неделя, декември 3, 2023

Пазете си касовите бележки, ще носят 1200 лева отстъпка от данъка за година

Ще има награда - 10% от събраното, ако дадем информация, че някой крие налози

Последно

За три зодии Коледа ще е най-щастливото време от годината

Във вълшебния свят на астрологията, някои зодии биват по-осветени от благоприятните влияния на звездите по време на...

С тази молитва ще решим всичките си проблеми

Казването на една молитва или повече молитви имат силно психологическо и емоционално въздействие върху хората. Всеки вярващ...

Ясно е какво следва след уволнението на Цитиридис

Ерата на "Шоуто на Николаос Цитиридис е към края си. На 1 декември беше излъчен последният епизод...

Който пазарува онлайн през годината и пази касовите бележки, издавани от търговеца, може да получи отстъпка от платения ДДС.

Сумата е ограничена до 100 лв. месечно, или 1200 лв. за година.

Това предлагат от финансовото министерство с промяна в Закона за облагане на физическите лица.

Експертите на Асен Василев обявиха пакета данъчни закони на сайта си за обществено обсъждане.

Бонусът се полага, ако са изпълнени няколко условия – купувачът да е пълнолетен към 1 януари на данъчната година, фискалният или системният бон да не е към фактура, да са издадени от търговец с регистрация в НАП, а единичната стойност на покупката да не е над 2000 лв.

Друго предложение предвижда, ако получател на стока или услуга не получи касова бележка, да може да откаже да плати.

В предишното предложение на финансите тази опция бе разписана при неиздаване на касов бон в ресторант, сега се предлага да важи за всички стоки и търговци.

Мотивите на вносителите са, че гражданският контрол за издаване на фискални бонове е работеща мярка за изсветляване на икономиката.

Всеки, който подаде сигнал до НАП за укриване на данъци, да получава 10% от събраната от данъчните сума, предвижда пък промяна в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс.

Въпреки че укриването на данъци и задължителни осигурителни вноски е проблем на всички развити икономики, този проблем е особено значим и за България, където събираемостта на тези публични вземания все още не е на необходимите нива.

Затова ще се използват всички позволени от закона средства за повишаването й, се казва в мотивите на вносителите.

От финансовото министерство съобщават, че такава уредба има в редица държави, като най-пълна и работеща е тя в САЩ и Великобритания, пише „24 часа“.

Практиката е показала, че най-често подаващите сигнали са служители или партньори на нарушителя, които разполагат с вътрешна информация и достъп до документи.

За да няма спекулации и злоупотреби с това право и за да не бъдат засипани инспекторите на НАП с доноси, е предвидено да се разследват само сигнали, които съдържат конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите.

Заложен е и долен праг за разкритите допълнително суми от неплатени данъци, над който ще се изплащат възнагражденията – над 3000 лв.

Предвидено е и наказание при трикратно подаване на невярна информация за едно и също лице.

Предложеният проект за поправки на кодекса изяснява и изключването от принудително изпълнение на обезщетението по трудово правоотношение, всяко друго възнаграждение за труд, пенсията или стипендията в общ размер до минималната работна заплата.

Новият текст предвижда да не подлежи на запор сума, равна на минималната заплата плюс 50% от разликата между средната, определена по данни на НСИ.

Промени в Закона за облагане на доходите на физическите лица пък позволяват признаване на 10% разходи при сделки с финансови активи и валути, включитено виртуални.

Аргумент за това предложение е, че за извършването им се плащат регистрации, такси, комисиони и т.н.

С изменения в Закона за местните данъци и такси се предвижда сгради с нулево енергийно потребление да бъдат освободени от данък.

Целта е да се стимулира санирането и повишаване на енергийната ефективност.

Предлага се отмяна на критерия “година на въвеждане в експлоатация на съществуващи сгради”, като и най-старите са задължени да имат най-малко клас В.

Друга поправка предлага да се въведе патентен данък за събирачите на семена, гъби, включително трюфели, плодове, лечебни и ароматни растения. В момента те плащат данък за доходите си.

В Закона за корпоративното подоходно облагане се предвиждат 15% данък за мултинационални компании, които имат минимум 750 млн. евро годишен оборот.

Предвидена е промяна в системата за държавна помощ на земеделските стопани чрез преотстъпване на корпоративен данък, ако инвестират в земя и сгради. Тя ще се прилага до 31 декември 2029 г.

