петък, юни 18, 2021

По ръцете си можем да познаем 8 сериозни заболявания

Ръцете разкриват много за здравето ни

Последно

Тази вечер в „Безмилостен град“ (18 юни): Недим доказва, че Агях е невинен

"Безмилостен град" е сериал, излъчващ се всяка делнична вечер от 20:00 часа по bTV, Теленовелас разкрива какво...

Разкошни кюфтенца от тиквички с чесън: Изпитана рецепта за всеки вкус

Влизаме в сезона на тиквичките и най-вкусните пресни зеленчуци. Предлагаме и чудесна рецепта за пикантни кюфтета от...

След инцидента Софи Маринова си призна: Страх ме е от Гринго

Софи Маринова май най-после каза истината за счупената си ръка. Говорителят на етрополската легенда първо заяви, че...

Ръцете разкриват много за здравето ни. Вероятно не знаете, че дължината на пръстите, обемът на китката и дори силата на захвата могат да предупредят за риска от развитие на различни заболявания, предават от actualno.com.

Артрит
Искате ли да разберете какъв рискът при вас от развитие на остеоартрит в по-напреднала възраст? Измерете дължината на показалеца и средния пръст и ги сравнете: ако средният пръст е по-дълъг от показалеца повече от 2 см, рискът от артрит е два пъти по-висок. Обикновено по-дългият среден пръст е свързан с ниски нива на хормона естроген, който също засяга артрита на коляното.

Маска със сол забавя стареенето

Болест на Паркинсон
Треперенето на ръцете може да се появи по съвсем безобидни причини – например то често е провокирано от прием на определени антидепресанти или лекарства за астма. Също така, треперенето може да се появи поради постоянната злоупотреба с кофеин. Но ако се оплаквате от треперене на едната или на двете ръце, твърде вероятно става въпрос за първите симптоми на болестта на Паркинсон и трябва да посетите лекар възможно най-скоро.

Заболяване на бъбреците
Ако нещо не е наред с бъбреците ви, това ще доведе до промени в цвета на ноктите: според резултатите от проучване, проведено от индийски експерти, потъмняването на горната част на ноктите до кафяв цвят придружава бъбречно заболяване в около 36% от случаите. Ако на ноктите ви се появи тъмна вертикална ивица, трябва незабавно да посетите лекар, защото това може да е признак на меланом.

Сърдечни заболявания
За да прецените колко голям е рискът от сърдечни заболявания, направете прост тест: стиснете ръката на друг човек и го помолете да оцени силата на захарта ви. Вярвате или не, проучване, публикувано в The Lancet, потвърждава, че силата на ръкостискането е много по-надежден маркер за здравето на сърцето дори от стойностите на кръвното налягане. Всичко е свързано с общата сила на мускулите, убедени са лекарите и предупреждават: колкото по-слаб е захватът ви, толкова по-високи са шансовете ви да се разболеете.

Билкова аптека: Чудотворният микс за дълголетие на проф. Александър Чирков

Хипертония
Тенденцията към високо кръвно налягане може да се определи чрез пръстови отпечатъци – и за това абсолютно не е необходимо да се подлагате на процедура за снемането им. Просто разгледайте добре върха на пръстите си. Резултатите от проучване, включващо 139 души, потвърдиха, че хората, които имат вълнообразни ивици по възглавничките на пръстите си, са с по-висок риск от хипертония.

Анемия
Има няколко форми на анемия, но всички те са свързани с факта, че тялото няма достатъчно здрави кръвни клетки, за да доставя кислород на всички органи. Чест симптом на анемията е бледността, главно бледността на ръцете и нокътната плочка.

Чернодробно заболяване
Червените петна по дланите на ръцете могат да показват развитие на чернодробно заболяване. Освен това топлите ръце (дори в студено време) са показател за болест.

Висок холестерол
Твърдите и жълти подутини над кокалчетата на пръстите може да са признак за висок холестерол и генетична предразположеност към него (фамилна хиперхолестеролемия или FH). Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да започнете нова диета или да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Най-нови

Разкошни кюфтенца от тиквички с чесън: Изпитана рецепта за всеки вкус

Влизаме в сезона на тиквичките и най-вкусните пресни зеленчуци. Предлагаме и чудесна рецепта за пикантни кюфтета от тиквички и чесън, която взех...

След инцидента Софи Маринова си призна: Страх ме е от Гринго

Софи Маринова май най-после каза истината за счупената си ръка. Говорителят на етрополската легенда първо заяви, че тя се е пребила при...

Късметче на деня за 18 юни 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 18 юни 2021 година "Усмихни се, защото съдбата ти е подготвила наистина приятна изненада."

Глория се оказа баба за пример: Раздава се в грижи за внучката

Баба за пример се оказа примата на фолка Глория. Всяка свободна минута голямата звезда прекарва в грижи за първородната си внучка. Смяна...

Тази вечер в „Доктор Чудо“ (17 юни): Раздяла и мръсна работа

„Доктор чудо“ е сериал, излъчващ се всяка делнична вечер от 21:30 часа по bTV Lady, Теленовелас разкрива какво ще се случи в...

Още интересни публикации