петък, септември 29, 2023

От утре: Очакват ни проблеми с подаването на заявленията за пенсиии

От НОИ предупредиха за смущения в е-услугите, всичко идва от сървърите

Последно

Късметче на деня за 29 септември 2023-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 29 септември 2023 година "Има ли по-голямо щастие от това…...

Нови разкрития за дрогирания шофьор, убил Стела н а АМ „Тракия“

Пет от глобите на шофьора от АМ "Тракия" са за превишена скорост на стойност 1100 лева, съобщава...

Синоптикът Петър Янков: Първият сняг може да се очаква след около 10 дни

Синоптикът Петър Янков съобщи, че температурите в края на септември ще бъдат между 25 и 28-29 градуса.

Потребителите може да имат проблем с ползването на електронните услуги на сайта на Националния осигурителен институт, предупредиха от ведомството.
Причината е, че на 9 и 10 октомври 2020 г. (петък и събота) ще бъде извършена планирана техническа профилактика на сървърните системи на институцията.

Сред електронните услуги на НОИ са подаване на заявление за отпускане на пенсия и/или добавка, както и подаване на заявление за преизчисляване на пенсия.
Потребителите могат да направят справка на сайта и за изчисляване на прогнозна пенсия и прогнозен размер на парично обезщетение за бременност и раждане.
Електронно хората могат и да подадат заявление за издаване на осигурителна книжка, и на удостоверение за изплатени парични обезщетения за безработица.

Експерт: Хората с ниска заплата да си прехвърлят втората пенсия в НОИ

Хората, които са се осигурявали на най-ниски нива, трябва да отидат и да си преместят вноските за втора пенсия в НОИ, за да получат поне една минимална пенсия, това посъветва бившият социален министър Лидия Шулева.

Според нея моментът е изключително важен за първата кохорта от пенсионери, родени след 1959 г. Тъй като факторите, които влияят на парите във втория стълб са прекалено много. Капиталовите схеми се правят за дълъг период – обикновено 40 г., колкото е трудовият стаж. Когато се е правила схемата през 2000 г. – са определили 20 г., но в тези години имаше 2 кризи и това се отразява. Не може да се компенсира изоставането, посочи Шулева.

„Моментът е ключов и трябва да се вземат решения как ще се формират пенсиите на първата кохорта от пенсионери, родени след 1959 г. Има едно обсъждано решение – да им бъдат намалени пенсиите с 20%, което категорично е несправедливо по три причини: ощетяват ги за времето, половината от което са внасяли пълна вноска.

Второ – пенсията от НОИ се формира 33% от държавата. Когато се изчислява процента, субсидията на държавата се маха и те отново се ощетяват. И трето – изчисляват се 5%, които доплаща държавата. Кумулативно това намаление на пенсията от първия стълб трябва да бъде не 20, а около 5-6 %, което автоматически води до по-голяма пенсия за повечето хора, но не и за тези на минимална пенсия.“, подчерта Шулева.

„Проблемът с минималните пенсии е голям, те винаги са субсидирани – с 40-42% от осигурителния доход – да кажем минималната заплата. Всъщност субсидиите винаги са били 50 – 54% т.е. тези пенсии, освен онези 33% , са субсидирани допълнително – дава им се – 50 – 54, 60% дори субсидиране от държавата. При втория стълб, когато няма откъде да се вземат тези пари, ще се получи за първата кохорта по-ниски пенсии“, категорична беше тя.

В момента това, което се случва – вдигат се минималните пенсии, но средните, попита Шулева. Докато минималните се стремим да са над 40% от осигурителния доход – средните са 30% от осигурителния доход. Това е изключително голям проблем и трябва да се обърне внимание на този въпрос.“, посочи тя.

Най-нови

Нови разкрития за дрогирания шофьор, убил Стела н а АМ „Тракия“

Пет от глобите на шофьора от АМ "Тракия" са за превишена скорост на стойност 1100 лева, съобщава bTV. В...

Синоптикът Петър Янков: Първият сняг може да се очаква след около 10 дни

Синоптикът Петър Янков съобщи, че температурите в края на септември ще бъдат между 25 и 28-29 градуса. В началото...

Продават колата на покойния Берлускони в Бургас

Луксозна лимузина, в която се е возил Силвио Берлускони, бе обявена за продан в Бургас, съобщава „Телеграф“. Сребристото „Ауди“...

България е страната на чудесата: Перничанка стана сестра на баща си

Набедиха по погрешка жена за длъжник на ВиК и я осъдиха да плаща чужди борчове. Абсурдният случай е от...

Намериха тленните останки на двама тийнейджъри, изчезнали преди 23 години

Джереми Сайдс има свой канал в Ютуб, в който участва в разплитането на криминални загадки от миналото. Последният му...

Още интересни публикации