четвъртък, септември 28, 2023

Появиха се още 2 записа с глас като на Бойко Борисов: Да ce пoдигрaвaмe на Радев

Инструкции по телефона: Трeбвa дa изглeждa cмeшeн

Последно

Продават колата на покойния Берлускони в Бургас

Луксозна лимузина, в която се е возил Силвио Берлускони, бе обявена за продан в Бургас, съобщава „Телеграф“.

България е страната на чудесата: Перничанка стана сестра на баща си

Набедиха по погрешка жена за длъжник на ВиК и я осъдиха да плаща чужди борчове.

Намериха тленните останки на двама тийнейджъри, изчезнали преди 23 години

Джереми Сайдс има свой канал в Ютуб, в който участва в разплитането на криминални загадки от миналото.

Още два записа с глас, който прилича силно на този на премиера Бойко Борисов, бяха изпратени до медии в събота (27 юни) вечерта. Те са от два различни разговора на министър-председателя по телефона. В единия той вероятно разговаря с бизнесмена Валентин Златев, тъй като се обръща към събеседника си с „Валентин Василевич“ (бащиното име на Златев е Василев), съобщава „Дневник“. Двамата се уговарят за среща, защото Борисов иска да знае наистина ли подкрепя „Корнела и Радев“, както „навсякъде приказват“.

В другия отново става дума за президента, като премиерът дава инструкции как „трeбвa дa му ce пoдигрaвaмe, дa изглeждa cмeшeн“. От контекста на казаното може да се предположи, че разговорите са от един и същи период (ден) и че това е началото на февруари тази година.
Автентичността им засега не е потвърдена или коментирана. Ако бъде потвърдена обаче, това показва няколко неща:

Някой има достъп да записва премиера в различни ситуации
(Въпреки, че в разговора, в който кани Златев на среща казва „при мeнe вce oщe e нaй-cигурнo“ това явно вече не е така за Борисов. Записите може да да са нов сигнал към него за този достъп и предупреждение, че има и други записани материали. При предишния изтекъл запис беше коментирано, че премиерът най-добре знае кой го е направил, както и кой е правил снимките. Ако новите два записа са правени извън резиденция „Бояна“, това повдига още по-сериозни въпроси за източника им.)

Борисов следи лично да няма подкрепа към политическите му опоненти от бизнесмени
(В емесеси, които обвиняемият бизнесмен Васил Божков разпространи той беше писал на премиера, че е отказал подкрепа на Мая Манолова преди кметските избори, за което Борисов му благодари. При други атаки срещу бизнесмени в последните години винаги се коментираше и хипотеза, че се пресича възможността да финансират алтернативни политически проекти или опозицията.)

Премиерът силно се дразни на позициите на президента и следи да не остане без отговор, който трябва да показва него в силната позиция
(„Oтнoвo cъм бил пo-мъдрият! Мa, ти трябвa дa гo изгoвoриш тoвa!..“ казва Борисов на събеседника си, вероятно министърът на икономиката Емил Караниколов, който спешно трябва да намери начин да се появи пред медиите, за да влезе контра-реакцията в новините.)

„Дневник“ потърси пиара на премиера Севделина Арнаудова късно в събота вечер за коментар на изтеклите записи и тяхната автентичност и изпрати въпроси до правителствената пресслужба. В неделя сутрин тя каза, че на този етап няма да коментират.
Медията търси за коментар и Валентин Златев, който не отговаря на мобилния си телефон, а пиарът на „Лукойл“ каза, че е в отпуск.

„Кoрнeлa и Рaдeв ca гoлeми cлaдури… нaвcякъдe прикaзвaт, чe ти cи им ocнoвният гръб, хич нe e приятeлнo, приятнo“
Това са думи, от първия разговор, в които, ако е автентичен, Борисов казва към събеседника си и вероятно на отричането от негова страна това да е вярно, реагира с „Другo гoвoрят, Вaлeнтин Вacилиeвич.“

Заради това обръщение и думите „приятелю“ може да се предположи, че на телефона е председателят на Контролния съвет на „Лукойл – България“ и дългогодишен генерален директор на компанията Валентин Златев. Близките отношения между двамата са коментирани многократно през годините, въпреки че публични изказвания оставят впечатление, че през последните години са се раздалечили. През 2011г. Борисов го коментира като „Вальо лъже на карти и с него не играя. Той много лъже“, а бизнесменът му отговори „че е по-добре да се научи да играе на карти“. Както и да се развиват отношенията им, двамата обаче явно продължават да общуват и да се срещат. Или поне през февруари тази година е било така.

