петък, юни 18, 2021

Постна гозба с коприва и гъби за бърза и адски вкусна вечеря

Една свежа постна манджа с коприва

Последно

Тази вечер в „Безмилостен град“ (18 юни): Недим доказва, че Агях е невинен

"Безмилостен град" е сериал, излъчващ се всяка делнична вечер от 20:00 часа по bTV, Теленовелас разкрива какво...

Разкошни кюфтенца от тиквички с чесън: Изпитана рецепта за всеки вкус

Влизаме в сезона на тиквичките и най-вкусните пресни зеленчуци. Предлагаме и чудесна рецепта за пикантни кюфтета от...

След инцидента Софи Маринова си призна: Страх ме е от Гринго

Софи Маринова май най-после каза истината за счупената си ръка. Говорителят на етрополската легенда първо заяви, че...

Ако и на вас ви се хапва една свежа постна манджа с коприва, запретвайте ръкави и я пригответе по тази рецепта – вкусът ѝ със сигурност ще е разкошен, предават от actualno.com.
Необходими продукти:
коприва – 150 грама
спанак – 2 шепи или други зелении по избор
гъби – 5 бр. печурки
пресен лук – 2 стръка пресен
чесън – 1 стрък
червен пипер
черен пипер
джоджен
девесил
сол
олио

Най-крехкото и ароматно телешко варено по оригинална рецепта, има си и чалъм

Начин на приготвяне:
Копривата и спанакът (или други зелении) се измиват. Спанакът се накъсва. Копривата се попарва във вряща вода за няколко минути. Когато е готова, се запазва част от водата, измива се копривата със студена вода и се отцежда добре. Лукът и чесънът се нарязват на дребно. Изцедената коприва се нарязва на ситно. Гъбите се нарязват на не толкова дребно. В сгорещено олио се запържват гъбите с лука. Към тях след това се добавя и чесънът. Прибавя се по-нататък и копривата и около ½ ч.ч. от водата от копривата. Оставя се да заври и се слага и спанакът. Слагат се подправките и постната манджа се оставя на слаб огън, докато се сготви всичко добре. За непостен вариант на гозба с коприва и гъби след подправките се добавят 2-3 предварително добре разбити яйца и малко натрошено сирене. Консумира се и топло, и студено, самостоятелно или сервирано с 1 лъжица кисело мляко.

Коприва (Urtica) е род покритосеменни растения от семейство Копривови (Urticaceae). Той включва между 30 и 45 вида, главно многогодишни тревисти растения. Най-известният представител на рода е обикновената коприва (Urtica dioica), разпространена в Европа, Северна Африка, Азия и Северна Америка. Копривата е покрита с тънки власинки, които при допир отделят парлив сок.

Ако сте от тези хора – не яжте супа

Гъбите (Fungi) са биологично царство еукариотни организми, неподвижно прикрепени, без хлорофил, листа и стъбла. Те са сухоземни форми, макар че развитието им изисква влага. Само най-примитивните от тях живеят във вода. Най-голяма група представляват почвените гъби. Други са паразити върху животни или растения. Трети се намират върху органични отпадъци, продукти, стъкло, дървесина. Няма материя, върху която не биха могли да се развият при наличие на топлина и влага. Тялото им е изградено от нишки (хифи). Съвкупността от хифи се определя като мицел. При по-нисшите организми мицелът е едноклетъчен. При едни форми клетките имат сферична форма с едно ядро (квасни гъбички), а при други мицелът има типичен вид – клетката е силно разклонена и многоядрена (хлебен мухъл). При по-висшите гъби мицелът е многоклетъчен (синьо-зелена плесен) и клетките са двуядрени.

Гъбите заедно с бактериите имат голямо значение за биосферата. Те разграждат органичните съединения чрез гниенето и минерализацията и ги довеждат до прости неорганични вещества. Така се затваря хранителната верига и неорганичните вещества могат да се усвоят от зелените растения за изграждане отново на органични съединения. Гъбите, особено почвените, спомагат за повишаване на почвеното плодородие. Микоризните гъби подпомагат храненето на дървесните и някои тревисти растения. Например орхидеята и салепът не могат да съществуват без симбиоза с микоризни гъби.

Науката за гъбите се нарича микология. Тя се занимава със систематично изследване на техните генетични и биохимични свойства, таксономията, използването им от хората като източник на храна, лекарства и психотропни вещества, както и опасността от отравяне или инфекция. За първи път описания на гъби са публикувани през 1729 г. в произведението Nova plantarum genera от италианския ботаник Пиер Антонио Микели (1679 – 1737).

Най-нови

Разкошни кюфтенца от тиквички с чесън: Изпитана рецепта за всеки вкус

Влизаме в сезона на тиквичките и най-вкусните пресни зеленчуци. Предлагаме и чудесна рецепта за пикантни кюфтета от тиквички и чесън, която взех...

След инцидента Софи Маринова си призна: Страх ме е от Гринго

Софи Маринова май най-после каза истината за счупената си ръка. Говорителят на етрополската легенда първо заяви, че тя се е пребила при...

Късметче на деня за 18 юни 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 18 юни 2021 година "Усмихни се, защото съдбата ти е подготвила наистина приятна изненада."

Глория се оказа баба за пример: Раздава се в грижи за внучката

Баба за пример се оказа примата на фолка Глория. Всяка свободна минута голямата звезда прекарва в грижи за първородната си внучка. Смяна...

Тази вечер в „Доктор Чудо“ (17 юни): Раздяла и мръсна работа

„Доктор чудо“ е сериал, излъчващ се всяка делнична вечер от 21:30 часа по bTV Lady, Теленовелас разкрива какво ще се случи в...

Още интересни публикации