петък, септември 29, 2023

Пълен абсурд: Отнемат собственост на над 2 млн. българи

Няма такъв прецедент в света, ощетяват гражданите в противоречие на Конституцията

Последно

Късметче на деня за 29 септември 2023-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 29 септември 2023 година "Има ли по-голямо щастие от това…...

Нови разкрития за дрогирания шофьор, убил Стела н а АМ „Тракия“

Пет от глобите на шофьора от АМ "Тракия" са за превишена скорост на стойност 1100 лева, съобщава...

Синоптикът Петър Янков: Първият сняг може да се очаква след около 10 дни

Синоптикът Петър Янков съобщи, че температурите в края на септември ще бъдат между 25 и 28-29 градуса.

Законопроекът за „спящите акции“ да бъде оттеглен. Тази позиция са заявили на проведения съвет за тристранно сътрудничество представители на синдикатите и на работодателските организации. Законопроектът ощетява гражданите, противоречи на Конституцията и води до това, че 2 млн. българи ще загубят собствеността си, каза за „Труд“ председателят на АИКБ Васил Велев.

Проектът предвижда над 2 млн. собственици на акции, които на са ги търгували през последните години, да бъдат задължени да ги прехвърлят към инвестиционен посредник, след което ще трябва да плащат такси, за това че притежават акции. Ако не го направят, срещу акциите си ще получат дялове от нов фонд, и ако не продадат тези дялове, левовата им равностойност ще влезе в държавния бюджет.

„Няма такъв прецедент в света и нищо не налага да се постъпва по този начин“, коментира Васил Велев. Законопроектът не решава проблемите, посочени в мотивите към него, а създава много други, продължи той.

„Законът не може да бъде поправен, а трябва да бъде оттеглен, защото е написан на базата на концепция, която беше отхвърлена от всички преди една година. Трябва да се разработи нова концепция с участието на всички заинтересовани среди“, каза Васил Велев. Сага и синдикатите и организациите на работодателите категорично отхвърлиха законопроекта, допълни той.

Хората ще бъдат ощетени, особено тези, които са наследили акции, намират се в чужбина, както и тези, които не живеят в областни центрове, където има инвестиционни посредници, каза Васил Велев. „Съвсем по друг начин трябва да се подходи, за да получат хората достъп до информация и лесно да управляват собствеността си, а не тя да им се иззема, защото известно време на са я управлявали. Управлението е право, не е задължение“, допълни председателят на АИКБ.

С предложения от Министерството на финансите законопроект се цели идентифициране на собствениците на акции и активизирането им като акционери при минимални разходи, заяви зам.-министърът на финансите Маринела Петрова по време на заседанието на тристранката.

Тя допълни, че ролята на държавата е да защити тези акционери, които заради непредприети действия през последните 20 години на практика са ощетени по линия на неизплатения дивидент, недоброто управление на редица приватизирани компании и неучастието им с ликвидационен дял при процедурите по ликвидация.

Това е породено и от проблема с разпръснатостта на тези акционери, което дава относително преимущество на притежателите на контролиращ пакет миноритарни собственици на акции да взимат решения на Общото събрание по свое усмотрение и без отчитане мнението на преобладаващата, но пасивна част от акционерите, която понякога достига до 85%, каза Маринела Петрова.

Най-нови

Нови разкрития за дрогирания шофьор, убил Стела н а АМ „Тракия“

Пет от глобите на шофьора от АМ "Тракия" са за превишена скорост на стойност 1100 лева, съобщава bTV. В...

Синоптикът Петър Янков: Първият сняг може да се очаква след около 10 дни

Синоптикът Петър Янков съобщи, че температурите в края на септември ще бъдат между 25 и 28-29 градуса. В началото...

Продават колата на покойния Берлускони в Бургас

Луксозна лимузина, в която се е возил Силвио Берлускони, бе обявена за продан в Бургас, съобщава „Телеграф“. Сребристото „Ауди“...

България е страната на чудесата: Перничанка стана сестра на баща си

Набедиха по погрешка жена за длъжник на ВиК и я осъдиха да плаща чужди борчове. Абсурдният случай е от...

Намериха тленните останки на двама тийнейджъри, изчезнали преди 23 години

Джереми Сайдс има свой канал в Ютуб, в който участва в разплитането на криминални загадки от миналото. Последният му...

Още интересни публикации