вторник, октомври 3, 2023

Прогноза на регионалното министерство: Завършват магистрала „Хемус“ след 5 години

Цената на аутобана нараства с 600 млн. лв.

Последно

Късметче на деня за 4 октомври 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 4 октомври 2023 година Рисковете, които поемеш днес, ще бъдат...

Мъж простреля бащата на бившата си, взе нея и майка й за заложници

Мъж простреля в ръката бащата на бившата си приятелка след скандал. Екшънът се...

Това ли е новият Одрин: Пазар с невиждана евтиния на един хвърлей от границата

Домати и чушки за 2 лв. килото се продават на пазара в гр. Делчево, Северна Македония.

Магистрала “Хемус”, която свързва София и Варна, ще бъде завършена най-рано след пет години, прогнозираха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в отговор на въпроси от “Труд news”.

“Оптимистичната цел е АМ “Хемус” да бъде изградена през 2028-2029 г.”, обясниха от ведомството.

За да се случи това обаче, първо трябва да е ясно как ще бъдат узаконени инхаус договорите между официалния изпълнител на проекта за довършване на магистралата – държавната компания “Автомагистрали” ЕАД, и фирмите, които са сключили договори с нея за доставка на строителни материали и техника.

Затова министърът на регионалното развитие Андрей Цеков е подписал заповед за сформиране на работна комисия, която трябва да предложи варианти за решаване на казуса с инхаус договорите.

Срокът, в който комисията трябва да предложи варианти за решаване на въпроса, така че да продължи изграждането на магистралата, което е почти блокирано през последните две години, е до 30 септември, а “възможните решения ще бъдат оповестени публично през есента”, посочват от МРРБ.

Преди време министър Цеков обяви, че промените “не са особено сложни”, а през есента ще бъде възможно да продължи работата по аутобана.

Към момента темпът на изграждане в първите три лота на магистралата (лотове 1, 2 и 3), чието строителство е най-напреднало, се извършва с намалени темпове, признават от регионалното министерство, като причината е липсата на възлагане заради неизчистените въпроси относно инхаус договорите.

Общата дължина на лотовете 1, 2 и 3 е 53 километра, като трасето им започва от местността “Боаза” и завършва при връзката с второкласния път Плевен-Ловеч.

Към момента участъкът на лот 1 с дължина 15,7 км, е изграден на 70 процента, а през февруари в отговор на въпроси от “Труд news” от МРРБ ни увериха, че отсечката ще бъде готова до края на годината.

Към момента се очаква и трите лота да са завършени през 2024 г.

Лот 2, който е с дължина от 19,1 км, е изграден на около 24 на сто, а участък 3 с дължина от 17,1 км е изграден на 49 на сто.

Почти същото беше изпълнението по отсечките и през пролетта.

Изместват трасето на лот 7

За лотовете 4, 5 и 6 е необходимо извършване на препроектиране, тъй като одитът за пътна безопасност е показал, че техническият проект трябва да бъде променен.

Лот 4 от бъдещото трасе на магистрала “Хемус” ще бъде разделен на етапи, за да се ускори изграждането на отсечката, обясниха от МРРБ.

Трасето е с дължина от 28,2 километра.

На участъка е премахнато извършеното незаконно строителство от изпълнителя и е възстановено първоначалното състояние до ниво терен.

Общата дължина на лотовете 4, 5 и 6, които започват от пресичането с пътя Плевен-Ловеч и продължават до връзката с първокласния път Русе-Велико Търново, е 84,1 километра.

От МРРБ обясниха, че за лотовете 4, 5 и 6 е необходимо извършване на препроектиране, тъй като одитът за пътна безопасност е показал, че техническият проект трябва да бъде променен.

Последните три участъка – 7, 8 и 9, са от пресичането с пътя Русе-Велико Търново до пътен възел “Буховци”. Общата дължина на тези лотове е близо 88 км.

“Поради преминаване на трасето на участък 7 през зони с геодинамични процеси, а на участък 8 през територията на ловно стопанство “Черни Лом”, складове с взривни материали и кариера за разработване на подземни богатства, е необходимо изместване на трасето.

Това ще доведе до нови екологични процедури и допълнително забавяне на стартирането на строителството”, обясниха от МРРБ.

На участък 9 извършват отчуждителни процедури, като се очаква издаване на разрешение за строеж в началото на 2024 г., допълниха от регионалното министерство.

Цената на магистралата нараства с 600 млн. лв.

Строителните материали от 2018 г. насам са поскъпнали двойно, нарастват разходите за наемане на строителна техника и за заплати.

С 600 млн. лв. по-скъпо ще струва доизграждането на магистрала “Хемус” заради споровете около инхаус договорите, спрени още по времето на служебния кабинет на Стефан Янев, когато министър на регионалното развитие беше Виолета Комитова.

Именно тя спря контрактите, които сега вероятно ще бъдат реализирани, но с оскъпяване в размер на около 25 на сто, което е близо 600 млн. лв. допълнително.

“Първоначалните предварителни анализи за размера на допълнително необходимите средства за довършване на строителството на АМ “Хемус” са направени на база на механизма по прилагане на формулата за индексация, която е част от “Методиката за изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация”, приета през септември 2022 г., както и съобразно спецификата на договорните условия, като е отразено влиянието на инфлационните процеси върху икономическата обстановка в страната.

Очакваме работната група да направи точните разчети. Доплащането ще се индексира съгласно разработената методика”, коментираха от строителното министерство.

От ведомството уточниха, че стойността на договора, по който доизграждат магистрала “Хемус” от местността “Боаза” до Велико Търново, е 1,911 млрд. лв.

Размерът на платените аванси е 663 млн. лв.

Стойността на договора за изграждане на участъка от АМ “Хемус” между Велико Търново и пътен възел “Буховци” е 1,380 млрд. лв.

Платените по него аванси са на стойност 473 млн. лв.

Междувременно строителните материали от 2018 г. насам са поскъпнали двойно, а 55 на сто от себестойността на изграждането на един път зависи именно от цената на строителните материали.

Основните строителни материали, необходими за изпълнение на инфраструктурните проекти, са асфалтови смеси, бетонови смеси, армировъчна и строителна стомана, скални материали, при които е отчетено поскъпване.

Сред другите фактори, които имат значение за крайната цена, са транспортните разходи за доставка на материали, наем на техника и повишаването на разходите за труд вследствие на инфлацията.

Най-нови

Мъж простреля бащата на бившата си, взе нея и майка й за заложници

Мъж простреля в ръката бащата на бившата си приятелка след скандал. Екшънът се разиграл в село Вълково, община...

Това ли е новият Одрин: Пазар с невиждана евтиния на един хвърлей от границата

Домати и чушки за 2 лв. килото се продават на пазара в гр. Делчево, Северна Македония. В събота на...

Експерт: Сиренето поскъпва, защото млякото се внася – с цистерни и на прах

България почти се е изравнила с европейските страни по цени на стоките в т. нар. малка потребителска кошница, която съдържа предимно хранителни...

Илон Мъск се подигра на Зеленски с колаж

Украинските власти изразиха днес възмущението си от публикация на милиардера и собственик на социалната мрежа "Екс" Илон Мъск, в която той се...

Въвеждат такса за „Фейсбук“ и „Инстаграм“

Технологичната корпорация "Мета" (Meta), която е собственик на "Фейсбук" (Facebook) и "Инстаграм" (Instagram), проучва възможностите за въвеждане на абонамент за двете социалните...

Още интересни публикации