петък, септември 22, 2023

Проф. Донка Байкова ни даде мощно оръжие срещу Ковид-19: Хапвайте туршии и кисело зеле

По време на Коледните пости трябва да удвоим плодовете и зеленчуците - по около 800 грама на ден

Последно

Христо Кидиков възмутен от далавера в болница

Възмутен от здравната система у нас е естрадният ветеран Христо Кидиков. 76-годишният певец не...

Бившата на Рачков показа новия мъж

С нов мъж подръка разходи перфектна фигура в тузарски столичен хотел плеймейтката Анита Димитрова.

Нова дата за приемане на еврото в България

Новата целева дата за приемане на еврото в България е не по-късно от 1 януари 2025 г.

Традиционните за българската трапеза туршии и зимнина са не само много вкусни, но и изключително полезни за повишаване устойчивостта на организма срещу болестотворните агенти на външната среда, сред които е и Ковид-19, категорична е проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.

Проф. Донка Байкова

Тя уточни, че това е така, защото използваните за приготвянето на зимнината плодове и зеленчуци са расли и зрели по нашите климато-географски ширини, което ги прави много подходящи за нашето здраве.
Туршиите и киселото зеле например са полезни, защото са съхранили в максимална степен хранителните си свойства, качества и състав. Ферментацията при тяхното консервиране е млечно-кисела, която продължава да произвежда полезни съставки.

Проф. Донка Байкова каза храните, които образуват щит срещу корона

Тези млечно-кисели бактерии са много полезни за липидната обмяна, намаляват лошия холестерол, който произвежда черният ни дроб. На второ място, те продължават да произвеждат витамин С, който е имуномодулатор, имуностимулатор, потиска възпаленията и развитието на вирусите в организма на човека“, коментира още проф. Байкова. Ето и още полезни съвети от специалиста:

„Периодът на Коледните пости е много специален. От една страна, моделът ни на хранене е сезонен, което означава, че нямаме това изобилие на летни зеленчуци и плодове, а те са много богати на хранителни вещества. По това време на годината хранителната им стойност лека-полека намалява поради оскъдното слънцегреене. И затова минаваме към парниковите им аналози, които са по-бедни на витамини и минерали.

На второ място имаме нужда от много устойчива имунна система, което изисква прием на много качествена и пълноценна храна. В никакъв случай не бива да е висококалорийна, но не и бедна на биологичноактивни вещества, в частност витамини, минерали и пълноценни белтъци. Предстоящият пост определя един модел на хранене, при който първо се изключва месото, а след това рибата, яйцата и млечните продукти, като се преминава към растителен модел на хранене.

Зеленчуците и плодовете, за да бъдат максимално подходящи за имунната защита, трябва да са представители на трите основни цветове на светофара – зелено, оранжево и червено, такова да бъде обагрянето им. Те са най-богати на антиоксиданти от цялата палитра. Имат хиляди вещества, не винаги с хранително значение като витамини и минерали, но с биологичноактивни субстанции и предпазващи организма от възпалителни реакции, от болестотворни агенти и от сърдечни атаки. Всичко това е като реакция на стреса и тези продукти биха били много полезни по това време на годината. Всички живеем в стресова обстановка.

Всякакви форми на зеленолистни – спанак (парников и замразен), лапад и коприва, но имаме и сезонни зеленчуци. Специалистите по хранене апелираме по възможност да се обърнем към нашата природа и да включваме максимално регионалните ни сезонни зеленчуци – праз лук, зеле под всякакви разновидности, броколи, айсберг. Богати са на сяра, а тя е предшественик за производството на мощния антиоксидант глутатион. Тук можем да добавим чесъна и кромид лука. Зелените подправки магданоз, копър и джоджен са много подходящи за това време на годината.
При червено обагрените включваме доматите, макар и консервирани.

Диетологът проф. Донка Байкова обяви какво е опасно да хапваме през лятото

Също червени чушки, както и лютеницата, която е концентрат на витамин С през зимата. Отварата от шипки също ни носи сериозно количество витамин С. При оранжевите ще спомена тиквите, които са пълни с полезни субстанции. В това число и тиквеното семе, което е богато на витамин Е, а и има и малко омега-3 мастни киселини. Даже и витамин Д, който е мастноразтворим и антиоксидант с противовъзпалително действие, подходящ за този период на годината. В този цвят да не забравяме и морковите.

Хората могат да се насочат и към моравите зеленчуци и плодове – цвекло, арония и боровинки. Тук може да добавим храни, които през последните години се налагат на нашата трапеза. Такъв е джинджифилът. Всички тези плодове и зеленчуци са ефикасна защита не само срещу COVID-19, но и срещу грипните вируси, които съвсем скоро ще се насложат в епидемията.
Хубаво е количеството да бъде удвоено спрямо дневната доза, която е приемана преди постите. Ако стандартно един човек консумира 400 грама, то нека сега да бъдат поне 700-800 грама.“

Най-нови

Бившата на Рачков показа новия мъж

С нов мъж подръка разходи перфектна фигура в тузарски столичен хотел плеймейтката Анита Димитрова. Бившата на Рачков и гаджето...

Нова дата за приемане на еврото в България

Новата целева дата за приемане на еврото в България е не по-късно от 1 януари 2025 г. Това е...

Лоши новини за Юксел Кадриев

Съдебна битка срещу общината и кмета на столичния квартал "Красно село“ е подел Юксел Кадриев. Новинарят вече шест месеца...

Хеликоптер падна край Гоце Делчев, няма връзка с пилота

Хеликоптер е паднал край село Гърмен. Населеното място се намира недалеч от град Гоце Делчев. За...

Вижте как застреляният Светльо Младенов и бандата му заплашват с палки младеж в София и го обират

С две палки бандата на Светльо Младенов заплашва младеж, че ще го набие, а след това го обира.

Още интересни публикации