сряда, юни 7, 2023

Прокуратурата и културата в мълчалив синхрон за ритона на Васил Божков

Не е ясно какво се случва с експоната за 600 000 долара

Последно

Късметче на деня за 7 юни 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 7 юни 2023 година Каквото търсиш, това ще намериш. Затова...

Тъжно: Ласка Минчева няма повече да проходи, мускулите й са атрофирали

Легендарната режисьорка Ласка Минчева вече четири години е на легло и шансовете й да проходи са нулеви.

Трусове в ефира: Билалов, Нана и Сашо Кадиев слизат от екран

Три от най-обичаните лица в родния тв ефир слизат от малкия екран. Нана Гладуиш...

Почти месец след като подсъдимият по 18 обвинения милиардер и новоизпечен инфлуенсър Васил Божков информира, че един от ритоните в колекцията му е засечен на свободния пазар, властите продължават да мълчат в синхрон относно антиката и нейното местонахождение в държавните хранилища (или пък другаде), съобщава segabg.com. Според публикуваните в интернет факсимилета от документи ритонът е законно купен за 600 000 долара от галерия в Лондон през 2019 г., по-малко от година преди обиските във Фондация „Тракия“ и дома на Божков, и е иззет с протокол на 2 март т.г.

След като не успя да получи конкретни отговори за ритона от прокуратурата (говорителят на главния прокурор Сийка Милева тогава заяви „търсете информация от Министерството на културата“) и директора на НИМ (където иззетите от бизнесмена културни ценности би трябвало да се съхраняват в момента), „Сега“ се обърна към министерството в писмен вид, за да получи отговори на няколко въпроса по Закона за достъп до обществена информация. Очевидно в МК са мислили дълго, защото отговорът е изпратен в края на предвидения 14-дневен срок, само за да прекара още няколко дни в системата на „Български пощи“ – поради изискването на ЗДОИ отказите да се връчват лично срещу подпис или с обратна разписка.

От отговора става ясно, че макар прокуратурата да препраща към МК, МК връща обратно топката към нея. Достъп до информация по въпроси като „Къде се съхраняват сега културните ценности, иззети от офиса, лабораторията и дома на г-н Божков?“, „Възможно ли е описан и иззет на 2 март т.г. предмет да е напуснал хранилищата?“ и „Какви са резултатите от проверката на колекцията с двумесечен срок за изпълнение, стопанисвана от Фондация „Тракия“, която прокуратурата възложи на МК в началото на февруари?“ (срокът трябва да е изтекъл през април – б.р.) е отказан по чл. 198 на Наказателно-процесуалния кодекс: „Чл. 198. (1) Материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора.“

Доводите за това са, че отговорите на тези въпроси подлежат на проверка в прокурорската преписка и стартираното досъдебно производство, т.е. информация за предметите от колекцията има право да предоставя само и единствено прокуратурата.

А досъдебно производство на Васил Божков е образувано още на 20 декември 2019 г., повече от месец преди да бъдат обявени първите 7 обвинения и да се развихри сагата с изземването на антиките в чували (или пък без чували, както твърдят всички държавни институции). Половин година по-късно около колекцията все още витаят твърде много въпросителни, включително какво, къде и как се съхранява.

Неотдавна прокуратурата призна чрез официално съобщение, че „До момента са намерени и иззети по предвидения законов ред 3385 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности.“ Държавното обвинение потвърди и че продължава да изземва артефакти и досега (което Божков отрече), както и че „прогнозният брой на предметите с белези на културно-историческа ценност ще надхвърли 10 000.“ Къде ще намериш сред тази „пещера на Али Баба“, както я нарече директорът на Националния исторически музей Бони Петрунова, един сребърен ритон? Особено на фона на всички легла, кюлчета и пистолети, които излязоха на сцената в новата фаза на спектакъла.

Най-нови

Тъжно: Ласка Минчева няма повече да проходи, мускулите й са атрофирали

Легендарната режисьорка Ласка Минчева вече четири години е на легло и шансовете й да проходи са нулеви. Това каза...

Трусове в ефира: Билалов, Нана и Сашо Кадиев слизат от екран

Три от най-обичаните лица в родния тв ефир слизат от малкия екран. Нана Гладуиш и Михаил Билалов няма да...

Правнучката на Тато с нова любов (снимки)

Най-голямата правнучка на Тодор Живков е на крилете на любовта. Людмила Стефанова, първородната дъщеря на дизайнерката Жени Живкова, показа...

Лелята на Ангел Христов от братятя Галеви: В тая България само се чудят кои да издирват

"Изядоха го детето, изядоха го, докато такъв, та онакъв, та това, та онова“, казва през сълзи лелята на Ангел Христов пред bTV.

Късметче на деня за 6 юни 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 6 юни 2023 година Човекът е част от Вселената и Вселената е вътре в човека....

Още интересни публикации