вторник, ноември 9, 2021

Пръстите на ръцете ни могат да ни покажат дали имаме диабет

С помощта на прост трик можете да се тествате за наличието на болестта

Последно

Драмите в семейство Каролеви: Синът на Владо и дъщерята на Весела Тотева

Връзката със сина ми и дъщеря ми е много силно емоционална, казва в телевизионно интервю Владимир Каролев...

Иван Костов разгроми правителствата на Борисов и Радев: Не се справят

"Нито правителството на Борисов, нито правителствата на Радев се справят с епидемията. България се намира във фаза...

Късметче на деня за 9 ноември 2021-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 9 ноември 2021 година "Мислете позитивно в днешния ден, защото...

Симптом, свързан с дланите ни, издава опасното високи нива на кръвната захар – до този извод стигнаха учени, предават от actualno.com. Хората с диабет развиват синдром на скованата ръка, известен още като диабетна хейроартропатия. Това оплакване се изразява с неподвижност на ставите. Според експерти първоначално то се появява с усещане за скованост в малкия пръст, а след това може да засегне и останалите пръсти. В същото време кожата на ръцете се усеща удебелена или восъчна при допир. С помощта на прост трик можете да се тествате за наличието на болестта, като се опитате да съберете дланите си. Ако пръстите ви не се докосват, трябва да посетите лекар.

Мариана Попова ни разказа играта: Сган, която вари ракия и плющи туршия сред свинарниците

Също така е необходимо да сте нащрек, ако по кожата на клепачите ви се появят малки жълтеникави плаки или червеникаво-жълти подутини. Какво причинява този синдром? Факторите, които могат да засилят развитието на диабетна хейроартропатия, са свързани с гликозилирането – това е процесът на свързване на захарните с протеиновите молекули. Според д-р Хари Белчер, промените в състава на колагена, които водят до анормално натрупване на протеини в телесната тъкан, могат да провокират това състояние. Диабетната микроангиопатия и диабетната невропатия също се считат за един от факторите, допринасящи за синдрома на скованата ръка при диабетиците.

Как се лекува дибаетната хейроартропатия? Не е известно какво причинява синдрома на скованата ръка при диабетиците, но поддържането на нивата на кръвната захар под контрол се препоръчва като превантивен метод. е Освен това се препоръчват упражнения, които поддържат силата и гъвкавостта на ръцете, като хвърляне и хващане на топка. Въпреки това никога не трябва да претоварвате ръцете си и да спрете незабавно, ако почувствате болка. В противен случай вашият лекар може да ви назначи физиотерапия, ако симптомите и ограничената подвижност на ставите причиняват силен дискомфорт.

Това е най-често срещаният симптом на щама Делта

Захарният диабет, често наричан и само диабет, е болест, характеризираща се с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма, което се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото. Инсулинът е хормон, секретиран от панкреаса, който стимулира клетките да абсорбират глюкозата и да я трансформират в необходимата за функционирането им енергия. Когато клетките не абсорбират достатъчно глюкоза, тя се натрупва в кръвта (хипергликемия), което води до усложнения в сърдечно-съдовата, нервната и други системи. Захарният диабет има множество разновидности, но най-разпространените форми са 3:

Захарен диабет тип 1: дължи се на неспособността на тялото да произвежда инсулин.
Захарен диабет тип 2: дължи се на неспособността на клетките да реагират на инсулин, понякога в съчетание с понижено производство на хормона.
Гестационен диабет: проявяващ се по време на бременност.
Всички форми на диабет могат да бъдат контролирани чрез изкуствено внасяне в тялото на инсулин, а диабет тип 2 – до известна степен и с други медикаменти. В същото време, с изключение на гестационния диабет, който обикновено изчезва след раждането, диабетът е хронично състояние, което обикновено не може да бъде излекувано. При диабет тип 1 са правени опити с трансплантация на панкреас, но с ограничен успех. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да започнете нова диета или да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Най-нови

Иван Костов разгроми правителствата на Борисов и Радев: Не се справят

"Нито правителството на Борисов, нито правителствата на Радев се справят с епидемията. България се намира във фаза на силно ускорено разпространение на...

Късметче на деня за 9 ноември 2021-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 9 ноември 2021 година "Мислете позитивно в днешния ден, защото така привличате щастието на ваша...

Трогателно: Тони Димитрова почете с песен покойния си брат (Видео)

Певицата Тони Димитрова посвети нова песен на покойния си брат, Йордан Петков, по повод годишнината от смъртта му. На 7 ноември той...

Шеф Андре Токев се извини емоционално за шофирането пиян

Кулинарят Андре Токев се извини публично в социалните мрежи, след като излезе от ареста за шофиране в нетрезво състояние. Малко след ареста...

Анастасия Мозер изригна: Пенсията ми е 600 лева, как да се справя

„Благодарение на това, че вземам пенсията на покойния ми мъж Чарлз Мозер, успявам да преживявам. Иначе в България дори бях заместник-председател на...

Още интересни публикации