четвъртък, октомври 21, 2021

Поредната секира: Около 150 лева плащаме за зимнината тази година

Продуктите поскъпнаха драстично, лютеницата ни излиза солено

Последно

Екзотика: България без първа дама, ако изберем Герджиков за президент

България остава без първа дама за пръв път в историята си, ако ректорът на Софийския университет и...

Важно за всички българи: Как и къде се вади зелен сертификат

Зеленият сертификат е документ за завършена ваксинация, доказано преболедуване или отрицателен тест за COVID-19. Той може да...

Министър Кацаров: Сертификат за деца само над 18 г, от утре учениците в София са онлайн

Народът ни е изправен пред огромно изпитание и много хора не си дават сметка, че всеки 7-и,...

Години наред зимнината е запазена марка на много българи. През септември обикновено е времето, когато се правят домашни лютеници, туршии и други за зимата. В магазините вече има голямо разнообразие на такива продукти, до както се казва – няма по-вкусно от домашното.

Lupa.bg пресметна, че традиционната зимнина за средно количество от 15 буркана излиза между 130 и 150 лева в зависимост от продуктите. В това число влизат домашна лютеница, кисели краставички, туршия, печени чушки и консервирани домати. В тази цифра не влиза токът. Като прибавим и него, крайната цена за зимнина излиза наистина солена.

Лекар алармира за опасност от любимите бабини храни

Тази година цените на продуктите за зимнина са доста по-високи и съответно зимнината излиза по-скъпо. Оранжерийните домати вече струват 1,72 лева на едро, като увеличението е със 7,5 на сто за седмица. Преди година те са стрували 1,53 -1,60 лева за килограм.

Още по-драстично е поскъпването на червения пипер – другата основна суровина за лютеницата, през последната година. В момента на борсите и тържищата в страната зеленчукът се търгува срещу 1,87 лева за килограм, докато година по-рано цената на едро е била 1,31 лева за килограм. Олиото също е с близо 30 на сто по-скъпо спрямо средата на септември 2020 г.

Така реално лютеницата за зимата ще ни излезе солена. Още повече, че самите търговци също слагат надценки и крайният потребител плаща с поне 10 на сто по-скъпо от цената на борсата. И въпреки че при направената домашно няма консерванти, оцветители и подобрители, цените на зарзавата вероятно ще откажат домакините от направата на буркани с печени чушки и лютеница.

Тайната на перфектните кисели краставички падна

Подобна е ситуацията и с бурканите с кисели краставички, тъй като на едро в момента килограм корнишони се продава за 1,85 лева. Както и за останалите туршии. Докато през ранната есен на 2020 г. зеле и моркови са стрували около 65-75 стотинки за килограм, сега цените им се движат около левче.

Направата на сладка и плодова ракия също е поскъпнала през последната година. Захарта, която е нужна за направата им, обаче е запазила цената си непроменена за последната година и се търгува за средно 1,37 лева за килограм на едро.

Най-нови

Важно за всички българи: Как и къде се вади зелен сертификат

Зеленият сертификат е документ за завършена ваксинация, доказано преболедуване или отрицателен тест за COVID-19. Той може да се получи от мястото на...

Министър Кацаров: Сертификат за деца само над 18 г, от утре учениците в София са онлайн

Народът ни е изправен пред огромно изпитание и много хора не си дават сметка, че всеки 7-и, приет в болница умира, каза...

Късметче на деня за 18 октомври 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 18 октомври 2021 година Щастието ще дойде при теб, когато си на правилния път. Не...

Три са зодиите, които са царе на моногамната любов

Тези зодии са сигурни в избора си и когато се влюбят, то определено е за дълъг период. Сериозни и лоялни, те няма...

Мощна молитва към Иисус Христос

Молитвите са силни думи с много положителна енергия, които могат да ни помогнат да станем много по-добри и духовно извисени хора. Разбира...

Още интересни публикации