понеделник, март 27, 2023

Официално: Пожизнен ТЕЛК ще има за още 31 заболявания

Процентът на неработоспособност вече ще отчита и съпътстващите заболявания

Последно

Късметче на деня за 27 март 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 27 март 2023 година Днес е време за равносметка. Отсей...

4 зодии имат магнетични гласове, с които постигат целите си

Астрологията е увлекателна тема и може да ни каже много за нас самите. Например за някои зодиакални...

За още 31 заболявания ще се дава пожизнен ТЕЛК. А в оценката вече няма да се взема предвид само водещото заболяване, а процентът на неработоспособност вече ще отчита и съпътстващите заболявания.

Това гласят промени в наредбата за медицинска експертиза, които Министерският съвет прие днес. Хората с психични заболявания под 90% също вече ще имат право на чужда помощ, гласи друга от промените.

Родители на деца до 12 г. вече ще могат да ползват болничен, за да се грижат за тях, ако те са върнати от училище или детска градина и са поставени под карантина.

Аз се извинявам, че министерството забави наредбата, но имаше доста работа по нея, изключително много предложения постъпиха по време на общественото обсъждане и бяхме длъжни да се съобразим с тях, каза министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

Мисля че направихме нещо много добро, бяха съобразени исканията и на хората с увреждания. Да не казвам, че е нещо революционно, но със сигурност ще направи хората да живеят много по-добре, допълни той.

Меджидиев обясни, че се готвят и промени, които да ускорят издаването на ТЕЛК решения – да се позволи на повече експерти да правят оценка на неработоспособността, но и ще се разпише срок, в който те трябва да излязат с оценка.

На заседанието е гласуван и календарът за грипни имунизации. Ще се мисли и как да се приложи профилактика срещу стрептококи и пневмококи.

„Грипът е с много голямо разпространение и доста по-тежко протичане. Слава Богу, в някои области, където се взеха мерки, давам пример Бургас, вече имаме преминаване на пиковата ситуация на заразяване с грип.

Вървим надолу. Имаме няколко области в страната, в които са все още са високи нивата. За София положението е спокойно, не се налагат допълнителни мерки“, обясни Меджидиев.

Вече са направени и допълнителни доставки на липсващите в аптечната мрежа медикаменти. „Нашето правителство положи огромни усилия, тъй като бяхме в заварено положение.

Чувате изявленията а на бившата министърка на здравеопазването, в които тя започва да употребява лични нападки конкретно срещу мен и хора в моя екип.

Но аз не искам това да се превръща в задочен или директен спор между мен и нея. Нашият служебен кабинет на Министерство на здравеопазването има една единствена цел:

да помогне гражданите да бъдат подсигурени с медикаменти и промените, които залагаме са в насока така да бъде организирана системата за наблюдение на лекарствените средства, че тя да извършва реален контрол“, каза Меджидиев.

Най-нови

Седмичен хороскоп за 27 март – 2 април 2023 година: Изненади за Близнаците, разочарования за Раците

Седмичен хороскоп за 27 март - 2 април 2023 година ОвенСедмицата от 27 март до 2 април ще има...

4 зодии имат магнетични гласове, с които постигат целите си

Астрологията е увлекателна тема и може да ни каже много за нас самите. Например за някои зодиакални знаци се казва, че имат...

Лична драма: Любовницата ми спаси брака ми

Благодарение на любовницата си успях да спася брака и семейството си. Ето как се случи всичко – ожених се много млад, едва...

Сашо Кадиев насади Деси Стоянова на пачи яйца

Сашо Кадиев за пореден път прикова погледите с колоритни изказвания в "Преди обед", а най-потърпевша, не за първи път, се оказа екранната...

Две участнички в „Стани богат“ втрещиха зрителите, Билалов гледа сеир

"Това се нарича диалект и то от гадните. Такива хора като тази госпожица не трябва да им се позволява да участват в...

Още интересни публикации