сряда, септември 27, 2023

От петък затягат здраво мерките: Бойко обеща разхлабване на хватката за Коледа

До 21 декември затварят молове, ресторанти, училища, университети, спортът без публика

Последно

Пазете си касовите бележки, ще носят 1200 лева отстъпка от данъка за година

Който пазарува онлайн през годината и пази касовите бележки, издавани от търговеца, може да получи отстъпка от...

Късметче на деня за 27 септември 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 27 септември 2023 година Работи за щастието си сега, а...

Валери Божинов козирува на Бойко, подари му екип на „Левски“

Хитово видео с Бойко Борисов сподели в социалните медии култовият футболист Валери Божинов. Докато...

Противоепидемичните мерки започват от 27.11 до 21.12, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг на МЗ. Той подчерта, че мерките започват от петък вечерта. Т.е през деня всичко ще работи, учениците ще бъдат на училище. Не сме казали, че на 21.12 всички мерки ще отпаднат, казваме, че ще облекчим някои, каза още той.

Преустановяват се присъствените занятия от 1 до 12 клас, всички извънкласни дейности, занимални и др., висши училища, езикови центрове, образователни центрове и школи, детски градини и ясли.

Преустановяват се конгреси, семинари, тиймбилдинги, обучения.

Всички групови културни мероприятия се преустановяват, изключение правят посещенията на театри с капацитет 30% и с маски.

Спират всички частни тържества с над 15 човека.

Преустановяват се всички колективни и индивидуални мероприятия тренировки и състезания за лица до 18 год.

Преустановяват се посещенията във фитнес центровете.

Затварят всички заведения за хранене и кафенета, могат само да доставят.

Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина, търговските центрове и молове, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки, банки, дрогерии, оптики, зоомагазини, застрахователи офиси на телекомуникационни оператори. Магазините, които са малки по кварталите, продължават да работят.

Преустановяват се груповите туристически посещения в страната и чужбина.

Парковете остават отоворени, не налагаме вечерен час

Петър Волгин разказа играта на интелектуалците: Помнете любовния си период с Борисов

„Всичко, което не сте чули тук и не е описано в заповедта е разрешено„, подчерта министър Ангелов. И добави, че големите магазини за техника ще могат да работят.
„Това е трудно решение на правителството, но не мога да скрия благодарността си за това навременно решение“, каза Венцислав Мутафчийски. Тук не става въпрос за затваряне по домовете, но целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което ще настъпи най-рано към края на втората седмица и намаляване на смъртността, което се очаква към втората и края на третата седмица.

„Това е абсолютно необходимо, за да може здравната система да удържи. Имаме достатъчно медициснки легла, но с напредването на епидемията намалява броят на медицинските лица, които могат да се грижат за болните“, каза още ген. Мутафчийски.
Училищата, моловете, фитнесите, ресторантите и др. са най-рисковите места, където се събират хора. Ограничаването на контактите в тези места ще доведе до голям спад в рисковите контакти, коментира още ген. Мутафчийски.

Това е мярка, която е с точно определен срок, защото вече видяхме, че в други държави точно този срок даде резултат. Бяха посочени за пример Белгия и Франция. Като плановете са резултатите в България да дойдат около 15-16 декември. Това не означава, че автоматично ще се отхлабват мерки, поясни Костадин Ангелов.
Постижение ще е, ако заболеваемостта у нас падне с 30-50%, защото това са хиляди човешки животи, добави Венцислав Мутафчийски.

В момента Европа продължава да е в разгара на епидемията. В Европа са най-високи аболеваемостта и смъртта, информира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.
„Около половината от обществото счита, че мерките трябва да бъдат още по-строги и от по-рано, другата половина твърдят, че няма нужда от тях и това ще затрудни икономиката. Опитваме се да пазим хората и да не пречим на икономиката. Въвеждането на сегашните мерки за 3 седмици ще ни помогне да достигнем до плато и в заболеваемостта, и смъртността“, каза още Кунчев.

Имам надежда, че грипът тази година хем ще закъснее, хем ще е по-ниска заболеваемостта, добави доцентът.
На брифинга са и министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и членове на Националния оперативен щаб .
Всички пуснати в неплатен отпуск работници, защото държавата е затворила бизнесите, ще получават по 24 лв. на ден директно от държавата, обяви нова мярка социалната министърка Деница Сачева. Работодателят ще трябва само да подаде списъка и банковите сметки на хората в Агенцията за социално подпомагане, добави тя. За тази мярка правителстото е предвидило 50 млн. лв. А отпускането на помощта ще започне от понеделник, добави Сачева.

Бойко Борисов обяви от Банкя: Вдигаме заплатите на лекарите с 600, на сестрите с 360 лева

Продължава и изпълнението на мерките за покриване на част от заплатите известни като 60/40 и 80/20. Сачева припомни, че родители, нямащи вече право на платен отпуск, могат да ползват помощ от държавата в размер на минималната работна заплата и да излязат в неплатен отпуск. Така хората ще могат да си гледат децата, които не ходят на училище и детска градина.
Постигнахме баланс, доволен бе пък икономическият министър Лъчезар Борисов.

Той подчерта, че освен моловете, търговията не се затваря.
156 млн. лв. ще насочи държавата към нови мерки в помощ на бизнеса – покриване на разходи или част от оборота, която е загубена, добави министърът. Освен това ББР вече има одобрение от ЕК да финансира с до 1 млн. кредит малки и 2 млн. лв. средни фирми при облекчени условия.
Очаквайте подробности.

Най-нови

Късметче на деня за 27 септември 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 27 септември 2023 година Работи за щастието си сега, а не го оставяй на произвола....

Валери Божинов козирува на Бойко, подари му екип на „Левски“

Хитово видео с Бойко Борисов сподели в социалните медии култовият футболист Валери Божинов. Докато лидерът на ГЕРБ и бивш...

Богослов: Предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ

„Защо трябва да сме учудени, след като предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ и по-голямата част от Светия...

Кошмарна присъда чака заловените ни шпиони в Англия

Петима български граждани бяха задържани под стража, след като се явиха пред лондонски съд, обвинени в шпионаж в полза на Русия.

За 2 години: Сиренето, кашкавалът и яйцата поскъпнаха с рекордните 50%

Млякото, сиренето, кашкавалът и яйцата са поскъпнали с близо 50 на сто за две години. Годишната инфлация към края...

Още интересни публикации