петък, май 14, 2021

Проф. Нако Стефанов би тревога: САЩ бутат България към война с Русия

Случващото се в Черно море и в Украйна е много страшно и опасно за страната ни, смята историкът

Последно

Късметче на деня за 14 май 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 14 май 2021 година "Истинска изненада от специален човек. Пригответе...

Обърнат десерт с компот: Вкусен, лесен, бърз и най-вече евтин

Съчетанието на вкусен, лесен, бърз и икономичен сладкиш е мечта на всяка домакиня. Обърнатият сладкиш с компот...

Трагедията е огромна: Внезапно почина Миро от „Биг Брадър“

Победителят от втория сезон на предаването "Биг Брадър" е починал тази сутрин от инсулт. Това е вторият...

САЩ тласкат НАТО, включително и България, във война срещу Русия и страната ни в никакъв случай не трябва да се поддава на подобен натиск и да не участва в подобна авантюра. Това мнение изрази пред Lupa.bg историкът и геополитически анализатор проф. Нако Стефанов по повод увеличаващото се военно напрежение в Черно море и размяната на взаимно обвинения между Северноатлантическия пакт и Москва.

Проф. Нако Стефанов.

През последните дни Съединените щати изпратиха два военни кораба в Черно море. Ескадрените миноносци „Рузвелт” и „Доналд Кук” влизат днес във водите на Черно море. Очаква се те да останат там до 4 май. Русия вече обвини силите на НАТО в нарастваща морска активност. От Пентагона заявиха, че в изпращането на военни кораби в региона няма нищо и това се прави рутинно.

В края на миналия месец в Черно море бяха американски крайцер и миноносец. Всичко това, обаче става на фона на ескалацията на напрежението между Киев и Москва. През последните седмици Русия предприе струпване на военни части и техника по границата с Украйна. Украински служители и представители на Запада изразяват тревога от все по-честите нарушения на примирието в Донбас.

Разузнаването на САЩ с мрачна прогноза: Светът е заплашен от гибел в идните 17 години

Според Вашингтон, Русия струпва повече войски по източната граница на Украйна, отколкото когато и да било след 2014 г., когато анексира Крим и подкрепи проруските сепаратисти в Донбас. Украинските военни отхвърлиха обвиненията на Русия, че готвят атака срещу сепаратистките райони в Източна Украйна. По-рано Москва предупреди Украйна да не завзема отцепилите се части от Донецка и Луганска област със сила и заплаши с военна намеса.

Вчера в телефонен разговор с руския лидер Владимир Путин американският президент Джо Байдън предложи двамата държавници да проведат среща на върха „в близко бъдеще“, която ще се проведе на фона на засилено напрежение между бившите съперници от Студената война. По думите на проф. Стефанов случващото се в Черно море и в Украйна е много страшно и опасно за България. „Нас се опитват да ни включат във войната, която се води срещу Русия. Засега тя е хибридна, но като гледам може да се превърне във война с ниска интензивност, имам предвид по отношение на Източна Украйна”, коментира историкът, който е и преподавател в Центъра за източни езици и култури в СУ „Св. Кл. Охридски” и председател на Българския национален съвет за мир.

България трябва да се превърне в зона на мира. Ние трябва да заявим, че поради редица причини, най-вече поради това, че сме страната-майка на славяно-православната цивилизация не можем да си позволим участие във войни срещу славянски народи, включително Русия, с която имаме традиционни исторически връзки. Това е страна, която нас ни е освободила.
Даже Хитлер не можа да накара България да участва във военни действия срещу СССР.

Да, ние участвахме във война срещу Гърция, Югославия, но срещу Съветския съюз не сме изпращали войски. Ако сега участваме във военни действия срещу Русия ще си плюем на цялата история. България трябва да обяви, че ние сме зона на мира. Нещо повече – да стане мост на мира. Не да бъде окоп във война, срещу който и да е, а да бъде мост на мира”, смята проф. Нако Стефанов.

