сряда, декември 7, 2022

Проф. Радослав Гайдарски би тревога: Няма как да се различи коронавирус от обикновен грип

Ако маските бяха вредни, хирурзите трябваше да сме измрели, заяви бившият здравен министър

Последно

Катарец стана за смях: Снимали полуголата Ивана на стадиона, само за да я докладват на властите

Известният катарски бизнесмен Мохамед Хасан ал Джефайри стана за смях по цял свят, като се опита неуспешно...

Принц Хари разкости снаха си Кейт Мидълтън в документален сериал

И смъртта на кралица Елизабет не успя да усмири войнственото семейство. Последната им...

Петър Бояджиев: Мошениците Радев и Борисов в истерия бълват змии и гущери срещу Асен Василев и ПП

Днес двамата мошеници Радев и Борисов, са в истерия и бълват змии и гущери срещу Асен Василев...

Поредният лекар падна жертва на Ковид-19 преди дни. Д-р Милан Първанов, началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев, почина в „Пирогов“. Наричали го човека болница, защото работел ден и нощ, не оставял нито един пациент. Над 10 са медицинските специалисти, изгубили битката с Ковид-19 от началото на пандемията у нас. От retro.bg потърсиха за коментар известния хирург проф. Радослав Гайдарски, бивш министър на здравеопазването.

Проф. Гайдарски, не му ли се вижда краят на коронавируса, или да чакаме нова вълна?
Коронавирусът си съществува. Има си го и той продължава да циркулира. В това спор няма. За втора вълна не бива да се говори обаче. Някои искат да я има, защото им е угодна икономически.

На Запад затягат мерките обаче. У нас може ли да стане това?
Не знам. Не бива да става. Вирусът си протича без големи пикове. Затова не виждам причини от ново затягане на мерките у нас.

Доц. Ангел Кунчев предложи удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на ноември…
Това е работа на епидемиолозите. Ако заболеваемостта се увеличава, трябва да има увеличаване. Но аз не съм специалист и не мога да дам категоричен отговор.

Медиците са най-уязвими. Един лекар почина през последните дни. И за съжаление, не е само той. Какво да правят вашите колеги?
Никой не може да отрече, че вируса го има, както вече казах. Мисля, че ние вече имаме голям опит в борбата с него. Мерки са взети и те трябва да се спазват. И хората ги спазват. Гледам – в магазините слагат маски, в автобусите – също.
Що се отнася за лекарите, те също трябва да спазват мерките. Май че те по-малко се плашат от обикновените хора. А не бива да е така.

Има ли опасност здравната система да остане без лекари и сестри именно заради тази опасност?
Не, няма такава опасност. Имаме пет медицински университета, които подготвят кадри. Голяма част от тях отиват да работят на Запад. Защото нямаме система, която да ги задържи. Ако получаваха добри заплати, нямаше да бягат. Да не би на Запад да не боледуват?! Навсякъде са на първа линия и са изложени на опасност от заразяване.

Голяма полемика за маските се вихри у нас. Трябва ли да се носят?
Да, трябва да се носят, щом като е казано. Но не на улицата. А само при събирания на много хора, на закрито. Дори на плажа, ако хората са близо един до друг. Виж, на село, където я има, я няма двама- трима жители, не е необходимо.
Тази полемика, че маските били вредни и че трябвало да се сменят на 15 минути, не е нормална. И невярна. Ако бяха толкова вредни маските, ние, хирурзите, трябваше всички да измрем. С часове сме с маска по време на операция.

Идва есента. Как да различим коронавируса от обикновения сезонен грип?
Не може. Те клинически не се различават. Затова са необходими изследвания. Само така може да се разбере един човек от какво е заразен.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари за София-област д-р Виктория Чобанова обяви, че джипитата нямат ясен алгоритъм и не знаят какво точно да правят в случаи на заразяване с Ковид-19?
Няма такова нещо. Нали щабът създаде такъв алгоритъм. Те знаят какво да правят – маска, чистене, дезинфекция, дистанция… Ако тепърва джипитата трябва да се обучават, какво ще правим?

Най-нови

Принц Хари разкости снаха си Кейт Мидълтън в документален сериал

И смъртта на кралица Елизабет не успя да усмири войнственото семейство. Последната им хрумка включва документален сериал, с...

Петър Бояджиев: Мошениците Радев и Борисов в истерия бълват змии и гущери срещу Асен Василев и ПП

Днес двамата мошеници Радев и Борисов, са в истерия и бълват змии и гущери срещу Асен Василев и ПП.

В казармата Стефан Данаилов кара новобранците да се строят до кокошка

Легендарният актьор Стефан Данаилов, който на 9 декември щеше да навърши 80 г. е имал не малко забавни истории в казармата, въпреки...

Гадателката на Берлускони ни попари: Отиваме на избори

Теодора Стефанова е известна с точните си прогнози у нас и по света. Получава дарбата да вижда бъдещето след 18-дневна кома вследствие...

Андрей Баташов си отиде, разочарован от предателства

Почина на 29 ноември 2010 г., часове преди деня на Св. Андрей. Обичаше си празника и светията покровител. Особено титлата Първозвани.

Още интересни публикации