неделя, октомври 1, 2023

Писателят Христо Нанев: Слава Севрюкова разкри загадката на Мона Лиза

Руски журналисти я питат кой се крие зад замисления, полуусмихнат образ на Джокондата

Последно

Четири зодии ще открият истинско щастие през октомври

Октомври е един от най-красивите месеци в годината, когато листата на дърветата започват да се оцветяват в...

Лична драма: Как не забелязах истинското му лице на садист

Обичам те. С тези думи на уста, след поредния скандал, съпругът ми отново се опитва да си...

Новата Мис България разкри от какво не би се отказала за нищо на света

Елизабет Кравец е новата Мис България, а произходът й породи ожесточена дискусия доколко е правилно да й...

„Кой се крие зад замисления, полуусмихнат образ на Мона Лиза, другарко Севрюкова?“, питат руски журналисти феномена Слава Севрюкова преди години в София.

А тя заразказвала така: „Виждам… ранен септемврийски следобед. Необичайно горещо.

Въздухът ще се възпламени. Пред мен е Леонардо, пристъпва едва-едва.

След обичайната сутрешна разходка се връща уморен. Нахвърлял е скици сред открояващата се в далечината природа.

Под мишницата е с триножник на рамо и руло рисувателни картони. Празен мях за вода се полюшва на другото му рамо, а е страшно жаден.

Безпомощно се озърта – ни извор, ни чешма. В тоя миг забелязва каруца и селянка в нея.

Той я моли за вода. Жената му подава своя мях. Вкопчен в него, пие жадно! Утолил жажда, припряно връща меха, дори не благодари.

Сърцатата селянка поема юздите и продължава по пътя си. Сепнат, художникът се озърта. Последва стапящото се видение на жената.

Изведнъж тръсва глава, сякаш излиза от дълбок сън. Обзет е от внезапно озарение и поляга на триножника на земята. Разгръща рулото с картони, грабва един и без да го погледна, с размах го обгръща.

На обратната страна на листа с въглен е изобразен старинен замък от близката околност. Утолил жажда, съживен, само привидно е подминал селянката.

Нещо в позата и най-вече специфичният израз на лика й силно са го впечатлили. Започва да нахвърля образа й, на един дъх я скицира. Със страст, като обсебен.

„Що за призрачно лице“, си мисли. Тук Слава млъкнала и след малко възкликнала: „Боже, та лицето й е леко изкривено отляво!

Защо е тъй деформирано изражението на бедната женица? Виждам я… На пет-шест години. Живее в близкия чифлик до изобразения от Леонардо замък.

Бедни родители. Грижат се за добитъка на господарите. Момиченцето от малко язди. Веднъж конят му се подплашил и го хвърлил.

То пада възнак, получава коварна травма – възпаление на лявата половина на лицевия нерв“. Слава Севрюкова дори назовала медицинската диагноза: „Фациалис!“

Откритието поразява присъстващите на този сеанс-разходка назад във времето. Слава продължава да вижда картината на миналото и сама си говори: „Боже, от това падане ли е тази прословута усмивка?“.

Така ясновидката разбулва пред най-близката си приятелка Милена Нейкова и руски журналисти една вековна загадка.

Джокондата се усмихва криво, защото е имала пареза на лицевия нерв – това е отговорът. Руските журналисти приемат неочаквания прочит на загадката като невероятна сензация.

След това разговорът между тях се „възкресява“ от човека, който написа поредица от книги, посветени на надарената пророчица – Христо Нанев от Пловдив.

Феноменът Слава Севрюкова е ясновидка, диагностик, лечител, духовно извисен човек.

Професори я наричат „окото на Вселената“ и я търсят за съвети от професионално и лично естество.

Леля Слава, както я наричат всички, които са я познавали, има завършено четвърто отделение, ала с лекота говори на езика на науката, пише bgdnes.bg.

Тя описва геометрията на атома и кристалната решетка на простото вещество, посочва тяхната пълтност и строеж, формулира закони за движението на автомните частици, има признати научни изобретения.

Най-нови

Лична драма: Как не забелязах истинското му лице на садист

Обичам те. С тези думи на уста, след поредния скандал, съпругът ми отново се опитва да си извоюва прошка. Понякога се оглеждам...

Новата Мис България разкри от какво не би се отказала за нищо на света

Елизабет Кравец е новата Мис България, а произходът й породи ожесточена дискусия доколко е правилно да й бъде връчена короната. Тя е...

Неделина след „Фермата“: Излязох победител

Неделина Цанева влезе като популярно лице във "Фермата", но противно на много очаквания, че ще е по-пасивна в чисто селската работа, тя...

Иво Аръков остана без работа, ясно е кой е заместникът му

Макар в личен план да му провървя и наскоро да стана татко, не може да се отрече, че в последно време Иво...

Спомени от соца: Дължахме всички успехи на Тато

Калин Тодоров (1953 г.) е завършил Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През целия си живот той е работил като...

Още интересни публикации