понеделник, март 27, 2023

Пускат на пазара електрическа кола за 7300 лева (Снимки)

Електромобилът е семпъл и изчистен, като основната цел е да бъде градска бюджетна кола

Последно

Внезапно почина звездата на плувния маратон Васко Стоянов

На 70 години внезапно почина първата българска звезда в маратонското плуване Васко Стоянов. Той...

Късметче на деня за 27 март 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 27 март 2023 година Днес е време за равносметка. Отсей...

Китай започна да приема поръчки за електромобила Wuling Hongguang Mini EV, който е съвместна разработка на SAIC-GM-Wuling.

Колата се оказа много семпла и изчистена, като основната цел е да бъде градска бюджетна кола, която да бъде достъпна за голям брой хора, съобщава auto.blitz.bg.
Wuling Hongguang Mini EV е чудесна алтернатива на обществения транспорт по време и след пандемията от коронавирус.

Дължината на автомобила е само 2920 мм, а в него може да поберат 4 души. Автомобилът е оборудван с електродвигател с мощност от 27 конски сили, а максималната скорост е до 100 км / ч. При стандартна батерия запасът на мощност без презареждане ще бъде 120 километра. Срещу доплащане се предлага батерия с мощност 13,8 кВтч, която ви позволява да изминете до 170 километра при пълно зареждане.

В техническо отношение автомобилът се оказа много прост – използва се обикновено радио, а освен това се забелязва липсата на жабка и на задните облегалки за глава.

„Такова оборудване ни връща към предназначението на автомобила, което е преди всичко средство за транспорт, а не място за повишен комфорт”, казват от компанията.

Ценовият етикет за новия Mini EV е много бюджетен – 29 800 юана, което е около 7300 лева.

ВРЕМЕ ЛИ Е ЗА ЕЛЕКТРОМОБИЛ?

На какъв принцип работят електромобилите?
Електрическите автомобили са всъщност много по-семпли от нормалните автомобили.

Стандартните бензинови или дизелови автомобили са задвижвани от двигател с вътрешно горене. Процесът на задвижване на подобен автомобил е сложен, като двигателят е свързан с редица отделни части, които карат колата да се движи. Общият брой на отделни подвижни елементи в стандартните автомобили е около 1000, докато при електромобилите броят им е около 100.

Всички електрически превозни средства имат три основни компонента: батерия, електрически мотор и контролер.

Батерията

Батерията е в сърцето на вашия автомобил. Мислете за нея, като за резервоар, но в случая зареждате с ток, а не с гориво. Традиционните автомобили разполагат с резервоари с различен капацитет, същото е положението и с батерията. Нейният капацитет е определящ за това какъв пробег можете да направите. Батерия с капацитет от 20 kWh, може да осигури по-малък пробег за вашия автомобил в сравнение с батерия, със заряд 100 kWh.

Батерията на електромобила се нуждае от зареждане, което може да бъде направено дори от обикновения контакт в гаража, а за да бъде по-бързо – със зарядна станция, която може да бъде инсталирана във вашия дом, на паркинга на работното ви място или просто да бъде намерена в някой търговски център, или в обособена локация за зареждане на ЕПС.

Батерията, използвана в автомобилите не се различава принципно от тази във вашия лаптоп или мобилен телефон – просто е много по-голяма. Отново говорим за литиево-йонна (Li-ion) технология.

Електрическият двигател

Батерията, за която говорихме по-горе осигурява енергията, необходима на електрическия двигател, който от своя страна задвижва автомобила – общо взето толкова прости са електрическите автомобили.

Автомобили с предно или задно задвижване на колелата по принцип разполагат с един електрически двигател. В случаите, когато автомобилът е със задвижване и на четирите колела, както при Tesla, двигателите най-често са два. За разлика от автомобилите с двигатели с вътрешно горене, при които мощността най-често се измерва в конски сили (hp), при електрическите двигатели мощността се измерва в киловати (kW).

Контролерът

Електрическите автомобили са известни със своето бързо ускорение. За да се насладите обаче на приятно и плавно шофиране, този тип автомобили са снабдени с контролер, който прецизно управлява и регулира мощността.

Контролерът служи за това да управлява потока на електроенергия от батерията към електромотора, като по този начин регулира мощността и ускорението.

Регенериране на спирачната енергия

Регенерирането на спирачната енергия е една изключително умна технология. При стандартните автомобили задвижвани от горива, топлинната енергия която се генерира при спиране от накладките не се усвоява.

При електрическите автомобили обаче при спиране, електрическият двигател действа като генератор, който зарежда батерията. Страничен ефект от това е и много по-бавното износване на спирачната система, която при електромобила понася значително по-малко натоварване и използване.