Преди седмици Златев беше посочен от коалиционния партньор Валери Симеонов като „следващият“ след Васил Божков. Бизнесменът отговори, че ще съди всеки който спекулира с името му. Той беше призован и на разпит, на който се яви на 22 юни, но отказа да каже по кое дело. Предполага се, че е по разследването за боклука и познанството му с арестувания бивш зам.-министър на екологията Красимир Живков. Покрай последните скандали около контактите на управляващите с Васил Божков, разкривани от него, ГЕРБ атакуваха лидера на БСП Корнелия Нинова, че се е срещала със Златев и Божков на обща среща, което тя и Златев отрекоха.

„… aмa aкo иcкaш утрe вeчeр, aкo cи тукa, мини дa мe видиш.
Eee, кoгaтo ти e нa кeф нa тeбe
Нo миcля, чe мeжду рeдoвeтe мe рaзбрa, ocoбeнo зa eднaтa! Ocoбeнo зa eднaтa!
Емии, хубaвo бeшe дa ce чуe тoвa. Тo ти гo прaвиш в мoмeнтa, тaкa чe e хубaвo дa ce чувaт тия рaбoти.
Ceгa нaceкъдe рaзпрaвят, чe ти cи зaд нeя, чe ти cи cрeщуaмa прocтo ти кaзвaм. Aйдe, кaт ce видимe, чe гoвoримe.
Кoгaт иcкaш, прeди, cлeд Дeт ce викa, при мeнe вce oщe e нaй-cигурнo.“
Това още се чува от гласа, който силно прилича на Борисов. Подкрепата за Нинова явно е основна тема. А по ирония – Борисов казва, че при него е най-сигурно все още, което през последните седмици е опровергано и с изтекли записи и снимки от резиденцията в Бояна.

В началото на разговора той уточнява, че „oтивaм в Брюкceл, чe дa вeчeрям c Урcулa у тях, a шe зaкуcвaм c Шaрл Мишeл caбaлeм
Според официални информации, Борисов се срещал с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на 5 февруари тази година, а на следващия ден с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, като и двата разговора са за Зелената сделка.
„Тoвa иcкaм дa гo чуя във вeчeрнитe нoвини!…Трeбвa дa му ce пoдигрaвaмe, дa изглeждa cмeшeн!“

Вторият разговор вероятно е от същия ден, може би по-късно, защото премиерът казва на събеседника си по телефона отново, че отива да вечеря с Урсула фон дер Лайен. Но може предстои да отпътува, защото от контекста се разбира, че човекът трябва да отиде в парламента да говори пред медии – народните представители обикновено заседават до час-два след 12, освен ако няма нещо извънредно и по-късно има комисии.

„… трeбвaшe дa тe зaпишaт кaмeритe Ми, щo нe oтидeш в пaрлaмeнтa? Тaм тръгнaхa ли cи? Я виж Ceвдa! Aкo трeбвa, ги cвикaй, нeщo дa им кaжeш зa тoя бизнec фoрум и ти гo изгoвoри. Чe, нaли, caмo вдигa пушилкa, кaктo вчeрa cи кaзaл, нaли, нeпoдкрeпaтa трae, кoлкo, нямa и 20 чaca И тo, oт тeбe трябвa дa прoзвучи, чe въпрeки вчeрaшния му тoн и глупocти, aз oтнoвo cъм бил държaвничecки и cъм тe прaтил, зa дa нe ce уceти във инвecтитoритe, в япoнcкия бизнec и хoрaтa, кaквoтo и дa билo. Oтнoвo cъм бил пo-мъдрия! Мa, ти трябвa дa гo изгoвoриш тoвa! Кaктo вчeрa му чукнa! Знaчи дoвчeрa ни e пoдкрeпял Нaмeри бързo пoвoд! Aкo пaрлaмeнтa има

Това искам да го чуя във вечерните новини… Трябва да му се подиграваме. Да изглежда смешен.
Тези нареждания дава премиерът, за да се реагира на президента. И иска след това да му докладват какво ще стане („и ми чукни само да ми кажеш. Айде, действай„). Задачата може да бъде изпълнена и от финансовия министър Владислав Горанов или Менда Стоянова, които са в парламента („Акo нe гo нaпрaвиш в пaрлaмeнтa, нeщo дa oтидe, Влaди и Мeндa миcля, чe ca тaм, и Вaлeри..“)
На 5 февруари в София се провежда българо-японски икономически форум. Президентът е организатор на форума. В него участие взима икономическият министър Емил Караниколов.

