неделя, април 18, 2021

Прокуратура, та дрънка: Искаме от САЩ да спре Zamunda, ArenaBG и още 2 торента

След като "решиха" всички проблеми у нас, Гешев и сие погледнаха отвъд Океана

Последно

Не пренебрегвайте тези симптоми на висок холестерол

Холестеролът е подобно на мазнини вещество, което се намира в мембраните на всички клетки и е отговорно...

Късметче на деня за 18 април 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 18 април 2021 година Всеки ден можеш да започнеш наново....

Двойките зодии, които се обичат, но не могат да са заедно

Знаете ли какви слабости има всяка от зодиите? Астролозите споделят с нас с представител на кое съзвездие...

България поиска от САЩ да спре 4 сайта за торенти, за чиито сървъри се смята, че са зад океана – Zamunda.net, ArenaBG.com, Zelka.org и RARBG.to. Молбата е отправена от прокуратурата и е насочена към Департамента по правосъдие на САЩ.

Затварянето на сайтовете е част от ангажимента на страната ни за борба с пиратството. До 2018 г. България бе в т.нар. “черен списък – 301” за защита на интелектуалната собственост на Търговския департамент на САЩ, припомня 24chasa.bg. След редица акции на отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП бяхме извадени от него. Американците обаче посочили, че сайтове като Zamunda.net трябва да бъдат спрени.

Без капка милост: Банка отне дома на певицата Софи Маринова в Драгалевци

Напредъкът започнал миналото лято, когато Софийската районна прокуратура образува четири отделни досъдебни производства срещу Zamunda.net, ArenaBG.com, Zelka.org и RARBG.to. Всички сайтове са обвинени в нарушаване на авторски права.
Миналия ноември въпросът бил обсъден на най-високо дипломатическо ниво, съобщава сайтът Тorrentfreak.com. По време на телефонно обаждане представител на високо ниво от Държавния департамент на САЩ информирал българския посланик в САЩ, че преследването на Zamunda.net и ArenaBG.com остава ключов въпрос.

В доклада си за напредъка България подчертала, че приема тези опасения много сериозно. В него се споменавали започнатите досъдебни производства и се подчертавали няколко стъпки, които са предприети.
“Бяха извършени множество следствени действия – разпит на свидетели, проверки на уебсайтове, подготовка и изпращане на искания за правна помощ до компетентните органи в САЩ, Австралия, Швеция, Швейцария, Босна и Херцеговина, с искане за информация и прекратяване на достъпа до сайтовете”, се казва в доклада.

Въпреки тези действия Zamunda, ArenaBG и другите торент сайтове остават онлайн и днес. Правоприлагащите органи обаче не са се отказали.
В отделно съобщение българското правителство отбелязало, че правоприлагащите органи на САЩ също трябва да играят роля. Очевидно Zamunda.net има сървъри, разположени в САЩ и така се стигнало до молбата за тяхното спиране.

“Важно събитие, което трябва да подчертаем, е подаването на искане за взаимна правна помощ от българската прокуратура до Департамента по правосъдие за спирането на незаконни сървъри, хостващи огромно количество развлекателно и софтуерно съдържание на 27 януари 2021 г. с IP на територията на САЩ, ползвани от българския пиратски торент сайт Zamunda.net”, пишело в съобщението.

Ако се стигне до спиране на сайтовете, това ще е пореден удар срещу тях. Прeз 2006 г. бяхa първитe aкции и aрecти нa coбcтвeницитe нa Аrеnа.bg, кaтo тe прoдължихa прeз 2007 г. c тeзи нa Zаmundа.nеt. Именно след операциите на отдел “Кибепрестъпност” двата сайта се изнесоха на сървъри в чужбина.

Теодор Ушев: Ако не крадете сирене от супермаркета, защо го правите с филмите?

Щом плащате за продукти, защо не го правите за филми? Това попита във фейсбук аниматрът Теодор Ушев. “Скъпи ми сънародници, един филм е продукт, в който са вложени много усилия, труд, средства. Ако не крадете сирене от супермаркета, защо го правите с филмите? Ако не си дърпате парче месо в магазина, без да го платите, защо си дърпате филми? Ако не си сваляте колата на съседа, защото е на улицата, защо го правите с киното, което е “паркирано” на пиратски сайт?”, написа той във фейсбук.

Мария Бакалова разкри как се чувства след номинацията за Златен глобус

И посочи, че има как филми да се гледат легално в интернет. “За любимото на всички ви българско кино има чудесен сайт – Gledam.bg. Там отдадени и обичащи киното хора се трудят да ви доставят любими български филми с добро качество, със субтитри за глухонемите. Филмите се гледат в кино. Ако не работят или вашия филм го няма, има стрийминг платформи. “Борат 2” се гледа в Аmazon.com не на руски сайт. “Физика на тъгата” е в Аmazon.com и Itunes.apple.com

Не ограбвайте артистите! Само турските сериали са безплатни по ТВ-то, защото тях ги плащате евтино, гледайки безумни реклами до припадък. Но те и толкова си струват…”, завърши поста си Ушев.

Най-нови

Късметче на деня за 18 април 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 18 април 2021 година Всеки ден можеш да започнеш наново. В момента, в който се...

Двойките зодии, които се обичат, но не могат да са заедно

Знаете ли какви слабости има всяка от зодиите? Астролозите споделят с нас с представител на кое съзвездие не ви е съдено да...

13 знака, че той наистина е влюбен във вас

Не е тайна, че мъжете и жените изразяват чувствата си по различен начин, пишат от iWoman.bg. Докато жената очаква лавина от любовни...

Поли Генова и Геро се сродяват: Готвят сватба

Актьорът и водещ на "Като две капки вода" Герасим Георгиев - Геро и певицата Поли Генова възнамеряват да се сродят, пишат от...

Нана Гладуиш в емоционална изповед: Не съм загубила апетита към живот

Водещата на "Съдебен спор" Нaнa Глaдуиш мина през истински ад, но пък показа истинска воля за живот и вдъхна надежда на много...

Още интересни публикации