понеделник, август 15, 2022

Природен феномен: Изчезна реката от култовия филм „На всеки километър“

Водата я няма, столетници се кълнат, че не са виждали такова чудо

Последно

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те...

Реката от „На всеки километър“ изчезна!
Преди повече от половин век р. Сушица става снимачна площадка на една от най-популярните сцени във филма – Ученика (в ролята на Коста Карагеоргиев) пада убит край километричен камък близо до реката, успявайки със сетни сили да извика: „Ние сме на всеки километър…“.
В наши дни дългият 24 километра водоем преживява тежки дни. „На едни места нивото е много ниско, а на други е пресъхнала и буквално изчезна.

Коста Карагеоргиев край километричния камък.

Става въпрос за участъка от църквата на селото до естествения мост. Говорих си с 95-годишни и по-възрастни местни хора, които казват, че никога през живота си не са виждали такова чудо“, разказа пред „България днес“ Райчо Тютюнджиев, кметски наместник на пловдивското село Мостово. Той предполага, че реката вероятно е минала под земята и там продължава по някакъв начин да тече, но на повърхността не може да бъде видяна.

„Засушаването е най-големият проблем. От няколко години в нашия район извори и подпочвени води изчезват. Ако не завали дъжд и не падне сняг, няма как да се появи отново. Ние нищо не можем да направим, всичко зависи от природата„, признава Тютюнджиев. Не много назад в миналото Сушица е била много пълноводна и буйна, но в момента това е само мил спомен. Остава единствено гордостта на местните хора, че емблематичната сцена от „На всеки километър“ е заснета точно на това място. И до ден днешен жителите на Мостово си разказват за филма и не пропускат да разкажат на гости от други части на България.

Реката, погледната от природния феномен Беланташ, когато е била пълноводна.

Въпреки изчезването на реката в родопското село засега не се готвят за воден режим, тъй като черпят живителна течност от пещерата Гаргина дупка. Но и там количествата са започнали да намаляват.
„Вода все още имаме, но някой ден може да се окажем на сухо. В близкото село Орешец нямат вода, тъй като им пресъхнаха изворите. Дано да не се стига до такава критична ситуация“, моли се кметският наместник на Мостово.

Кръстова гора и Караджов камък са наблизо

По-голямата част на Сушица се намира в резервата „Червената стена“ и риболовът е забранен. Това е най-големия биосферен резерват в Родопите. В непосредствена близост се намират Кръстова гора и Караджов камък – високо скално плато (връх с височина 1448 м), в чиито отвесни стени се е образувал естествен тесен улей, в който е заклещен огромен камък.

Най-нови

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено съпричастни към проблемите на околните,...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те и началото на 70-те години...

Фолк звездата Камелия: Животът ми се преобърна с хастара навън

Любимката на няколко поколения фенове има пет албума зад гърба си. Тя е сред най-желаните изпълнители във водещите български клубове. Специално за...

Ваня Щерева откровена до болка: Разделих се с младото си гадже, беше поп-фолк любов

Ваня Щерева разкри в интервю пред Нова телевизия, че връзката й с младото гадже е приключила точно на Нова година и я...

Миролюба Бенатова в най-личната си изповед: Имала съм любови, каквито на хората не се случват и по веднъж

Решаваме да я снимаме на фона на нощния град, защото неведнъж сме виждали лъвската й грива да се подава с камера и...

Още интересни публикации