Подходящ ли е за вас електромобилът?

Десет причини защо трябва да вземете електрически автомобил
Трябва ли да си закупите електрически автомобил? Всъщност, след време всички ще караме на ток, това вече изглежда съвсем сигурно. Днес обаче електромобилите са по-скоро рядкост на пътя, където продължават да доминират колите с бензинови или дизелови двигатели. Очакванията обаче са това да се промени с бързи темпове.

Днес вече има достатъчно причини да притежавате или наемете ЕПС. Тук ще подчертаем десетте основни предимства:

  1. Намалявате месечните си разходи за гориво – да караш на ток излиза до 10 пъти по-евтино от бензин/дизел.
  2. Започвате деня си с пълен резервоар – без повече нервни посещения на бензиностанцията рано сутрин преди работа. Разбира се, този аргумент е валиден само ако разполагате с гараж или зарядна станция пред дома си, но има и други варианти за зареждане.
  3. Наслаждавате се на много бързо ускорение – това ще направи вашите изпреварвания по-безопасни, а удоволствието от шофирането е несравнимо.
  4. Ограниченията за автомобили, задвижвани от бензин/дизел, в центъра на големите градове са неизбежни в близко бъдеще. В Амстердам ги забраняват напълно от 2030, а другите столици и по-големи градове ще ги последват скоро.
  5. Нула вредни емисии. Това не е просто грижа за природата – намаляването на вредните емисии в града е пряко свързано с качеството на живота и здравето ни!
  6. Възползвате се първи от технологиите – най-новите технологии в автомобилния свят правят своя дебют именно в задвижвани от ток превозни средства.
  7. По-ниски разходи за обслужване на автомобила – изцяло електрическите автомобили имат по-малко движещи се части в сравнение с традиционните коли и обслужването им е значително по-евтино.
  8. Доста по-тихо шофиране – електрическите мотори са почти безшумни. Представете си само град с пъти по-нисък фонов шум от улиците…
  9. Друго предимство, което си заслужава да се отбележи, е, че батериите в масовия случай са монтирани под пода, което допринася за нисък център на тежестта и прави автомобила много по-стабилен.
  10. Данъчни облекчения – възползвайте се, докато все още ги има – в България за електромобилите не се плаща годишен данък, а в големите градове се паркира безплатно.

БОНУС: Ако сега купувате нов автомобил и заложите на такъв, задвижван от двигател с вътрешно горене, след 5 години загубата на стойност ще е толкова висока, че само тя би оправдала по-високата първоначална цена на електромобила. С навлизането на забрани за движение и ограничения за автомобилите, използващи бензин/дизел, само след няколко години тези автомобили ще са непродаваеми на вторичния пазар. Избирайки електромобил, ще избегнете този косвен, но значителен разход!

Ако ви харесва, как звучат тези предимства, то най-вероятно електрическият автомобил е подходящ избор за вас.
Изборът от модели на ток нараства!
Промяната от автомобили с бензинови и дизелови двигатели, към електрически се случва много по-бързо, отколкото хората си мислят. Всички големи автомобилни производители са насочили енергията си към развитие на ЕПС.

Може би вече сте срещали по улиците Nissan Leaf, Renault Zoe, както и автомобилите на Tesla и някои модели на BMW. Истината е, че марки като VW, Jaguar, Hyundai и Kia, също предлагат автомобили задвижвани от електрически двигател, а тенденциите сочат, че скоро всички производители ще имат подобни автомобили на пазара.

Цените падат, разнообразието се повишава, характеристиките и възможностите на тези автомобили стават все по-добри. Какво да не им харесва човек?

Най-нови

Късметче на деня за 27 март 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 27 март 2023 година Днес е време за равносметка. Отсей кое е наистина важно за...

Седмичен хороскоп за 27 март – 2 април 2023 година: Изненади за Близнаците, разочарования за Раците

Седмичен хороскоп за 27 март - 2 април 2023 година ОвенСедмицата от 27 март до 2 април ще има...

4 зодии имат магнетични гласове, с които постигат целите си

Астрологията е увлекателна тема и може да ни каже много за нас самите. Например за някои зодиакални знаци се казва, че имат...

Лична драма: Любовницата ми спаси брака ми

Благодарение на любовницата си успях да спася брака и семейството си. Ето как се случи всичко – ожених се много млад, едва...

Сашо Кадиев насади Деси Стоянова на пачи яйца

Сашо Кадиев за пореден път прикова погледите с колоритни изказвания в "Преди обед", а най-потърпевша, не за първи път, се оказа екранната...

Още интересни публикации