вторник, август 9, 2022

Пълен абсурд: Отнемат собственост на над 2 млн. българи

Няма такъв прецедент в света, ощетяват гражданите в противоречие на Конституцията

Последно

Законопроекът за „спящите акции“ да бъде оттеглен. Тази позиция са заявили на проведения съвет за тристранно сътрудничество представители на синдикатите и на работодателските организации. Законопроектът ощетява гражданите, противоречи на Конституцията и води до това, че 2 млн. българи ще загубят собствеността си, каза за „Труд“ председателят на АИКБ Васил Велев.

Проектът предвижда над 2 млн. собственици на акции, които на са ги търгували през последните години, да бъдат задължени да ги прехвърлят към инвестиционен посредник, след което ще трябва да плащат такси, за това че притежават акции. Ако не го направят, срещу акциите си ще получат дялове от нов фонд, и ако не продадат тези дялове, левовата им равностойност ще влезе в държавния бюджет.

„Няма такъв прецедент в света и нищо не налага да се постъпва по този начин“, коментира Васил Велев. Законопроектът не решава проблемите, посочени в мотивите към него, а създава много други, продължи той.

„Законът не може да бъде поправен, а трябва да бъде оттеглен, защото е написан на базата на концепция, която беше отхвърлена от всички преди една година. Трябва да се разработи нова концепция с участието на всички заинтересовани среди“, каза Васил Велев. Сага и синдикатите и организациите на работодателите категорично отхвърлиха законопроекта, допълни той.

Хората ще бъдат ощетени, особено тези, които са наследили акции, намират се в чужбина, както и тези, които не живеят в областни центрове, където има инвестиционни посредници, каза Васил Велев. „Съвсем по друг начин трябва да се подходи, за да получат хората достъп до информация и лесно да управляват собствеността си, а не тя да им се иззема, защото известно време на са я управлявали. Управлението е право, не е задължение“, допълни председателят на АИКБ.

С предложения от Министерството на финансите законопроект се цели идентифициране на собствениците на акции и активизирането им като акционери при минимални разходи, заяви зам.-министърът на финансите Маринела Петрова по време на заседанието на тристранката.

Тя допълни, че ролята на държавата е да защити тези акционери, които заради непредприети действия през последните 20 години на практика са ощетени по линия на неизплатения дивидент, недоброто управление на редица приватизирани компании и неучастието им с ликвидационен дял при процедурите по ликвидация.

Това е породено и от проблема с разпръснатостта на тези акционери, което дава относително преимущество на притежателите на контролиращ пакет миноритарни собственици на акции да взимат решения на Общото събрание по свое усмотрение и без отчитане мнението на преобладаващата, но пасивна част от акционерите, която понякога достига до 85%, каза Маринела Петрова.

Най-нови

Късметче на деня за 8 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 8 август 2022 година Ако се колебаеш, най-добре поискай съвет от свой приятел. Понякога приятелите...

Седмичен хороскоп за 8 – 14 август 2022 година: Несигурност за Близнаците, рискове за Раците

Седмичен хороскоп за 8 - 14 август 2022 година ОвенОвните, женени и с деца, ще имат приятни задължения тази...

Ясно е за кои зодии всичко в живота е на шега

С ежедневните предизвикателства, суматохата и хаоса – не можем да отречем факта, че животът е труден! Докато преминават през ежедневните задължения на...

Лична драма: Безскрупулно измами две жени, сега ще си плати

Беше прекрасен есенен ден и възползвайки се от топлото време, със съпруга ми се разхождахме в града. Разговаряхме за дребни неща, планирахме...

Зуека се отпусна в Испания, стана неузнаваем (Снимка)

Зуека напусна България, установи се в Испания и явно начина му на живот там много му се отразява. Как точно - оставяме...

Още интересни публикации