петък, септември 22, 2023

Природен феномен: Изчезна реката от култовия филм „На всеки километър“

Водата я няма, столетници се кълнат, че не са виждали такова чудо

Последно

Нова дата за приемане на еврото в България

Новата целева дата за приемане на еврото в България е не по-късно от 1 януари 2025 г.

Лоши новини за Юксел Кадриев

Съдебна битка срещу общината и кмета на столичния квартал "Красно село“ е подел Юксел Кадриев.

Хеликоптер падна край Гоце Делчев, няма връзка с пилота

Хеликоптер е паднал край село Гърмен. Населеното място се намира недалеч от град Гоце...

Реката от „На всеки километър“ изчезна!
Преди повече от половин век р. Сушица става снимачна площадка на една от най-популярните сцени във филма – Ученика (в ролята на Коста Карагеоргиев) пада убит край километричен камък близо до реката, успявайки със сетни сили да извика: „Ние сме на всеки километър…“.
В наши дни дългият 24 километра водоем преживява тежки дни. „На едни места нивото е много ниско, а на други е пресъхнала и буквално изчезна.

Коста Карагеоргиев край километричния камък.

Става въпрос за участъка от църквата на селото до естествения мост. Говорих си с 95-годишни и по-възрастни местни хора, които казват, че никога през живота си не са виждали такова чудо“, разказа пред „България днес“ Райчо Тютюнджиев, кметски наместник на пловдивското село Мостово. Той предполага, че реката вероятно е минала под земята и там продължава по някакъв начин да тече, но на повърхността не може да бъде видяна.

„Засушаването е най-големият проблем. От няколко години в нашия район извори и подпочвени води изчезват. Ако не завали дъжд и не падне сняг, няма как да се появи отново. Ние нищо не можем да направим, всичко зависи от природата„, признава Тютюнджиев. Не много назад в миналото Сушица е била много пълноводна и буйна, но в момента това е само мил спомен. Остава единствено гордостта на местните хора, че емблематичната сцена от „На всеки километър“ е заснета точно на това място. И до ден днешен жителите на Мостово си разказват за филма и не пропускат да разкажат на гости от други части на България.

Реката, погледната от природния феномен Беланташ, когато е била пълноводна.

Въпреки изчезването на реката в родопското село засега не се готвят за воден режим, тъй като черпят живителна течност от пещерата Гаргина дупка. Но и там количествата са започнали да намаляват.
„Вода все още имаме, но някой ден може да се окажем на сухо. В близкото село Орешец нямат вода, тъй като им пресъхнаха изворите. Дано да не се стига до такава критична ситуация“, моли се кметският наместник на Мостово.

Кръстова гора и Караджов камък са наблизо

По-голямата част на Сушица се намира в резервата „Червената стена“ и риболовът е забранен. Това е най-големия биосферен резерват в Родопите. В непосредствена близост се намират Кръстова гора и Караджов камък – високо скално плато (връх с височина 1448 м), в чиито отвесни стени се е образувал естествен тесен улей, в който е заклещен огромен камък.

Най-нови

Лоши новини за Юксел Кадриев

Съдебна битка срещу общината и кмета на столичния квартал "Красно село“ е подел Юксел Кадриев. Новинарят вече шест месеца...

Хеликоптер падна край Гоце Делчев, няма връзка с пилота

Хеликоптер е паднал край село Гърмен. Населеното място се намира недалеч от град Гоце Делчев. За...

Вижте как застреляният Светльо Младенов и бандата му заплашват с палки младеж в София и го обират

С две палки бандата на Светльо Младенов заплашва младеж, че ще го набие, а след това го обира.

Илияна Йотова: Искат да сложат ръка на службите, но президентът няма да позволи

"Недоверие в службите изказват хора, които очевидно искат да сложат ръка на службите и за първи път в най-новата ни история да...

Новият ковид „Пирола“ вече е до нас: Стигна Гърция, има 39 жертви за седмица

Нов вариант на Covid-19 беше засечен в Гърция. Здравното министерство там констатира рязко покачване на хоспитализираните пациенти.

Още интересни публикации