимност. „Ретро“...

Лена Бориславова ражда около 15 септември

Лена Бориславова в момента е бременна в 6-ия месец. Това разкри самата тя с публикация в социалните мрежи.

Любимата на Ламбо Ирен Кривошиева раздели имотите със сестра си

Ирен Кривошиева продава 600 декара гори и ниви. Звездата от "В името на народа" ще раздели парите от бъдещата...

Щерката на Кичка Бодурова идва на Черноморието за юбилея си

Кристи-Жаклин Зарпас, дъщерята на Кичка Бодурова, ще отпразнува 30-годишния си юбилей в България това лято. Това разкри именитата й...

Победителят от „Хелс Китчън“ Станислав с горещи разкрития за годеницата си

"Бях много притеснен преди да предложа брак на любимата си Божидара. Едва събрах смелост да направя тази крачка, но...

Още интересни публикации