Домашната бира остава с акциз, слагат и на вейповете

Домашната бира остава с акциз, става ясно от направените предложения за промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

В началото на август депутатката от ПП-ДБ Даниела Божинова заяви, че ще внесе поправка, според която до 100 литра бира, произведени в домашни условия, да не се облагат.

Тази идея обаче не е намерила засега място в промените на закона.

Предлага се намаленият акциз с 50% да важи за бира, произведена от независими малки пивоварни, ако тя не надхвърля 3,5% алкохолно съдържание.

Акциз се слага и на нагреваемите цигари, в които се използват продукти от растения, плодове или билкови смеси вместо тютюн.

Те са известни като вейпове и досега не се облагаха.

Ставката за тях е 331 лв. за килограм от 1 януари 2024 г., 380 лв. от 2025 г. и 400 лв. от 2026 г.

Аргумент за въвеждането на облагане и за тях е, че те навлизат масово на пазара и се купуват главно от младежи.

Физически лица могат да изпращат, пренасят или превозват в чужбина тютюневи изделия и алкохолни напитки, когато стоките не надхвърлят ограниченията в правилника за прилагане на закона и това не се прави редовно.

Това означава да се пренасят свободно не повече от 200 броя цигари.

Позволените количества алкохол са общо 1 литър концентрат, 4 литра непенливо вино и 16 литра бира.

Който изпраща, пренася или превозва за друга държава тютюневи изделия или алкохолни напитки в нарушение на ограниченията, ще се наказва с глоба в размер от 1000 до 4000 лв., а при повторно нарушение – от 3000 до 6000 лв.

За брашно и хляб ДДС отново 0%, за заведенията става 20%, но може да е и 9%, ако минат на патент

Удължаване на срока за прилагане на нулева ставка на ДДС за хляб и брашно предлагат от финансовото министерство.

Целта е да се смекчи въздействието на високите цени върху домакинствата, по-специално върху най-уязвимите групи.

Това означава, че всички останали намалени ставки по косвения данък трябва да отпаднат от 1 януари 2024 г.

Финансовият министър Асен Василев обаче остави отворена врата за запазване на 9% за заведенията, ако приемат всички мерки против криенето на данъци в сектора.

Основата е да минат на патентен данък.

При ресторантите той ще се определя според броя на местата за сядане, а в хотелите – според броя на леглата.

Ще има и допълнително зониране, така че ставката ще е различна за ресторант на булевард “Витоша” в столицата и в крайпътно заведение, както и в курортите по морето.

Според финансовия министър патентният данък е и по-ефективен за планиране на приходите в хазната.

Първите реакции от бранша засега са, че приема промяната.

Шефът на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов например заяви, че така е организирана данъчната система в много страни в ЕС и патентният данък е по-справедлив, но зависи от конкретните ставки.

Заплатите само по банков път, стриктно издаване на касови бележки, изрядно счетоводство също са сред условията за запазване на 9% ДДС за бранша.

Други промени в закона предвиждат да се въведе отсрочено плащане на данъка при централизирано оформяне при внос на стоки, т.е. ако това се случва на митницата.

Предвидени са и правила за запазване на данъчния кредит при унищожаване или бракуване на стоки.

Допълнителното обезпечение, което правят търговците на течни горива, се намалява от 20 на 10%.

Най-нови

С тази молитва ще решим всичките си проблеми

Казването на една молитва или повече молитви имат силно психологическо и емоционално въздействие върху хората. Всеки вярващ може сам да си подбере...

Ясно е какво следва след уволнението на Цитиридис

Ерата на "Шоуто на Николаос Цитиридис е към края си. На 1 декември беше излъчен последният епизод на шоуто, а след него...

Коко от „Фермата“ сподели за огромната си семейна драма

Тежка семейна драма преживява футболистът Коко от "Фермата", който е сред претендентите за победата. Риалити героят призна през сълзи, че един от...

Цветелина Грахич извади мръсните тайни на попфолка на показ

Цветелина Грахич реши да си развърже езика и да каже цялата истина за попфолк бранша и на какво са подложени изпълнителите. Тя...

10 автентични български думи, които младото поколение не знае

Разнообразна е етимологията на старите български думи! От праславянски, старобългарски, латински, гръцки, църковнославянски, ирански и по късно турски, руски, френски, немски, английски,...

Още интересни публикации