събота, декември 3, 2022

От утре: Очакват ни проблеми с подаването на заявленията за пенсиии

От НОИ предупредиха за смущения в е-услугите, всичко идва от сървърите

Последно

Коментатор спомена забраненото от Ердоган име на Хакан Шукур, уволниха го на полувремето

Коментаторът на турската национална телевизия TRT Бакир Бакирчигил бе сменен на пулта на полувремето на мача от...

Лекарите спряха битката с рака на Пеле, Краля на футбола живее последните си дни

Краля на футбола Пеле може би живее последните дни от живота си. Той е...

Румен Радев тропна по масата: Наши граничари гинат за еврограницата, Марк Рюте е циничен

Президентът Румен Радев отправи едно от най-острите дипломатически послания, откакто е начело на "Дондуков" 2.

Потребителите може да имат проблем с ползването на електронните услуги на сайта на Националния осигурителен институт, предупредиха от ведомството.
Причината е, че на 9 и 10 октомври 2020 г. (петък и събота) ще бъде извършена планирана техническа профилактика на сървърните системи на институцията.

Сред електронните услуги на НОИ са подаване на заявление за отпускане на пенсия и/или добавка, както и подаване на заявление за преизчисляване на пенсия.
Потребителите могат да направят справка на сайта и за изчисляване на прогнозна пенсия и прогнозен размер на парично обезщетение за бременност и раждане.
Електронно хората могат и да подадат заявление за издаване на осигурителна книжка, и на удостоверение за изплатени парични обезщетения за безработица.

Експерт: Хората с ниска заплата да си прехвърлят втората пенсия в НОИ

Хората, които са се осигурявали на най-ниски нива, трябва да отидат и да си преместят вноските за втора пенсия в НОИ, за да получат поне една минимална пенсия, това посъветва бившият социален министър Лидия Шулева.

Според нея моментът е изключително важен за първата кохорта от пенсионери, родени след 1959 г. Тъй като факторите, които влияят на парите във втория стълб са прекалено много. Капиталовите схеми се правят за дълъг период – обикновено 40 г., колкото е трудовият стаж. Когато се е правила схемата през 2000 г. – са определили 20 г., но в тези години имаше 2 кризи и това се отразява. Не може да се компенсира изоставането, посочи Шулева.

„Моментът е ключов и трябва да се вземат решения как ще се формират пенсиите на първата кохорта от пенсионери, родени след 1959 г. Има едно обсъждано решение – да им бъдат намалени пенсиите с 20%, което категорично е несправедливо по три причини: ощетяват ги за времето, половината от което са внасяли пълна вноска.

Второ – пенсията от НОИ се формира 33% от държавата. Когато се изчислява процента, субсидията на държавата се маха и те отново се ощетяват. И трето – изчисляват се 5%, които доплаща държавата. Кумулативно това намаление на пенсията от първия стълб трябва да бъде не 20, а около 5-6 %, което автоматически води до по-голяма пенсия за повечето хора, но не и за тези на минимална пенсия.“, подчерта Шулева.

„Проблемът с минималните пенсии е голям, те винаги са субсидирани – с 40-42% от осигурителния доход – да кажем минималната заплата. Всъщност субсидиите винаги са били 50 – 54% т.е. тези пенсии, освен онези 33% , са субсидирани допълнително – дава им се – 50 – 54, 60% дори субсидиране от държавата. При втория стълб, когато няма откъде да се вземат тези пари, ще се получи за първата кохорта по-ниски пенсии“, категорична беше тя.

В момента това, което се случва – вдигат се минималните пенсии, но средните, попита Шулева. Докато минималните се стремим да са над 40% от осигурителния доход – средните са 30% от осигурителния доход. Това е изключително голям проблем и трябва да се обърне внимание на този въпрос.“, посочи тя.

Най-нови

Лекарите спряха битката с рака на Пеле, Краля на футбола живее последните си дни

Краля на футбола Пеле може би живее последните дни от живота си. Той е бил преместен в отделението за...

Румен Радев тропна по масата: Наши граничари гинат за еврограницата, Марк Рюте е циничен

Президентът Румен Радев отправи едно от най-острите дипломатически послания, откакто е начело на "Дондуков" 2. В коментар заради решението...

6 зодии ще намерят щастието през декември

РАКТова е вашият шанс да влезете в собствената си емоционална сила. Вие сте воден знак, което означава, че сте надарени с изострено...

С тази молитва на Духа ще забравим несгодите

Една изключително силна молитва на Духа:„Господи, Боже наш, да дойде Твоят благ Дух и да обгърне нашия дух в Своите обятия. Да...

Деси Цонева скандализира с интимни признания (Снимки)

На Деси Цонева й доскуча и направи такава мощна серия от интимни признания, които нагорещиха до червено последователите й в социалните мрежи....

Още интересни публикации