сряда, септември 27, 2023

Пеевски, Божков и Гайтански: Как Витоша се превърна в парк с луксозни резиденции

Из дебрите на софийските потайности

Последно

Късметче на деня за 27 септември 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 27 септември 2023 година Работи за щастието си сега, а...

Валери Божинов козирува на Бойко, подари му екип на „Левски“

Хитово видео с Бойко Борисов сподели в социалните медии култовият футболист Валери Божинов. Докато...

Богослов: Предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ

„Защо трябва да сме учудени, след като предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ...

Рано сутринта, работен ден в средата на седмицата. По прашния път от хижа „Алеко“ към Драгалевци с висока скорост се спуска кортеж от черни джипове. Не, това не е подранил любител на планината, който се връща от разходка, а гражданин, който отива на работа в града.

През последните 20 години Витоша инфраструктурата привидно запустява – работещите влекове и лифтове трайно намаляват, а добрите неща се случват въпреки Столичната община и собственика на съоръженията в планината, пише capital.bg. Докато публичното запада, частното процъфтява. От около 15 години Витоша (от страната към хижа „Алеко“) се превръща в нещо като вилна зона. Бивши хижи и почивни станции се превръщат в частни резиденции.

В планината такива имат хазартният бос в изгнание Васил Божков, депутатът милионер Делян Пеевски, адвокат Тодор Батков, Калин Пешов („Главболгарстрой“). Близкият до ГЕРБ и ДПС бизнесмен Румен Гайтански-Вълка наскоро наема за срок 10 години почивната станция на Министерството на земеделието, която ремонтира.

Красимир Гергов купува от Столичната община горския дом до „Алеко“, а фирми, свързани с Първа инвестиционна банка, са собственици на два изоставени хотела.
На фона на замиращата обществена инфраструктура в планината тя негласно се трансформира от „народен парк“ (старото наименование на защитената местност) в частен.

Свръхзастроената планина

Хижа „Алеко“ е една от най-старите хижи в България (всъщност втората след „Скакавица“ в Рила), като строежът й започва през 1924 г. През 50-те и 60-те години строителството на Витоша става масово и мащабно. За предприятията и творческите и трудовите организации в столицата и Перник е било въпрос на чест да имат почивна станция в планината – както от страната на „Алеко“, така и в местността Златните мостове.

В района на хижа „Алеко“ в радиус от по-малко от километър държавата построява три големи хотела – „Простор“ (а до него и почивния дом на комбината „Кремиковци“), „Морени“ и „Щастливеца“.
В края на 80-те в планината има 14 хижи, 43 почивни станции и творчески домове, десет хотела, 14 ресторанта и т.н. Собствена резиденция (вила „Аглика“) с басейн и тенис корт има, естествено, Тодор Живков.

Изграждането на подобна инфраструктура очевидно не отговаря на потребностите на посетителите на планината, която е по-скоро дестинация за еднодневен или уикенд туризъм.
Дотирането от държавата на предприятията, неработещи на пазарен принцип, спира след 1989 г. и така отпада задължението на профсъюзите да осигуряват „пълноценното оползотворяване на почивките и отпуските на работниците“, като „стопанисват почивните домове“. Някогашните почивни домове и хотели започват да пустеят. До началото на XXI век, когато започват да стават частна собственост.

Пеевски, Божков, Пеевски, Божков и Гергов…

През 2007 г. „Алфа медиа груп“ купува бившата почивна станция на Полиграфическия комбинат. Въпреки че собствеността на „Алфа“ е офшорна, тя се свързва с депутата от ДПС и издател Делян Пеевски. Това е дружеството, в което са голяма част от имотите в България и чужбина, които депутатът от ДПС използва.

Същата година майката на Пеевски Ирена Кръстева придобива вестниците „Телеграф“ и „Монитор“ с кредит от КТБ. „Алфа медиа груп“ също е финансирана от фалиралата впоследствие банка.
През 2014 г. „Алфа“ прехвърля десетки имоти на „Балканска медийна компания“ (вече официално собственост на Пеевски). Сред тях е и почивната станция на Витоша.

Според източник на „Капитал“ в службите за сигурност именно това е мястото, на което е бил подготвян атентат срещу Пеевски през 2015 г., за който се твърди, че е поръчан от Русия и заради който депутатът ползва охрана от НСО вече пета година.
Днес почивната станция на Полиграфията е собственост на фирма на Делян Пеевски.

Депутатът от ДПС контролира и още един обект на Витоша – през 2011 г. той купува от бившия министър на спорта Владимир Иванов-Лучано (назначил майка му за шеф на тотото) и някогашния ресторант „Воденичарски механи“, който днес носи името „Ривърсайд“.
Съсед на Делян Пеевски в парка Витоша, също с два имота, е и Васил Божков.

В края на януари, когато цялата държава вече работеше не „за“, а срещу бившия вече хазартен бос, МВР разпространи снимки до медиите именно от резиденцията му на Витоша – бившата вила „Аглика“, построена навремето за Тодор Живков. През 1997 г. резиденцията е приватизирана от Емил Кюлев, а през 2015 г., след като е три години на пазара, Весела Кюлева я продава на Божков.

Година по-късно собственикът на „Нове холдинг“ ще купи още един имот в парка – някогашната болница за продължително лечение и рехабилитация над Драгалевци. Четири години след сделката тя е изоставена, а след акцията срещу Божков е запорирана от прокуратурата, както и вила „Аглика“.

