четвъртък, октомври 21, 2021

Преди минути: „Лукойл“ би шута на Валентин Златев

Бизнесменът от Правец вече е "Г-н Никой" в руския петролен гигант

Последно

Екзотика: България без първа дама, ако изберем Герджиков за президент

България остава без първа дама за пръв път в историята си, ако ректорът на Софийския университет и...

Важно за всички българи: Как и къде се вади зелен сертификат

Зеленият сертификат е документ за завършена ваксинация, доказано преболедуване или отрицателен тест за COVID-19. Той може да...

Министър Кацаров: Сертификат за деца само над 18 г, от утре учениците в София са онлайн

Народът ни е изправен пред огромно изпитание и много хора не си дават сметка, че всеки 7-и,...

Валентин Златев вече не е част от „Лукойл-България“, съобщи bTV.
От 10 август тази година Валентин Златев не е част и от Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“, e показaла справка в Търговския регистър. От пресцентъра на компанията са потвърдили, че той вече не е заема и тази позиция. И са уточнили, че Златев е излязъл от компанията.
Към момента няма информация дали той сам е решил да се оттегли, или е отстранен.

На 19 април 2019 г. Златев беше назначен за председател на Контролния съвет. Тогава той освободи поста на генерален директор, а длъжността пое Булат Субаев и я заема до днес.
Миналата година бизнесменът беше обвинен, че е лобирал за текстове в Закона за горивата. Той отговори, че от бранша го нападат, защото не желаят регулация.
През юни тази година Златев беше разпитан от Специализираната прокуратура. Тогава той не уточни на какви въпроси е отговарял и по кое дело.

Същият месец с писмо до медиите той отхвърли твърденията, че е чат от „олигархията на прехода“, както и че се е срещал с Корнелия Нинова и Васил Божков.
По същото време лидерът на „Да, България” и съпредседател на „Демократична България” Христо Иванов изпрати отворено писмо до тогавашния финансовия министър Владислав Горанов с призив да разпореди на НАП да даде информация дали компанията си е плащала данъците.

Валентин Златев след разпита през юни: Няма за какво да ме арестуват

Валентин Златев бе на разпит в спецпрокуратурата. Той така и не обясни заради кое разследване, но се яви пред прокурор Генка Брезашка, която наблюдава делото срещу бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, разследвани за схема по незаконен внос и преработка на отпадъци.
„Познавам братя Бобокови и Красимир Живков“, заяви след края на разпита Златев. Той отказа да отговаря на повече въпроси с обяснението, че не може да изнася информация и това е „приоритет на прокуратурата“.

Живков е обвиняем за участие в престъпна група заедно с Бобокови, бившия шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов и още двама бизнесмени – Николай Миховски и Айгюн Еминов. Прокуратурата твърди, че те са участвали в схема, чрез която опасните отпадъци от производството на акумулатори на Бобокови са оставали в България и не са били обезвреждани.
В т.нар. схема са участвали и фирми от Ботевград, смятат разследващите. Златев е известен с бизнесинтересите в този регион. Преди да стане зам.-министър Живков бе областен управител на София-област, в която попада и Ботевград. Бившият зам-министър е и родом оттам.

За призовката на Златев, който в момента е председател на Контролния съвет на „Лукойл България“, съобщиха от компанията преди десетина дни, без да уточняват по кое дело.
Междувременно вицепремиерът Валери Симеонов намекна, че държавата подготвя действия срещу Златев.
„След Васил Божков идва времето на Валентин Златев. Досега държавата и олигархията винаги са съществували паралелно. Факт е, че има първи удар, втори удар, очаквайте и трети удар“, каза в края на май Симеонов.

На въпрос дали смята, че може да бъде задържан Златев отговори: „Не смятам, тъй като не съм извършил нищо противозаконно“.
След разпита в понеделник той обяви, че би завел дело срещу Симеонов, ако депутатът се откаже от мандата си и изрече неща, които са съставомерни. Бизнесменът заяви, че него не могат да го наричат „олигарх“.
„Бъркат собственик и управител, мениджър на компания. Аз не съм собственик на „Лукойл“, за да ми поставят „олигарх“ и т.н. Публичното говорене в държавата достигна такова ниско ниво, че в крайна сметка трябва да има някаква отговорност за думите, които хората изричат“, заяви Златев.

Изявлението му идва след като още преди десетина дни се закани да съди всеки, който злоупотребява с името му. Преди това в парламента ГЕРБ предложиха създаването на временна комисия, която да „разследва“ прехода. Идеята бе подкрепена и от ДПС. Заявката на управляващите е да проверят „кой създаде Валентин Златев, Баневи, Бобокови, Божков, всичките кредитни милионери, подплатени от кадрите на ДС, защото те бяха в основата на този криминален преход“.

Най-нови

Важно за всички българи: Как и къде се вади зелен сертификат

Зеленият сертификат е документ за завършена ваксинация, доказано преболедуване или отрицателен тест за COVID-19. Той може да се получи от мястото на...

Министър Кацаров: Сертификат за деца само над 18 г, от утре учениците в София са онлайн

Народът ни е изправен пред огромно изпитание и много хора не си дават сметка, че всеки 7-и, приет в болница умира, каза...

Късметче на деня за 18 октомври 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 18 октомври 2021 година Щастието ще дойде при теб, когато си на правилния път. Не...

Три са зодиите, които са царе на моногамната любов

Тези зодии са сигурни в избора си и когато се влюбят, то определено е за дълъг период. Сериозни и лоялни, те няма...

Мощна молитва към Иисус Христос

Молитвите са силни думи с много положителна енергия, които могат да ни помогнат да станем много по-добри и духовно извисени хора. Разбира...

Още интересни публикации