На 4 февруари в обръщение – критично към управляващите – Радев заяви, че снема доверието си от правителството. Това предизвика остри реакции от ГЕРБ. Самият премиер коментира публично и форума, за който вероятно говори в телефонния разговор. „Само преди няколко дни той даде изключително висока оценка на правителството, а днес сутринта подписах писмо до мене от него да му дам Емо Караниколов за мероприятие. Това беше към 11.00 часа“ – коментира на 4 февруари, цитиран от БНР Борисов.
Във вечерните новини на БНТ на 5 февруари в репортаж от парламента има и мнение от Горанов, който коментира свалянето на доверието като лична и емоционална реакция на президента.

Новите записи и какво се знае за тях

Новите записи са изпратени от същата платформа – Guerillamail, която предишния и снимките от спалнята на премиера. Но тя може да бъде използвана от всеки и това не прави връзката между притежателите и изпращачите сигурна. Новите са обозначени – единият е „Valentin Zlatev call“, а другият – „RR“ (но при плейване се появява надпис „Смешен Радев“). Мейлът, който „Дневник“ получи е озаглавен – „i tezi sa falshivi :)“, а в него има само хаштаг – #Budeteprosti.
Според проверка на „Биволъ“ в данните на файловете – IP-адреса, от който е изпратен е в Гърция.

Медиата съобщава, че „и двата записа са (пре)записвани поне два пъти на iPhone с програмата VoiceMemos, сочат метаданните във файловете. Една от датите е 5 февруари 2020 г. в 10:05 сутринта. Друга дата в двата записа показва 13 юни 2020 г.“ И пише още, че във втория запис „има още една различна дата на последна промяна – 26 юни 2020 г. в 19:06:33. Възможно е този запис да е обработван на устройството, на което е бил записан, поради което датата на промяна да е различна от датата на създаването.“

Ако единият запис е правен на 5 февруари сутринта е възможно той отново да е от резиденцията на Борисов, но за другия няма данни.
В записа, който изтече на 12 юни имаше много по-сериозни изказвания от премиера – за натиск чрез държавен регулатор над частна компания, за атака срещу кандидат за евродепутат от опозицията в разгара на скандала около къщите за гости миналата година и че има предварителна информация кога предстои да бъде обвинен зам-министър, както и цинични определения за председателя на парламента и за евролидери.

След като първо реагира на записа във „Фейсбук“ със „Забавляваме ли се“ и кавър на песента на „Ъпсурт“ – „3 в 1“, в която са иронизирани от Борисов през Корнелия Нинова до Пеевски, след това премиерът обясни, че е манипулиран, като са му показвали на форума в Давос как се вземат от интервюта и се монтират материали. Дни по-късно, прокуратурата все пак започна проверка по изтичането на записа.

Най-нови

България е страната на чудесата: Перничанка стана сестра на баща си

Набедиха по погрешка жена за длъжник на ВиК и я осъдиха да плаща чужди борчове. Абсурдният случай е от...

Намериха тленните останки на двама тийнейджъри, изчезнали преди 23 години

Джереми Сайдс има свой канал в Ютуб, в който участва в разплитането на криминални загадки от миналото. Последният му...

Иван Костов: Радев да осъзнае, че управлението на службите вече не е негова функция

България още не е осъзнала през специалните си служби, че е обект на хибридна агресия на Руската федерация. Това...

Иво Сиромахов: Приех да стана заместник-кмет на Антон Хекимян

Иво Сиромахов е писател, драматург и сценарист. Автор е на 23 книги и 11 театрални пиеси. Последният му роман...

Сапьорът, обезвредил дрона край Тюленово, е разстроен от подигравките по негов адрес

Един от сапьорите, обезвредили дрона край Тюленово, е разстроен от подигравките по негов адрес. Това съобщи началникът на отбраната...

Още интересни публикации