петък, март 31, 2023

Преди минути: „Лукойл“ би шута на Валентин Златев

Бизнесменът от Правец вече е "Г-н Никой" в руския петролен гигант

Последно

Късметче на деня за 31 март 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 31 март 2023 година "Нова придобивка, за която отдавна сте...

Иконата на Богородица, която следи с очи, а после лекува

Има много икони на Света Богородица у нас, които са известни с лечебните си свойства, но една...

Аня Пенчева с подарък джип от мъжа си

Актрисата Аня Пенчева е получила щедър подарък от съпруга си Ивайло Караньотов. В интернет...

Валентин Златев вече не е част от „Лукойл-България“, съобщи bTV.
От 10 август тази година Валентин Златев не е част и от Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“, e показaла справка в Търговския регистър. От пресцентъра на компанията са потвърдили, че той вече не е заема и тази позиция. И са уточнили, че Златев е излязъл от компанията.
Към момента няма информация дали той сам е решил да се оттегли, или е отстранен.

На 19 април 2019 г. Златев беше назначен за председател на Контролния съвет. Тогава той освободи поста на генерален директор, а длъжността пое Булат Субаев и я заема до днес.
Миналата година бизнесменът беше обвинен, че е лобирал за текстове в Закона за горивата. Той отговори, че от бранша го нападат, защото не желаят регулация.
През юни тази година Златев беше разпитан от Специализираната прокуратура. Тогава той не уточни на какви въпроси е отговарял и по кое дело.

Същият месец с писмо до медиите той отхвърли твърденията, че е чат от „олигархията на прехода“, както и че се е срещал с Корнелия Нинова и Васил Божков.
По същото време лидерът на „Да, България” и съпредседател на „Демократична България” Христо Иванов изпрати отворено писмо до тогавашния финансовия министър Владислав Горанов с призив да разпореди на НАП да даде информация дали компанията си е плащала данъците.

Валентин Златев след разпита през юни: Няма за какво да ме арестуват

Валентин Златев бе на разпит в спецпрокуратурата. Той така и не обясни заради кое разследване, но се яви пред прокурор Генка Брезашка, която наблюдава делото срещу бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, разследвани за схема по незаконен внос и преработка на отпадъци.
„Познавам братя Бобокови и Красимир Живков“, заяви след края на разпита Златев. Той отказа да отговаря на повече въпроси с обяснението, че не може да изнася информация и това е „приоритет на прокуратурата“.

Живков е обвиняем за участие в престъпна група заедно с Бобокови, бившия шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов и още двама бизнесмени – Николай Миховски и Айгюн Еминов. Прокуратурата твърди, че те са участвали в схема, чрез която опасните отпадъци от производството на акумулатори на Бобокови са оставали в България и не са били обезвреждани.
В т.нар. схема са участвали и фирми от Ботевград, смятат разследващите. Златев е известен с бизнесинтересите в този регион. Преди да стане зам.-министър Живков бе областен управител на София-област, в която попада и Ботевград. Бившият зам-министър е и родом оттам.

За призовката на Златев, който в момента е председател на Контролния съвет на „Лукойл България“, съобщиха от компанията преди десетина дни, без да уточняват по кое дело.
Междувременно вицепремиерът Валери Симеонов намекна, че държавата подготвя действия срещу Златев.
„След Васил Божков идва времето на Валентин Златев. Досега държавата и олигархията винаги са съществували паралелно. Факт е, че има първи удар, втори удар, очаквайте и трети удар“, каза в края на май Симеонов.

На въпрос дали смята, че може да бъде задържан Златев отговори: „Не смятам, тъй като не съм извършил нищо противозаконно“.
След разпита в понеделник той обяви, че би завел дело срещу Симеонов, ако депутатът се откаже от мандата си и изрече неща, които са съставомерни. Бизнесменът заяви, че него не могат да го наричат „олигарх“.
„Бъркат собственик и управител, мениджър на компания. Аз не съм собственик на „Лукойл“, за да ми поставят „олигарх“ и т.н. Публичното говорене в държавата достигна такова ниско ниво, че в крайна сметка трябва да има някаква отговорност за думите, които хората изричат“, заяви Златев.

Изявлението му идва след като още преди десетина дни се закани да съди всеки, който злоупотребява с името му. Преди това в парламента ГЕРБ предложиха създаването на временна комисия, която да „разследва“ прехода. Идеята бе подкрепена и от ДПС. Заявката на управляващите е да проверят „кой създаде Валентин Златев, Баневи, Бобокови, Божков, всичките кредитни милионери, подплатени от кадрите на ДС, защото те бяха в основата на този криминален преход“.

Най-нови

Иконата на Богородица, която следи с очи, а после лекува

Има много икони на Света Богородица у нас, които са известни с лечебните си свойства, но една от тях го прави по...

Аня Пенчева с подарък джип от мъжа си

Актрисата Аня Пенчева е получила щедър подарък от съпруга си Ивайло Караньотов. В интернет предаване тя сподели, че любимият...

Скандал с майката на Мария Бакалова

Докато Мария Бакалова се носи на крилете на любовта с гаджето си Валери Григоров, нейната майка Румяна я брани от злобни коментари...

Диана Димитрова да смени дъщерята на Радев в новия му филм иска Максим Генчев

Актрисата Диана Димитрова, която твърди, че е бита по време на снимките на филма "Откраднат живот", получи неочаквана оферта.

Ивка Бейбе разкри истината за отношенията си с Коцето

Ивка Бейбе разкри пред канала Vbox7 не само жилището, в което живее, но и доста по-лични детайли за самата нея.

Още интересни публикации