сряда, юни 7, 2023

Проф. Минеков каза голата истина: С разходки по паветата не става, да срутим тази система

България е ненормална държава, която се управлява от шайка

Последно

Късметче на деня за 7 юни 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 7 юни 2023 година Каквото търсиш, това ще намериш. Затова...

Тъжно: Ласка Минчева няма повече да проходи, мускулите й са атрофирали

Легендарната режисьорка Ласка Минчева вече четири години е на легло и шансовете й да проходи са нулеви.

Трусове в ефира: Билалов, Нана и Сашо Кадиев слизат от екран

Три от най-обичаните лица в родния тв ефир слизат от малкия екран. Нана Гладуиш...

Ние, гражданите, сме тези, които трябва да срутим тази система. Разходките по паветата са безполезни и успокояващи за правителството и главния прокурор. Затова трябва да се поема нова посока.
Това каза пред БНР проф. Велислав Минеков, един от организаторите на антиправителствения протест.
По думите му на площада са хора, които са лично засегнати.

„Става дума за лично чувство, не са партийни причините. Там са деца на компютрите, те сравняват с това, което са видели в чужбина. Виждат, че това е ненормална държава, която се управлява от шайка. Тези хора знаят, че това, което се случва, е огромна нищета и че бандитската система трябва да се премахне по-бързо, за да имат бъдеще“.

„Всичко, което се изсипва като обида срещу протеста, се превръща в похвала… Този парламент е напълно ненужен. Вотът на недоверие е безсмислен. Трябва нов парламент, нови избори, но честни. Нужно е дистанционно гласуване, дори гласуване по пощата, машинно гласуване. От това ги е страх, защото само тогава вотът не може да бъде контролиран.“, допълни проф. Минеков.

Припомняме, че в началото на юли колата на скулптора Велислав Минеков, известен с острите си критики към властта, беше запалена. Инцидентът е станал пред дома на професора в столичния квартал „Изток“. За него Минеков съобщи във Facebook. Според него автомобилът е бил подпален умишлено – стъклата са били счупени и купето е било залято с бензин. От МВР обаче опровергаха тази версия и съобщиха, че обект на умишлен палеж е била съседната кола.
Проф. Минеков пък твърди, че преди палежа, е получавал заплахи „от въоръжени лица“.

Колата му е била паркирана до детска градина и вече е горяла, когато скулпторът се е опитал да я премести, за да предотврати по-сериозни щети.
„Стъклата бяха строшени и очевидно вътре беше излят бензин. И така, както си гореше, влязох вътре, за да отдалеча колата от блока и другите съседни сгради – можеше да стане бедствие. През деня минах технически преглед и заредих и двата резервоара до горе, можеше да стане страшно“, каза той пред OFFNews. Минеков отказа да посочи има ли собствени подозрения за това кои са подпалвачите, но благодари на пожарникарите, които пристигнали буквално за 3 минути.

Бензиновият и газовият резервоари се спукали под напора на водната струя и горивото се изляло на земята, така е било предотвратено взривяването, разказа в ранните часове на деня проф. Минеков. „Сигурно съм много луд, за да вляза в горяща кола. Но изскочих, защото започнах да се задушавам и дълго време след това не можех да си поема въздух, беше наистина кошмарно“, каза той.
За негова изненада на мястото на пожара се явили и застрахователи, както и линейка. Пристигнали и полицаи, които са се занимавали с предишни случаи на преки заплахи от въоръжени лица срещу Минеков, за които той до момента не е давал гласност – най-вече заради възрастните си родители, които не спират с предупрежденията да обере острия си тон и да внимава за себе си.

„Няма начин те да не научат, наистина съм в потрес – какво да им кажа, как да ги успокоя. Иначе аз дори не съм уплашен. Това се очакваше, не съм изненадан. Но се питам колко още може да вони и гори кочината, в която по принуда живеем, а площадите са пусти, вместо да се тресат от протести. А поводи за такива имаме всеки божи ден“, коментира проф. Минеков. „А извършителят ще бъде неизвестен“, увери той. По време на инцидента синът му спял, но съпругата му, актрисата Ани Вълчанова, е в шок от случилото се.
Минеков отбеляза съвпадението на палежа с интервюто, публикувано същия ден в сайта Liberta.bg, в което, с характерния си саркастичен тон казва, че „докато не приключи падишахлъка, винаги ще има някакъв нов Цветанов“.

„Порив за свобода звучи и днес цинично. Смелостта ни е правопропорционална на изпитите ракии. Представете си, че Ботев пристига вчера на Козлодуйския бряг и търси съмишленици в борбата срещу овладелия ни днес падишахлък! Кой ще жертва рахатлъка на собствената си мизерия? „Вий сте идиоти“!“, казва Минеков в интервюто.
В поста си във Facebook, в който съобщава за палежа на колата му, той пише още:
„Естествено е, че в този час не спя.

Интересно ми е, кои медии ще си позволят информация за този престъпен акт. Кой ще си позволи кураж да пожелае истината?
Да ви припомня, че всички новини започват с битови престъпления и пътни инциденти.
Да преброим утре интересуващите се журналисти и свободни медии…
111 място в света. Облекчително е, че Туркменистан е след нас в медийната свобода…“
От МВР пък официално съобщиха, че обект на умишлен палеж всъщност е била съседна кола, собственост на сръбски гражданин, който пребивава постоянно в България.

Началникът на Първо РПУ Калоян Милтенов коментира пред БНР, че още в сряда вечерта служител на пожарната е извършил оглед на пострадалите возила и не е установил следи от запалителна течност по колата на Минеков. Такива обаче е имало по автомобила на сърбина.
„При пристигане на място се установява, че е запален лек автомобил „Алфа ромео“ и вследствие на това е обгорял лек автомобил марка „Опел“, обяеви началникът на Първо РПУ с уточнението, че става въпрос за умишлен палеж, но само на първата кола

Най-нови

Тъжно: Ласка Минчева няма повече да проходи, мускулите й са атрофирали

Легендарната режисьорка Ласка Минчева вече четири години е на легло и шансовете й да проходи са нулеви. Това каза...

Трусове в ефира: Билалов, Нана и Сашо Кадиев слизат от екран

Три от най-обичаните лица в родния тв ефир слизат от малкия екран. Нана Гладуиш и Михаил Билалов няма да...

Правнучката на Тато с нова любов (снимки)

Най-голямата правнучка на Тодор Живков е на крилете на любовта. Людмила Стефанова, първородната дъщеря на дизайнерката Жени Живкова, показа...

Лелята на Ангел Христов от братятя Галеви: В тая България само се чудят кои да издирват

"Изядоха го детето, изядоха го, докато такъв, та онакъв, та това, та онова“, казва през сълзи лелята на Ангел Христов пред bTV.

Късметче на деня за 6 юни 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 6 юни 2023 година Човекът е част от Вселената и Вселената е вътре в човека....

Още интересни публикации