Историкът смята, че София трябва да призове и НАТО, и Русия към недопускане ескалация на напрежението. „София означава мъдрост, затова в нашата столица може да започнат разговори между Алианса и Москва за снижаване на напрежението, което много опасно за цяла Европа“, анализира проф. Стефанов.

„Даже във войни с ниска интензивност американците говорят за възможността от нанасяне на ядрен удар с малки ядрени заряди. Ако те си позволят такова нещо вие смятате ли, че Русия няма да отговори? И още как и може да отговори, като атакува командните центрове на НАТО. Такива има във Варна, има и в София. Какво става тогава с нас? Ние ще изчезнем като народ, като държава“, описа експертът пред Lupa.bg най-черният сценарий за Черноморския регион и зададе риторичния въпрос: „Може ли ние да си позволим такъв риск?“

„Дори да започне конфликт с най-ниска интензивност на военните действия, за България пак е опасно. Освен това от историята знаем, че войните никога не са се развивали така, както са били планирани. Наполеон смяташе, че ще завземе Москва и че руснаците бързо ще се предадат. Хитлер планираше Втората световна война да свърши за три месеца и да я приключи в Москва. Фюрерът вече беше разделил СССР – до Урал трябваше да бъде завзет от Германия, а след Урал – да стане владение на Япония. И какво стана? Знаем, че войната завърши в Берлин и след това в Токио. Може ли някой да каже как ще свърши тази война? И какво ще стане с България?“, анализира още проф. Нако Стефанов.

Според него нашият политически елит трябва да си зададе този въпрос, независимо какво правителство ще ни управлява. „И не да се крият зад евроатлантическите ценности. Защото една Гърция няма да участва във военен конфликт срещу Русия. Сигурен съм, че и Унгария няма да участва. Дори Турция не смятам, че би влязла във война срещу Русия. Защо България трябва да участва?!“, коментира историкът и попита: „Ние нямаме нито армия, нито флот. С какво ще воюваме?“

Желю Желев угаснал с тежък грях на душата: Убих ТКЗС-тата след заповед от САЩ

„Някои велики сили може да си го позволят. Но ние не сме велика сила и не можем да си го позволи. Ние сме малка страна. Трябва да поискаме от нашите съседи и да подпишем документ, че ние сме зона на мира“, настоя историкът. „Барабаните на войната вече се чуват. Ние участваме в санкциите срещу Русия, а сега се опитват да ни вкарат и във военен конфликт с нея, което е недопустимо“, добави той.

По думите на анализатора проруските Луганска и Донецка народни републики очакват украинската армия да ги нападне до края на април. „Ясно е, че Русия няма да ги изостави. Освен това има информация, че ислямски бойци са прехвърлени в Украйна, за да воюват срещу Русия”, каза проф. Нако Стефанов. Той не изключва възможността Украйна да бъде подтикната от НАТО да предизвика Русия и Москва да бъде накарана първа да реагира с военни действия.

Най-нови

Обърнат десерт с компот: Вкусен, лесен, бърз и най-вече евтин

Съчетанието на вкусен, лесен, бърз и икономичен сладкиш е мечта на всяка домакиня. Обърнатият сладкиш с компот отговаря на всички тези изисквания....

Трагедията е огромна: Внезапно почина Миро от „Биг Брадър“

Победителят от втория сезон на предаването "Биг Брадър" е починал тази сутрин от инсулт. Това е вторият инсулт, който е получил Мирослав...

Секретни досиета: Людмила Живкова изпада в транс в Мексико

Интересът към Людмила Живкова и нейната незавидна съдба продължава да интересува и до днес българите. Много е написано за нея, много са...

Златен дъжд за Зуека: Разграбват картините за изложбата му като топъл хляб

О, този портрет на Ван Гог е мой. Моля, сложете точка!Бившият царски депутат Владимир Дончев бе един от първите, който откупи платно...

Служебният кабинет зарадва пенсионерите: Боусът от 50 лева остава поне до изборите

Служебното правителство ще продължи помощта от 50 лв. за всеки пенсионер поне до края на мандата си. Това обяви след заседанието на...

Още интересни публикации