Контролираната от Столичната община Първа градска болница от 2014 г. се опитва да продаде масивната четириетажна сграда (с РЗП 1.5 декара) на санаториума. Първоначалната цена е 2 млн. лв., която следващата година пада до 1.3 млн. лв., за да бъде продадена в крайна сметка за малко над 1 млн. лв. в началото на 2016 г.

И ако при продажбата на санаториума над Драгалевци е имало някакво състезание, то не така стоят нещата с друг ключов обект на Витоша – т.нар. Горски дом, който е разположен на пътеката, свързваща хижа „Алеко“ с намиращата се в съседство Меча поляна (и пистата „Витошко лале“). Сградата, в която има 20 легла за спане и ресторант с 40 места, е продадена на търг през 2011 г. за 323 хил. лв. – точно 10 хил. лв. над първоначалната цена. Купувачът е свързаната с Красимир Гергов „Гео адвайзърс“. Към днешна дата Горският дом е затворен, но в същото време Столичната община не е поставила каквито и да било условия към бъдещия собственик.

Може и под наем

Един от най-новите обитатели на природния парк е близкият до ДПС и ГЕРБ бизнесмен Румен Гайтански-Вълка. През 2019 г. той наема за срок 10 години почивния дом на Министерството на земеделието и храните – „Ведра“. Станцията се намира в долната част на пистата „Витошко лале“. Наемът е 2700 лева на месец, като заради заявената инвестиция от близо 1 млн. лв. фирмата на Гайтански „Аква Вива“ получава гратисен период от две години, като е задължен да осигури 30% отстъпка за услугите, които се предлагат от почивния дом.

В близост до „Ведра“ се намира хижа „Северина“ – бившият почивен дом на предприятието „Водно стопанство“. През 2004 г. „Интерком“ приватизира дружеството за 1.66 млн. лв., а през 2017 г. продава хижата на Калин Пешов – председател на управителния съвет на „Главболгарстрой холдинг“, който я използва и в момента.

Подобна е съдбата и на друг почивен дом на Витоша – на ГУСВ, който се намира под „Алеко“. През 2000 сградата, в която има 30 места за настаняване, е продадена от държавата на частна фирма, която след седмица я продава на дружество на Майкъл Чорни. През 2004 г. адвокатът му Тодор Батков я купува от него за 2.78 млн. лв. По информация на „Капитал“ именно Батков и семейството му я ползват и в момента.

Цеко от „Алеко“

Ако в ниската част на планината кипи живот, малко по-нагоре – в района на хижа „Алеко“, нещата не изглеждат точно така.
През 2002 г. Николай Банев започва да приватизира съоръженията, които са собственост на Министерството на спорта, а четири години по-късно в битката за лифтовете и влековете се включва и Цеко Минев, който само за няколко години става пълен „господар“ на планината.

През следващите 15 години свързаното с мажоритарния акционер на Първа инвестиционна банка „Витоша ски“ получава „пълен съпорт“ от ГЕРБ както в Столичната община, така и на централно ниво. Резултатът от присъствието на „Витоша ски“ в планината е, че към днешна дата там работи един-единствен лифт (Симеоновския кабинков), а Романския, Драгалевския и „Академика“ постоянно биват спирани.

С Първа инвестиционна банка се свързва собствеността на два от пустеещите хотели на Витоша – „Простор“, преди това собственост на Николай Банев, и намиращият се до него „Еден“ (бившият почивен дом на комбината „Кремиковци“, който преди това е на Валентин Захариев).

На този фон

Преди седмица кметът Йорданка Фанъдкова, която иначе участва в управлението на София от 2005 г., за пореден път направи заявка да накара собственика на лифтовете да ги възстанови, отчитайки очевидното: „Собствениците на лифтове на Витоша нямат желание“ Последният опит на общината беше през 2018 г., когато бяха издадени заповеди за възстановяване на Княжевския лифт, който не работи от началото на 90-те. Едната заповед беше отменена от съда, а за другата се чака окончателно решение в края на годината.

Кметът на София съобщи като нещо революционно, че за 2020 г. общината е заделила 130 хил. лв. за възстановяване на два заслона, няколко туристически пътеки и маркировка. Това прави около 10% от стойността на продадените общински имоти в парка през последните осем години. Въпрос на приоритети.

Най-нови

Валери Божинов козирува на Бойко, подари му екип на „Левски“

Хитово видео с Бойко Борисов сподели в социалните медии култовият футболист Валери Божинов. Докато лидерът на ГЕРБ и бивш...

Богослов: Предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ

„Защо трябва да сме учудени, след като предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ и по-голямата част от Светия...

Кошмарна присъда чака заловените ни шпиони в Англия

Петима български граждани бяха задържани под стража, след като се явиха пред лондонски съд, обвинени в шпионаж в полза на Русия.

За 2 години: Сиренето, кашкавалът и яйцата поскъпнаха с рекордните 50%

Млякото, сиренето, кашкавалът и яйцата са поскъпнали с близо 50 на сто за две години. Годишната инфлация към края...

Вкарват Славчо Пеев в санаториум

На специално лечение в санаториум ще се подложи актьорът ветеран Славчо Пеев. Комедийната звезда на Сатирата е започнал да...

Още интересни публикации